Mișcarea înseamnă viață. Anume la aceasta s-a gândit Victoria Butuc, consilieră locală la Dănceni, când a avut ocazia să realizeze un proiect pentru comunitatea sa. Astfel, din toamna aceasta, în localitatea Dănceni, raionul Ialoveni, există un fitness parc, în aer liber, unde femeile, bărbații, dar și copiii pot să facă sport, pentru a fi sănătoși.
Totul a început când Victoria Butuc, fiind consilieră la primul mandat, a fost acceptată în cadrul Programului Naţional de Mentorat pentru Femei Consiliere „INSPIR-O”, realizat de Centrul „Parteneriat pentru Dezvoltare”, cu susținerea Programului ONU „Femeile în politică”.
„În cadrul acestui program, am reușit să câștig proiectul ,,Femei implicate pentru comunitate”, cu un buget de 40.000 de lei, bani care au fost alocați pentru îmbunătăţirea sănătăţii oamenilor din localitate prin amenajarea unui fitness parc, amplasat în centrul satului”, își amintește Victoria Butuc.
Menirea proiectului nu a fost doar să obțină finanțare pentru amenajarea locului pentru fitness, ci și să implice comunitatea, „deoarece atunci când contribuie personal, oamenii sunt mult mai grijulii și păstrează ceea ce au”, punctează Victoria. Mai mult, prin acest proiect și-a propus să încurajeze femeile să participe la procesul decizional. Pentru început, a fost înaintat un demers către Consiliul local Dănceni ca să contribuie cu o anumită sumă de bani, fiindcă echipamentul sportiv și materialele de construcție sunt scumpe.
Multă lume s-a implicat
Evident, au fost implicați în realizarea proiectului și locuitorii de la Dănceni. „Au dat o mână de ajutor chiar și cei care la început priveau cu neîncredere și spuneau că nu au nevoie de un fitness parc, căci pot să facă mișcare și lucrând prin gospodărie. S-au răzgândit însă când i-au văzut pe consătenii lor entuziasmați, dar și datorită transparenței”, a afirmat Anastasia Corduneanu, membră a echipei de implementare a proiectului.
Victoria Butuc a deschis și o pagină pe o rețea de socializare, unde aproape zilnic posta informații despre fondurile colectate și cum avansează lucrările. Consiliera a folosit toate metodele posibile într-o localitate rurală pentru a-și promova proiectul. L-a promovat pe internet, dar și în discuțiile cu consătenii.
„Mesajele transmise de mine și echipă au conținut informații despre importanța susținerii și abilitării femeilor, despre activităţile pe care urma să le desfăşurăm, poze de la activităţi, mulţumiri publice persoanelor care au donat bani, precum şi fiecare etapă de implementare a proiectului”, ne explică Victoria Butuc.
Pentru persoanele cărora nu aveau posibilitate să se informeze din internet, informațiile erau plasate pe panouri informative din centrul satului şi de la poştă. În plus, a fost elaborat un registru de evidenţă a donaţiilor pentru realizarea proiectului. La magazinul alimentar și la punctul medical au fost instalate boluri de colectat banii. În preajmă era câte un voluntar care le vorbea oamenilor despre proiect și despre posibilitatea de a contribui la realizarea acestuia.
Astfel, cu eforturi comune, adică cu surse financiare din cadrul proiectului, cu contribuția autorităților publice locale, a agenților economici și a comunității, s-a adunat suma de 62 de mii de lei.
Au fost procurate aparatele de fitness. La lucrările de amenajare a parcului iarăși s-a implicat comunitatea. De lucru a fost suficient: a fost nivelat terenul, a fost pus pietrișul, au fost săpate gropi, unde s-a turnat mortar și au fost instalate aparatele.
Fitness parc, un loc de destindere și de socializare
În paralel cu lucrările la parcul de fitness, coordonatoarea proiectului promova drepturile femeilor în comunitate și le încuraja pe acestea să se implice în orice fel de activități. Astfel, a fost organizată o întâlnire cu tema ,,Rolul femeii în dezvoltarea comunităţii”, în cadrul căreia femeile au discutat despre calea spre succes, cum să depăşească provocările, cum pot ajuta comunitatea etc. La eveniment a participat şi Galina Precup, vicedirectoare la ,,Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare” (CPD), care a rămas plăcut impresionată atât de discuții, cât și de realizarea proiectului. A mai fost desfăşurat seminarul de instruire ce ține de managementul timpului, formatoare fiind Ana Rotaru.
În prima zi de toamnă, a fost inaugurat fitness parcul în prezenţa cetăţenilor, a reprezentanților APL, a preşedintelui raionului și a reprezentanților CPD. Parcul de fitness este compus din 11 aparate, unde locuitorii din Dănceni vin zilnic și fac sport.
„Activităţile realizate în cadrul Programului „Inspir-o!” m-au ajutat să devin mai puternică, mai sigură pe propriile puteri şi am acumulat mai multă experienţă în scrierea de proiecte şi implementarea acestora”, ne-a spus la final Victoria Butuc.
Programul Național de Mentorat pentru femei consiliere „INSPIR-O!” a fost realizat de Centrul „Parteneriat pentru Dezvoltare”, în cadrul Programului ONU „Femeile în Politică”, care este implementat de Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor (UN Women) și Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), în parteneriat cu Fundația Est-Europeană, și cu sprijinul financiar al Guvernului Suediei și al Consiliului Europei.
Acest material este realizat de publicația „Vocea Poporului”, cu sprijinul financiar al UN Women în Moldova (Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitate de Gen și Abilitarea Femeilor).
Viziunile exprimate ]n articol sunt cele ale autorilor și nu reprezintă în mod neapărat viziunile partajate de UN Women sau ONU, în general.
Materialul poate fi utilizat gratuit pentru scopuri necomerciale, cu înștiințarea cuvenită a UN Women.