Pe 4-5 septembrie, Consiliul de Femei din cadrul CNSM a desfășurat o întrunire cu genericul „Femeile sindicaliste invită”. La forum au participat Mihail Hîncu, vicepreședinte al CNSM, Nicolae Suruceanu, secretar confederal al CNSM, circa o sută de femei din organizațiile teritoriale, șefi de departamente și lideri de sindicate de ramură. În calitate de oaspete de onoare, a fost prezentă Valentina Buliga, ministrul Muncii, Protecției Sociale și Familiei. Vicespeakerul Liliana Palihovici și vicepremierul Tatiana Potâng, invitate de asemenea la eveniment, și-au trimis consilierii.
Femeile sindicaliste au invitat reprezentanții au-torităților publice centrale și ai patronatului la un dialog privind realizarea revendicărilor înaintate de Consiliul de Femei din cadrul CNSM în perioada anilor 2013-2014. O spunem din capul locului: deși guvernarea a fost reprezentată doar de ministrul Buliga, am fost martorii unui dialog consistent, în cunoștință de cauză, civilizat, chiar dacă la un moment dat părea că spiritele s-au încins, problemele mocnite riscând să răbufnească într-o revoltă sonorizată la microfon într-o sală în care nucile și castanele bubuiau, căzând pe acoperiș, la anumite intervale, ca un preludiu la un protest neanunțat.
Președinta Consiliului de Femei din cadrul CNSM, Liuba Rotaru, a subliniat, în discursul său la forum, că organizaţia pe care o conduce, în activitatea sa, a pus accentul pe îmbunătăţirea condiţiilor de muncă şi de trai ale salariaţilor.
„Fiecare set de revendicări, înaintat la întrunirile organizate de Consiliu către conducerea de vârf a ţării, începea cu revendicarea majorării salariului minim pe ţară. Și de această dată, cerem majorarea salariului minim pe țară, începând cu anul 2015, la nivelul minimului de existență”, a subliniat Liuba Rotaru.
Sindicalistele cer modificarea sistemului actual de pensii și apropierea de nivelul de trai din UE |
În context, liderul Consiliului de Femei din cadrul CNSM a relevat că nivelul de trai în Uniunea Europeană este de câteva zeci de ori mai înalt decât în Republica Moldova. Atât la capitolul PIB pe cap de locuitor, cât și la cel al salariilor și pensiilor. Chiar și țările care au aderat în ultimul deceniu la UE stau mai bine la capitolul calitatea vieții decât țara noastră. De exemplu, salariul mediu în România este de 490 de euro, în Polonia – 786 de euro, în Estonia – 809 euro, iar în Republica Moldova este de doar 228 de euro. Cea mai mică pensie din UE este de aproximativ 174 de euro – în România, iar în Republica Moldova, aceasta constituie doar 48 de euro.
„Suntem la curent cu problemele fondului de asigurări sociale şi pledăm pentru un sistem echitabil, după contribuţii şi venit. De aceea, am insistat şi insistăm pe unificarea sistemului de pensionare. Revendicările noastre rămân şi în continuare: simplificarea formulei de calcul, actualizarea venitului şi recalcularea pensiilor persoanelor care continuă să activeze în câmpul muncii, contribuind în bugetul asigurărilor sociale”, a menționat Liuba Rotaru.
Suntem o țară bătrână, cu speranța de viață redusă
Ea s-a referit și la situația demografică din țară, la rolul femeii în perpetuarea neamului, dar și la nevoia unei susțineri serioase din partea statului. Consiliul Femeilor din cadrul CNSM acordă mare atenţie sănătății femeii în societate. Speranța de viață în UE este cea mai mare din lume, de 78 de ani. Deși RM este o țară bătrână, ca pondere a populației apte de muncă, speranța de viață este de 70 de ani. Liuba Rotaru a mai subliniat că este necesar ca partenerii sociali să modifice Convenţia colectivă (nivel naţional) nr.1 referitor la majorarea sporurilor de compensare pentru munca prestată în condiţii nefavorabile. De asemenea, ea a reiterat propunerea Consiliului Femeilor al CNSM de stabilire a indemnizaţiei unice la naşterea copului, în mărime de 5000 de lei.
În mesajul său de salut, Mihail Hîncu, vicepreședinte al CNSM, a vorbit despre rolul femeii în societate, dar și în sindicate. Totodată, el a subliniat importanța promovării femeilor în organele de conducere a țării.
Dacă salariile ar fi decente, nu am avea nevoie de indemnizații
Domnia sa a relevat că acțiunile întreprinse de Consiliul de Femei din CNSM sunt în consens cu problemele puse în discuție. Este vorba de femeia cu copii mici, de femeia de la țară etc. „Am renunța la indemnizații dacă salariile v-ar permite să aveți o viață decentă. S-au majorat indemnizațiile – asta ne vorbește despre lucrul efectuat de guvernare. Nu ne-am adunat aici să lăudăm guvernarea, dar trebuie să recunoaștem că s-a făcut mult în ultimii ani: s-a investit în drumuri, în infrastructură. Chiar localul în care ne aflăm stă mărturie – investițiile în structurile noastre de la Vadul lui Vodă, de la Călărași s-au cifrat la 120 mln. de lei. Transformările din societate ne permit să avansăm. În câțiva ani, vom deveni membru cu drepturi depline al organizațiilor sindicale internaționale. Țările baltice, care fac parte din aceste organizații, își rezolvă cu mult mai eficient problemele”, a subliniat vicepreședintele CNSM.
„Am contat și contăm în continuare pe dvs., fiindcă ați ales conștient calea dreaptă în sindicate. Întruniți 57% din numărul total al membrilor de sindicat, sunteți o forță. De aceea, vă chem să fiți unite, să aveți verticalitate în ceea ce faceți, să insistați la îmbunătățirea nivelului de trai și să participați activ la procesul decizional”, a conchis Mihail Hîncu.
Valentina Buliga, ministrul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, a remarcat, chiar în debutul discursului său, că are o relație aparte cu sindicatele, cu femeile din CNSM (m-am convins, pe multe dintre ele le cunoștea pe nume), le respectă și le înțelege poziția, adăugând că Guvernul este un partener sigur în ceea ce privește rezolvarea problemelor. „Am ținut cont întotdeauna de ceea ce spuneți voi. Nevoile oamenilor sunt și nevoile mele, ca mamă, ca femeie. De la voi am învățat multe. Dar nu totul depinde de mine. Nu eu dețin sacul cu bani…”.
„Să o facem, dar, ministru de finanțe”, urmă replica din sală.
Vom ieși la pensie cum am stabilit…
Ministrul Buliga a enumerat reușitele obținute împreună cu sindicatele în ceea ce ține de majorarea salariilor, a in-demnizațiilor unice la nașterea copilului, de majorarea pensiilor.
Pe lângă alte chestiuni abordate, Buliga a subliniat îndeosebi două probleme: 1) ea a recunoscut că așa-numitul sistem de pensii este inechitabil și soluția ar fi să se ia de la deputați și miniștri și să se adauge la cei discriminați, cu pensii extrem de mici; 2) azi, nu se discută majorarea vârstei de pensionare, speranța de viață și condițiile de muncă fiind mult sub nivelul UE.
Apoi, dialogul a trecut la faza întrebări și răspunsuri, cu replici acide, dar menținute în limitele decenței. În context, mă gândeam că poate ar trebui să pledăm nu pentru ca femeile să dețină 25-30 la sută din mandatele de deputat, ci 2/3 – astfel ar fi rezolvate cu ușurință problemele ce țin de neutralitatea țării, de art. 13 din Constituție. Forumul femeilor a fost ca și o ședință parlamentară, dar, culmea, nu am auzit nici o înjurătură, nici o vorbă de ocară… Ei bine, intervențiile la obiect, făcute de Ana Selina, președinta „SINDINDCOMSERVICE”, Nadejda Rusnac,
liderul Sindicatului Lucrătorilor din Industria Ușoară, Dumitru Ivanov, preșe-dintele SEȘ, Victor Talmaci, liderul „SINDICONS”, Margareta Sârbu, președintele Consiliului de Femei Chișinău al SEȘș.a. (să mă ierte ceilalți vorbitori, dar spațiul nu ne permite prea mult) privind examenul medical la cancer mamar, despre faptul că 5 mln. de lei pentru odihna copiilor nu au fost cheltuiți con-form destinației, din vina consiliilor raionale, despre reforma în școală etc. au constituit un test de rezistență atât pentru ministrul Buliga, cât și pentru Mihail Hîncu, care au dat răspunsuri competente, plauzibile.
Să ne întindem cât ne e plapuma
Chintesența acestora, pe lângă expli-cația eforturilor de schimbare spre bine, poate fi rezumată la o frază populară: „Să ne întindem cât ne ține plapuma”. Fiindcă, precum a precizat Mihail Hîncu, nu putem ține 100 de profesori pentru 200 de elevi…
În final, Forumul „Femeile sindicaliste invită” a adoptat o Declarație din 11 puncte, care conține, succint, principalele revendicări ale organizației înaintate guvernării.
Menționăm că la Forum au participat peste o sută de reprezentante a 27 de centre sindicale național-ramurale. În cadrul Forumului, a mai avut loc un concurs-expoziție, la care au participat 19 centre sindicale. Un juriu competent a apreciat prestația reprezentantelor la următoarele componente: pentru inspirație și originalitate în confecționarea articolelor de artizanat; pentru originalitate în prepararea produselor de patiserie; pentru prezentarea echipei și succese în arta interpretativă.
Verdictul juriului a fost pe cât de responsabil, pe atât de dificil de pronunțat. Și, întrucât despre gusturi nu se discută, s-a decis: toate participantele sunt câștigătoare!
În fine, niciodată nu am făcut parte din tagma misoginilor, însă, după Forumul de pe 4-5 septembrie, îmi sunt și mai dragi femeile frumoase, inteligente. Mai ales dacă sunt și activiste sindicale.