În perioada 29-30 iunie, la Budapesta s-au desfășurat consultările regionale privind Obiectivele de Dezvoltare Durabilă (ODD), și anume implementarea Obiectivului 8.7. Evenimentul a fost organizat de Guvernul Ungariei în parteneriat cu Organizația Internațională a Muncii (OIM) și Organizația Europeană pentru Securitate și Cooperare în Europa.
Consultările au reunit oficiali ai guvernelor, sindicatelor și patronatelor din Europa și Asia Centrală, precum și reprezentanți ai misiunilor diplomatice, ai societății civile, mediului academic și ai sectorului privat.
Din delegația Republicii Moldova la reuniune au făcut parte Stela Grigoraș, ministrul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Petru Chiriac, vicepreședinte al Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova, Leonid Cerescu, președinte al Confederaţiei Naţionale a Patronatului.
Obiectivul 8.7 prevede măsuri imediate și efective pentru eradicarea exploatării prin muncă a copiilor, a muncii forțate, sclavia umană, precum și eliminarea traficului de ființe umane, la nivel regional.
În cadrul sesiunii plenare privind ocuparea tinerilor în câmpul muncii, Stela Grigoraș a prezentat realizările și perspectivele Republicii Moldova, în contextul angajării tinerilor, diversificării sistemului educațional și asigurării unei tranziții mai rapide a tinerilor de la studii la muncă.
De asemenea, la eveniment s-a discutat și despre
tendințele globale privind combaterea exploatării prin muncă a copiilor, punându-se accentul pe asigurarea unei protecții sociale mai bune copiilor, tinerilor și familiilor acestora.
Rezultatele discuțiilor vor fi prezentate în luna noiembrie a acestui an la Buenos Aires, Argentina, unde va avea loc cea de a IV-a Conferință Globală privind eradicarea durabilă a exploatării copiilor prin muncă, ce va sprijini inițierea acțiunilor de către fiecare țară participantă, pentru implementarea obiectivului 8, punctul 7 din Agenda de Dezvoltarea Durabilă 2030.
Amintim că Guvernul Republicii Moldova și-a asumat angajamentul în vederea implementării Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă și adaptării lor la specificul național.
În acest scop, în iunie 2016, a fost instituit Consiliul Național de Coordonare pentru Dezvoltare Durabilă, în calitate de organ consultativ în domeniul dezvoltării durabile, căruia i-a revenit şi sarcina de a asigura coordonarea şi monitorizarea procesului de adaptare şi implementare la nivel naţional a Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă.