Părinţii care cresc şi educă un copil cu maladie oncologică sau cu dizabilităţi vor avea dreptul să îşi ia concediu medical până când copilul respectiv va împlini vârsta de 18 ani. Ministerul Sănătăţii a propus spre dezbateri publice modificarea Instrucţiunii privind modul de eliberare a certificatului de concediu medical.
Solicitat de redacţia ziarului „Vocea poporului” să se pronunțe pe marginea acestui proiect, Aurel Popovici, preşedintele Federaţiei Sindicale „Sănătatea”, a opinat că este o iniţiativă binevenită, care vine în sprijinul copiilor cu maladii incurabile şi al părinţilor care îngrijesc de aceştia. „Copiii care suferă de cancer au nu doar durere, dar şi un stres puternic. Ei sunt nevoiţi mult timp să stea în spitale. Nu le vine deloc uşor nici copiilor care au grad de dizabilitate, pentru că ei, de asemenea, au nevoie şi de tratament, şi de reabilitare, care uneori este de lungă durată”, a menţionat liderul Federaţiei „Sănătatea”.
Proiectul a fost elaborat în conformitate cu prevederile Legii nr. 289-XVI din 22 iulie 2004 privind indemnizaţiile pentru incapacitatea temporară de muncă şi alte prestaţii de asigurări sociale, modificate prin Legea nr. 50 din 31 martie 2016.
Implementarea proiectului necesită resurse financiare sup-limentare din bugetul asigurărilor sociale de stat. Proiectul respectiv urmează a fi aprobat de Guvern.
Actele normative în vigoare acordă dreptul părinţilor de a-şi lua concediu medical pentru îngrijirea copilului bolnav până când acesta împlineşte vârsta de 10 ani.
Date ale Biroului Naţional de Statistică arată că în Republica Moldova sunt înregistraţi circa 14 mii de copii cu nevoi speciale. Totodată, un raport al UNICEF arată că aproape şase mii de copii cu dizabilităţi din Republica Moldova nu au acces la educaţie.