22 iulie 2024
Chisinau
Cultura

Creatori, purtători și admiratori ai costumului tradițional în secolul XXI

Loading
Cultura Creatori, purtători și admiratori ai costumului tradițional în secolul XXI
Creatori, purtători și admiratori ai costumului tradițional în secolul XXI
facebook.com

La Muzeul Național de Etno­grafie și Istorie Naturală a fost lansată, recent, cartea intitula­tă „Creatori, purtători și admi­ratori ai costumului tradițional în secolul al XXI-lea”, semnată de doctorul în filologie Varva­ra Buzilă, conferențiar univer­sitar, cercetător științific coor­donator.

De menționat că lucrarea pre­zintă principalele tendințe în cre­area și promovarea costumului tradițional. În ea se regăsesc pes­te 1000 de imagini ale oamenilor care poartă costum, de la copiii de grădiniță, adolescenți, tineri, până la oamenii de vârsta a treia; de la creatori de costum, membri ai formațiilor etnofolclorice, gazde ospitaliere ale evenimentelor, până la primărițe, preoți, pedagogi. Do­ritorii de a coase noi cămăși cu altiță au la dispoziție 50 de planșe valoroase realizate de pe altele mai vechi. Planșele explică pe înțelesul tuturor caracteristicile costumului și ale cămășii cu altiță.

Evenimentul a fost organizat cu prilejul Zilei Naționale a Cultu­rii și în contextul promovării ele­mentului „Arta cămășii cu altiță – element de identitate culturală în Republica Moldova și România”, devenit de curând valoare mondi­ală prin înscrierea în Lista repre­zentativă UNESCO a patrimoniului cultural imaterial al umanității.

 

Cartea prezintă principalele tendințe în crearea și promovarea costumului traditional

 

Cartea a fost editată cu sus-ținerea financiară a Ministerului Culturii. Varvara Buzilă, doctor în filo­logie, specialitatea Folcloristică, conferențiar universitar în arte vizuale, mai este autoarea cărți-lor: ,,Pâinea: aliment și simbol. Experiența sacrului”, 1999; ,,Cos­tumul popular din Republica Mol­dova. Ghid practic”, 2011; ,,Arta cămășii cu altiță – element de identitate culturală în România și Republica Moldova”, coautor Doi­na Ișfănoni, 2021 s. a.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand