18 November 2024
Chisinau
Social

Consiliul Republican al Federației „Sănătatea” a dezbătut problemele din sistem

Loading
Social Consiliul Republican al Federației „Sănătatea” a dezbătut problemele din sistem
Consiliul Republican al Federației „Sănătatea” a dezbătut problemele din sistem
Vocea poporului

Membrii Consiliului Republican al Federației Sindicale „Sănătatea” s-au întru­nit, pe 17 aprilie, pentru a face bilanțul asupra activității din anul 2023 și a sta­bili prioritățile pentru anul curent. La ședință au participat, ca invitați, Igor Zubcu, președintele CNSM, și Ion Dodon, director general al Companiei Naționale de Asigurări în Medicină (CNAM).

În cadrul ședinței, sindicaliștii au analizat mai multe chestiuni incluse pe ordinea de zi, printre care Raportul anual al Federației „Sănătatea” pentru anul 2023, revendicările Federației înaintate către organele de con­ducere ale R. Moldova, propunerile de modi­ficare a legislației referitoare la remunerarea muncii lucrătorilor din domeniul sănătății, precum și alte chestiuni organizatorice.

Aurel Popovici, președintele Federației „Sănătatea”, a prezentat un raport detaliat, în care a trecut în revistă principalele reali­zări ale Federației în perioada de referință, și a vorbit despre probleme actuale din siste­mul de sănătate la nivel național.

„Ca și în anii precedenți, activitatea Federației a fost orientată spre realizarea preve­derilor strategice, adoptate la Congresul VII, și a obiectivelor stabilite de Consiliul Repu­blican din 7 aprilie 2023, care au drept scop principal dezvoltarea sistemului de sănăta­te, asigurarea calității serviciilor medicale, îmbunătățirea condițiilor de muncă, ma­jorarea veniturilor salariale ale angajaților, încheierea și monitorizarea realizării preve­derilor Convenției și ale Contractelor colec­tive de muncă, sporirea profesionalismului și a responsabilității liderilor și activului sin­dical”, a relevat președintele FSSM.

Informațiile deținute de către Federație denotă că deficitul de cadre medicale în Republica Moldova a crescut și în 2023. Con­form datelor preliminare, numărul medicilor lipsă în 2023 este de aproape două mii de specialiști, iar cea de personal medical me­diu – de aproape trei mii.

„În pofida tuturor eforturilor organelor competente de a interveni în majorarea sa­lariilor, nivelul de salarizare a angajaților din domeniul medical și în anul 2023 a rămas neatractiv, aceasta contribuind la exodul ca­drelor medicale și la fluctuația personalului din sistemul medical. Acest lucru ne impune ca și în acest an să intervenim cu cerința de a depune eforturi comune pentru a găsi re­surse financiare suplimentare care vor crește salariile lucrătorilor medicali”, a accentuat în discursul său Aurel Popovici.

Ion Dodon, director general al CNAM, a apreciat dialogul constructiv și eficient cu Federația „Sănătatea”, care a contribuit la îmbunătățirea situației în domeniul asigu­rărilor în medicină. De asemenea, oficialul a răspuns la mai multe întrebări din partea sindicaliștilor, în special, legate de necesita­tea de a se majora salariile în sistem.

Igor Zubcu a încurajat sindicaliștii din sănătate să fie mai insistenți în revendicări­le legate de majorarea salariilor angajaților din sistem, să vină cu propuneri concrete bazate pe necesitățile reale ale angajaților din ramura sănătății. Totodată, președintele CNSM s-a referit la eforturile Confederației în ceea ce privește creșterea salariului minim pe țară, majorat de la 1 ianuarie 2023, urmare a negocierilor cu partenerii sociali, și a menționat că CNSM va promova revendi­cările sindicaliștilor din sănătate în dialog cu partenerii sociali, inclusiv în cadrul Comisiei naționale pentru consultări și negocieri co­lective.

Federația Sindicală „Sănătatea” a trasat o serie de obiective pentru următoarea perioadă, cele mai importante vizând menținerea resurselor umane în sănătate, condițiile de muncă, salarizarea potrivit competențe-lor, soluționarea litigiilor individuale de mun­că și a conflictelor colective de muncă etc.

Conform datelor din 1 ianuarie 2024, Federația „Sănătatea” întrunește 43468 de membri de sindicat, ceea ce constituie 88% de sindicalizare în instituțiile medico-sanitare, farmaceutice, de învățământ public de profil medical, afiliate Federației „Sănătatea”.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand