4 iulie 2024
Chisinau
Cititorii ne scriu

Cum se administrează antibioticele animalelor

Loading
Cititorii ne scriu Cum se administrează antibioticele animalelor
Cum se administrează antibioticele animalelor
pasari

Foto: phys.org

 

O cititoare a ziarului nostru, într-o scrisoare expediată la redacţie, îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu unele suspiciuni pe care le are faţă de modul în care sunt crescute, în prezent, păsările şi animalele. Bănuielile femeii se referă, în special, la frecvenţa cu care sunt admi­nistrate pe la ferme antibiotice. Femeia face trimitere şi la unele in­formaţii făcute publice de reprezentanţii Organizaţiei Mondiale a Să­nătăţii şi care arată că folosirea necontrolată a acestor medicamente duce la creşterea rezistenţei oamenilor la antibiotice. 

 

Potrivit reprezentanţilor Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA), în ţara noastră, antibioticele trebuie administrate, în prezent, păsă­rilor şi animalelor în baza prescripţiei medicului veterinar şi doar în caz de îmbolnăvire sau de suspecţie în această privinţă. Practica respectivă este carac­teristică şi pentru întreg spaţiul Uniunii Europene.

În acelaşi timp, autorităţile afirmă că nu admit folosirea medicamentelor şi în scop de profilaxie în cazurile în care nu sunt create condiţiile igienice necesare pentru creşterea păsărilor şi a animale­lor. Pe de altă parte, la comercializare, produsele sunt verificate, inclusiv sub aspectul siguranţei alimentelor pentru viaţă şi sănătate.

Conform unei informaţii publicate, recent, de reprezentanţii ANSA, în 2015, această instituţie a îndeplinit doar Pro­gramul de supraveghere în domeniul si­guranţei alimentelor de origine animală la compartimentul microbiologie. În acest scop, au fost verificaţi indicii mi­crobiologici la peste 10 mii de probe de produse şi derivate de carne, 800 – de peşte, 60 – de ouă, 4600 – de lapte etc.

De asemenea, au fost efectuate exa­mene microbiologice pentru depistarea bacteriei E.colli, a stafilococilor coagu­lazo-pozitivi, clostridiilor sulfireducă­toare, salmonellei, listeriei monocyto­genes, bacteriilor coliforme etc.

În cadrul îndeplinirii Programului de supraveghere în domeniul siguranţei alimentelor de origine animală pentru 2015, la compartimentul microbiologie au fost depistate 53 de probe neconfor­me, dintre care 27 pentru produse şi derivate de carne şi 26 – de lapte, preci­zează reprezentanţii ANSA.

De menţionat că autoritățile europe­ne şi-au anunţat intenţia de a 

restricţi­ona administrarea medicamentelor şi a interzice tratamentele colective, dar mai ales administrarea preventivă a antibioticelor la păsări, porci, oi şi vite. Măsurile în cauză sunt luate pentru că folosirea pe scară larga a medicamen­telor în fermele de păsări şi animale a dus la creşterea rezistenţei oamenilor la antibiotice.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii atrage atenţia că rezistenţa la antibio­tice ar putea face anual mai multe victi­me decât cancerul.

În context, statele comunitare sunt obligate să elaboreze, până la mijlocul anului 2017, o strategie naţională pen­tru reducerea antibioticelor din meniul animalelor.

Problema creată de administrarea antibioticelor constă în faptul că, deşi acestea distrug bacteriile cu o rezisten­ţă mai mică, ele creează un mediu fa­vorabil pentru dezvoltarea bacteriilor rezistente la antibiotice. Aceste bacterii devin extrem de puternice şi medica­mentele obişnuite nu mai au efect în tratarea infecţiilor.

Bacteriile rezistente la medicamente pot ajunge în carnea pe care oamenii o cumpără de la magazin, în apă, sol sau aer şi pot fi contractate de muncitorii care intră în contact cu excremente­le contaminate ale animalelor. Aceste bacterii au, totodată, capacitatea de a transforma şi alte bacterii normale în bacterii rezistente la antibiotice.

 

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand