Nicanor Solcan a fost reales în funcția de președinte al Uniunii Inventatorilor și Raționalizatorilor „Inovatorul” din Republica Moldova în cadrul celui de-al VI-lea congres, care s-a desfășurat recent. La lucrările congresului au participat și reprezentanți ai Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova.
Uniunea Inventatorilor şi Raţionalizatorilor „Inovatorul” din Republica Moldova a fost fondată în luna noiembrie 1997. Scopul asociației este de a contribui la crearea condiţiilor organizatorice, juridice, economice şi sociale, pentru manifestarea şi realizarea posibilităţilor creative şi acordarea de suport la elaborarea şi implementarea invenţiilor şi a propunerilor de raţionalizare. În Republica Moldova activează peste 7000 de inventatori şi raţionalizatori.
În cadrul evenimentului a fost făcută o dare de seamă a activității desfășurate în ultimii cinci ani, au fost stabilite prioritățile pentru perioada următoare și au fost alese organele de conducere.
Sergiu Solcan, vicepreședinte al Uniunii „Inovatorul”, a menționat, în discursul său, că e nevoie de o implicare și susținere mai mare din partea autorităților, deoarece inventatorii aduc o contribuție deosebită în dezvoltarea economiei. El s-a referit și la criza economică profundă care se accentuează în Republica Moldova. „În pofida condițiilor economice complicate, ne-am străduit să asigurăm păstrarea și dezvoltarea în continuare a potențialului creativ al inovatorilor din țară, crearea unor condiții favorabile pentru o activitate rodnică a acestora, sporirea prestigiului muncii inventatorilor și a raționalizatorilor”, a spus Sergiu Solcan.
Domnia sa a mai menționat că, în ultimii cinci ani, inventatorii și raționalizatorii au contribuit în mod esențial la dezvoltarea tuturor ramurilor economiei naționale. Astfel, valoarea economiei obținute în urma implementării invențiilor și a propunerilor de raționalizare a constituit 12,2 mln. de lei, această eficiență fiind asigurată de către 3791 de inovatori ai țării. În perioada anilor 2010-2015, la întreprinderile și organizațiile din țară au fost utilizate 786 de invenții, asigurându-se un venit de circa 3,3 mln. de lei. „În ultimii cinci ani, inventatorii noștri au obținut peste 500 de medalii de aur, de argint şi de bronz la saloanele internaționale de inventică de la Geneva, Moscova, Cluj-Napoca, Iași, București și Chișinău. Pe lângă aprecierea internaţională, inventatorii sunt cei care aduc venituri considerabile în bugetul statului, deşi nu beneficiază de politici adoptate la nivel de Guvern”, a mai subliniat Sergiu Solcan.
CNSM, un susținător al comunității inventatorilor
La rândul său, Petru Chiriac, vicepreședinte al CNSM, prezent la lucrările Congresului, a declarat că inovația este una din forțele motrice ale societății, un proces de creare și implementare a noilor idei și materializarea lor în tehnologii, produse și servicii sau metode de operare, capabile să răspundă întrebărilor și provocărilor prezentului. „Spre regret, în țara noastră, domeniului inovației nu i se acordă atenția cuvenită, deși avem un potențial uman care poate contribui la dezvoltarea economică și poate găsi noi posibilități de abordare a problemelor, nu doar la nivel național, dar și global”, a spus Petru Chiriac.
De mai mulți ani, CNSM este un susținător fervent al comunității inventatorilor din Moldova. În 2011, CNSM a încheiat cu Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală a Republicii Moldova și Prezidiul Asociației Obștești „Inovatorul” un Acord de organizare și desfășurare a concursului anual republican pentru decernarea titlului onorific „Cel mai bun raționalizator al anului din Republica Moldova” și „Cel mai tânăr raționalizator al anului din Republica Moldova”.