4 December 2024
Chisinau
Varia

Cum luptă savanții moldoveni cu seceta?

Loading
Varia Cum luptă savanții moldoveni cu seceta?
Cum luptă savanții moldoveni cu seceta?

 

 

agricultori

Foto: media.ro

Cercetătorii caută modele mate­matice pentru a identifica mai re­pede și mai ușor materialul genetic necesar creșterii rezistenței plan­telor la schimbările climatice, care pot afecta recoltele și, implicit, se­curitatea alimentară a plantei.

 

Aceste studii sunt extrem de impor­tante în contextul în care zonele uscate reprezintă 40% din suprafața pământului și sunt locuite de 2,5 miliarde de persoa­ne. Caracteristicile acestor zone sunt frec­venta penurie de apă, seceta și degradarea solului, fenomene care se vor acutiza dacă va continua procesul de modificare a cli­mei. De aceea, la un recent seminar orga­nizat în Maroc, matematicieni renumiți au analizat împreună cu oameni de știință modul în care matematica poate contribui la accelerarea căutărilor în băncile de date genetice din domeniul plantelor pentru a identifica caracteristicile rezistente la schimbarea climei.

Nu stau cu mâinile în sân nici oamenii de știință din Republica Moldova. Savanții de la Academia de Ştiinţe au creat noi so­iuri de tomate, care sunt rezistente la în­gheţ, secetă şi boli și au o productivitate de invidiat.

Cercetătorii au experimentat cu roşii sălbatice pe care le-au încrucişat cu unul din soiurile tradiţionale. Din mai mult de 10 hibrizi obţinuţi, trei au fost aleşi pentru brevetare.

„Pentru a stimula producerea noului soi, celulele plantei au fost supuse acţiunii vi­ruşilor şi expunerilor radioactive”, a declarat Larisa Andronic, vicedi­rector al Institutului de Genetică al Academiei de Științe. Noul soi are o productivitate mai mare cu 126% față de cele tradiționale, recolta pu­tând fi de 56 de tone la hectar. Preţul unui kilo­gram de seminţe va fi de aproximativ 2.000 de lei, fiind suficient pentru 1,5–2 hectare de cultură.

Pe un teren de circa 200 de hectare, situat în apropierea Aeroportului de la Chișinău, pot fi văzute cele mai neobișnuite culturi, care sunt rezultatul cercetărilor științifice ale Institutului de Genetică, Fi­ziologie și Protecție a Plantelor (IGFPP) al Academiei de Științe. Savanții moldoveni au creat în ultima perioadă soiuri de plan­te care ar asigura venituri frumoase agri­cultorilor, dacă aceștia ar dispune de curaj și investiții. Astfel, pe lângă tipurile de cereale perfecționate, cum ar fi grâul dur, ovăzul sau secara, cercetătorii au reușit să creeze și triticale, o combinație între seca­ră și grâu, care rezistă în condiții extreme, cu spice lungi și boabe mășcate.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot gacor
ssh account
slot thailand