Deși 1 iunie, Ziua Internațională a Copilului, a fost declarată zi de odihnă în Republica Moldova, conducerea CNSM a fost și în această zi la muncă. A lucrat pentru micuții găzduiți de Centrul de plasament temporar pentru copii în situații de risc „Brândușa” din orașul Hâncești. Beneficiarii centrului respectiv, dar și angajații instituției, au avut clipe de neuitat. Ei au vizitat Grădina Botanică din Chișinău, unde au văzut pentru prima dată plante care creșteau încă pe timpul dinozaurilor, adică cu peste 200 de mln. de ani în urmă.
Valentina Țâmbală, doctor în științe biologice, șefa laboratorului de plante tropicale de la Grădina Botanică, a remarcat faptul că activează la instituția respectivă de 40 de ani. Actualul teren al Grădinii ocupă circa 100 de hectare. Colecțiile care se află în Grădina Botanică numără circa 10 mii de specii, forme și varietăți de plante, în sere se află 2.760 de specii, divizate în trei grupuri – suculente, grase sau cărnoase, împreună cu cactușii, care ocupă mai mult de jumătate din colecții, plante tropicale și subtropicale.
Grădina Botanică dispune de o colecție vastă de cactuși, care numără peste 900 de specii, majoritatea înfloresc, leagă fructe cu semințe, se înmulțesc atât prin semințe, cât și vegetativ, prin rizomi, bulbi. Perioada de înflorire a cactușilor este din ianuarie până în noiembrie. Avem foarte multe plante de vârstă înaintată, e vorba de palmieri, care au peste 60-70 de ani, iar gruzonis echinocactus, numit și scaunul de pedeapsă, are o vârstă de peste 50 de ani. Sunt și plante arhaice, care au crescut pe timpul dinozaurilor, fiind vorba de două specii de cicași. Îngrijim și plante din familia bromeliaceae sau li se mai spune rudele ananasului, precum și ficuși, ferigi, care au apărut cu 350 mln. de ani în urmă, a povestit savantul de la Grădina Botanică.
O lecție de botanică pe viu
Vasile Patrașcu, consilierul președintelui CNSM, care a însoțit copiii și salariații centrului pe parcursul excursiei, a amintit că sindicatele dețin patronajul asupra Centrului „Brândușa” de la Hâncești. ”De această dată, conducerea CNSM a decis să sponsorizeze vizita copiilor la Grădina Botanică a Academiei de Științe a Moldovei. Avem suportul AȘM – copiii defavorizați de la Hâncești au intrat gratis pe teritoriul Grădinii Botanice. Discipolii de la „Brândușa” au avut ocazia să se familiarizeze cu o gamă largă de plante, care cresc pe diferite continente, iar în țara noastră se întâlnesc doar într-un singur exemplar, la Grădina Botanică. Cunoștințele pe care le-au acumulat în urma vizitei le vor prinde bine copiilor la lecțiile de botanică și biologie„, a remarcat Vasile Patrașcu.
Excursia prin Chișinău de 1 iunie nu s-a încheiat aici. După ce au vizitat Grădina Botanică, picii de la „Brândușa” au fost
însoțiți în Parcul Valea Trandafirilor din sectorul Botanica al capitalei, unde au privit un spectacol muzical și au fost serviți cu înghețată, după care au poposit la Institutul Muncii, unde au luat prânzul. Distracția pentru copiii aflați în dificultate de la Hâncești a continuat în Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt”.
Larisa Dragomir, directoarea Centrului „Brândușa”, a menționat că pe parcursul lunii iunie beneficiarii instituției vor fi încadrați în mai multe activități distractive, organizate de o asociație obștească din Chișinău. „Totodată, planificăm să plecăm la mare cu 10 copii ai centrului, iar excursia respectivă va fi sponsorizată de administrația publică locală dintr-un oraș polonez, cu care Hânceștiul este înfrățit”, a adăugat femeia, pe care copiii de la „Brândușa” o numesc „mama”.
În septembrie anul trecut, CNSM le-a oferit în dar elevilor de la „Brândușa” ghiozdane și rechizite școlare. Totodată, conducerea confederației a sponsorizat vizita copiilor la Circul de Stat din Chișinău, dar și la Teatrul Republican de Păpuși „Licurici”.