Recent, în țară a fost lansată campania „16 zile de acţiuni împotriva violenţei în bază de gen”. Evenimentul se va desfășura în perioada 25 noiembrie – 10 decembrie. Chestiunile ce țin de egalitatea de gen au fost discutate deunăzi, la o masă rotundă, de către reprezentanții Federației Sindicatelor Lucrătorilor din Sfera Deservirii Sociale şi Producerii de Mărfuri „Sindindcomservice”. Apropo, aceștia au mai organizat astfel de reuniuni. De această dată, acțiunea a avut loc în cadrul „Regiei Apă–Canal–Orhei”. Președinții comitetelor sindicale din mai multe raioane și ai Consiliului de Femei „Sindindcomservice” s-au familiarizat cu practica acestei întreprinderi la capitolul eficientizarea producerii și crearea unor condiții benefice pentru activitatea femeilor.
De 80 de ani în serviciul orheienilor
„Regia Apă–Canal Orhei” SA prestează populației orașului Orhei servicii de aprovizionare cu apă potabilă și de evacuare a apelor reziduale de 78 de ani. În prezent, în cadrul întreprinderii muncesc 201 salariați. Activitatea unității este una specifică, astfel încât majoritatea angajaților sunt bărbați, aici lucrând doar 43 de femei. Toți membrii colectivului sunt membri de sindicat.
La locurile de muncă au fost create condiții bune pentru angajați, cantina a fost dotată cu inventarul necesar, aici salariații au posibilitatea să-și prepare bucatele de sine stătător. Toți angajații beneficiază de îmbrăcăminte și încălțăminte specială de lucru.
Pentru munca prestată în condiții nefavorabile, membrilor colectivului le sunt oferite sporuri la salariu și produse alimentare. În cadrul întreprinderii funcționează așa-numitul ,,Fond de însănătoșire”. Scopul acestuia este de a spori și îmbunătăți nivelul sănătății angajaților. Din acest fond sunt oferite ajutoare financiare în cazul unor accidente de muncă, dacă apare necesitatea unei intervenții chirurgicale sau dacă salariatul suferă de o maladie incurabilă. Din mijloacele fondului este finanțată și odihna colectivă.
Apropo, de doi ani la rând, angajații întreprinderii şi familiile lor se odihnesc împreună.
Pe lângă activitatea de bază, „Regia Apă–Canal Orhei” SA a implementat cinci proiecte investiţionale, unul dintre care este construcția staţiei de epurare a apelor uzate şi a colectorului efluent din oraşul Orhei în baza tehnologiilor zonelor umede construite, care reprezintă ecosisteme naturale.
Capacitatea inițială a Stației de epurare a apelor uzate e de 800-1000 de metri cubi pe zi, cu scopul de a atinge treptat într-un an capacitatea prevăzută de proiect, împreună cu creşterea plantelor, optimizarea diferitelor secţiuni ale staţiei. Echipa de supraveghere şi antreprenorul a susţinut „Regia Apă–Canal Orhei” SA prin instruirea continuă a personalului stației. Având o suprafață de cinci hectare, aceasta este cea mai mare din Europa şi una dintre cele mai mari din lume în ceea ce priveşte epurarea secundară care foloseşte tehnologii naturale. Punerea în funcţiune a staţiei a îmbunătăţit calitatea serviciilor de igienă sanitară din orașul Orhei şi au fost reduse substanțial deversările de poluanţi.
Valoarea totală a serviciilor și lucrărilor de construcție se ridică la 74 de milioane de lei. Toate mijloacele de finanţare au fost acordate sub formă de grant: 2,8 milioane de euro – Fondul fiduciar de co-finanţare al Comunităţii Europene, 222,5 mii de dolari SUA – de Banca Mondială şi 27,5 milioane de lei – de Fondul Ecologic Naţional.
La finele mesei rotunde, participanţii au luat cunoştinţă de staţiunea balneară „Insula sănătăţii” din Orhei, care are la dispoziţie întregul arsenal tehnico-material al Centrului Medical „Doctor”. Federația „Sindindcomservice” intenţionează să colaboreze cu sanatoriul, oferindu-le membrilor săi oportunitatea de a achiziţiona bilete de tratament la acest centru.