O cititoare a ziarului nostru, într-o scrisoare expediată la redacţie, îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu unele suspiciuni pe care le are faţă de modul în care sunt crescute, în prezent, păsările şi animalele. Bănuielile femeii se referă, în special, la frecvenţa cu care sunt administrate pe la ferme antibiotice. Femeia face trimitere şi la unele informaţii făcute publice de reprezentanţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi care arată că folosirea necontrolată a acestor medicamente duce la creşterea rezistenţei oamenilor la antibiotice.
Potrivit reprezentanţilor Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA), în ţara noastră, antibioticele trebuie administrate, în prezent, păsărilor şi animalelor în baza prescripţiei medicului veterinar şi doar în caz de îmbolnăvire sau de suspecţie în această privinţă. Practica respectivă este caracteristică şi pentru întreg spaţiul Uniunii Europene.
În acelaşi timp, autorităţile afirmă că nu admit folosirea medicamentelor şi în scop de profilaxie în cazurile în care nu sunt create condiţiile igienice necesare pentru creşterea păsărilor şi a animalelor. Pe de altă parte, la comercializare, produsele sunt verificate, inclusiv sub aspectul siguranţei alimentelor pentru viaţă şi sănătate.
Conform unei informaţii publicate, recent, de reprezentanţii ANSA, în 2015, această instituţie a îndeplinit doar Programul de supraveghere în domeniul siguranţei alimentelor de origine animală la compartimentul microbiologie. În acest scop, au fost verificaţi indicii microbiologici la peste 10 mii de probe de produse şi derivate de carne, 800 – de peşte, 60 – de ouă, 4600 – de lapte etc.
De asemenea, au fost efectuate examene microbiologice pentru depistarea bacteriei E.colli, a stafilococilor coagulazo-pozitivi, clostridiilor sulfireducătoare, salmonellei, listeriei monocytogenes, bacteriilor coliforme etc.
În cadrul îndeplinirii Programului de supraveghere în domeniul siguranţei alimentelor de origine animală pentru 2015, la compartimentul microbiologie au fost depistate 53 de probe neconforme, dintre care 27 pentru produse şi derivate de carne şi 26 – de lapte, precizează reprezentanţii ANSA.
De menţionat că autoritățile europene şi-au anunţat intenţia de a
restricţiona administrarea medicamentelor şi a interzice tratamentele colective, dar mai ales administrarea preventivă a antibioticelor la păsări, porci, oi şi vite. Măsurile în cauză sunt luate pentru că folosirea pe scară larga a medicamentelor în fermele de păsări şi animale a dus la creşterea rezistenţei oamenilor la antibiotice.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii atrage atenţia că rezistenţa la antibiotice ar putea face anual mai multe victime decât cancerul.
În context, statele comunitare sunt obligate să elaboreze, până la mijlocul anului 2017, o strategie naţională pentru reducerea antibioticelor din meniul animalelor.
Problema creată de administrarea antibioticelor constă în faptul că, deşi acestea distrug bacteriile cu o rezistenţă mai mică, ele creează un mediu favorabil pentru dezvoltarea bacteriilor rezistente la antibiotice. Aceste bacterii devin extrem de puternice şi medicamentele obişnuite nu mai au efect în tratarea infecţiilor.
Bacteriile rezistente la medicamente pot ajunge în carnea pe care oamenii o cumpără de la magazin, în apă, sol sau aer şi pot fi contractate de muncitorii care intră în contact cu excrementele contaminate ale animalelor. Aceste bacterii au, totodată, capacitatea de a transforma şi alte bacterii normale în bacterii rezistente la antibiotice.