Angajații din cultură sunt cei care ne duc faima peste hotarele țării, iar cultura trebuie să devină un domeniu prioritar în politicile de guvernare. Acest gând ar putea fi genericul întrevederii președintelui Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM), Igor Zubcu, cu directorul general al Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”, Nicolae Dohotaru, care a avut loc pe 13 februarie.
La întâlnire au mai participat reprezentanți ai organizației sindicale primare din cadrul instituției, Nicolae Garaz, președintele Federației Sindicatelor Lucrătorilor din Cultură (FSLC), Nadejda Andronic, vice-președinta FSLC, și Vasile Patrașcu, consilierul președintelui CNSM.
Nicolae Dohotaru a ținut să menționeze că vizita conducerii CNSM la Teatrul Național de Operă și Balet este o „premieră” pentru el, deoarece nu ține minte să fi avut o asemenea întâlnire de când activează la teatru.
„Vă mulțumesc pentru vizită și dorința de a auzi din prima sursă despre succesele și problemele teatrului nostru. Istoria ne mai demonstrează încă un fapt incontestabil – din 1991 și până în prezent, Teatrul Național de Operă şi Balet „Maria Bieșu”, prin activitatea tuturor colectivelor, s-a dovedit a fi un ambasador cultural aproape în toate țările din Europa”.
Referindu-se la activitatea instituției pe care o conduce, Nicolae Dohotaru a menționat că cel mai dureros lucru este că, în ultimii 30 de ani, statul nu a investit aproape deloc în Teatrul Național de Operă şi Balet, ba dimpotrivă, acesta a fost lipsit de unele proprietăți, fapt care a adus instituția în prag de faliment. A rezistat grație dragostei colectivului pentru artă.
„O altă problemă este salariul. Carențele care încă mai există în Legea 270 privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar prejudiciază grav interesele salariaților din cadrul instituției și necesită a fi revăzută urgent. În ultimul timp am dus tratative aprinse cu reprezentanții Ministerului Culturii, în fața cărora am venit cu argumente convingătoare de a majora salariile. Am ajuns până la urmă la un numitor comun ca salariul să fie în jur de 10 mii de lei, lucru pe care l-am obținut și în urma unor reduceri substanțiale de cadre”, a mai relatat Nicolae Dohotaru.
În cuvântul de răspuns, Igor Zubcu a ținut mai întâi să-i mulțumească lui Nicolae Dohotaru pentru primirea călduroasa în cea mai prestigioasă instituție culturală, de care își leagă multe amintiri încă din anii de studenție, când își făcea studiile la Colegiul de Medicină. În continuare, președintele CNSM a vorbit despre importanța fortificării organizațiilor sindicale primare la nivel național, despre obiectivele campaniei „Organizația primară – energia mișcării sindicale”, care va fi lansată la sfârșitul lunii martie anul curent.
O activitate importantă în care mizează pe implicarea masivă a tuturor organizaților sindicale, inclusiv pe cea de la Teatrul Național de Operă și Balet: „Suntem deschiși să vă oferim tot sprijinul necesar ca teatrul să devină o instituție prosperă, astfel ca angajații să reușească să-și facă munca cu multă dedicație, să aibă posibilitatea să promoveze cultura națională în multe țări ale lumii. Noi vă promitem că în anul 2023 vom fi mai consecvenți, mai categorici în dialogul nostru pe care îl vom avea cu membrii Guvernului și cu deputații. Angajații din cultură sunt cei care ne duc faima peste hotarele țării, iar cultura trebuie să devină un domeniu prioritar în politicile de guvernare”.
Totodată, liderul sindical a apreciat calitatea dialogului social constructiv care există între FSLC și ministerul de resort și alte instituții ale statului.
În intervenția sa, Nicolae Garaz a ținut să accentueze că, deși au fost obținute anumite progrese, apreciate de unii salariați din ramura culturii, nivelul de salarizare rămâne să fie un subiect sensibil. FSLC mereu a pledat ca salariul unui angajat din domeniul culturii să fie în așa măsură ca să poată satisface necesitățile angajaților și să le asigure familiilor acestora un trai decent.
La problema salarizării, care este una dintre cele mai dureroase pentru cei 405 membri de sindicat, s-a referit și Natalia Morari, președinta organizației sindicale de la teatru: „Imaginați-vă cum poate să activeze un artist de balet și un cântăreț de operă de talie internațională cu un salariu de 5000 de lei. Faptul acesta i-a făcut pe mulți angajați foarte buni să plece, din care cauză conducerea teatrului este nevoită să invite artiști din alte țări, îndeosebi pe cei care joacă în spectacole roluri principale”.
La finele întâlnirii, în semn de apreciere, pentru activitate îndelungată în dezvoltarea mișcării sindicale, președintele CNSM i-a înmânat Diploma de Merit lui Victor Burla, instrumentist, deținător al Titlului onorific „Om emerit”.