Rubrica „Cetăţeanul şi legea” vine în ajutorul cititorului nostru care caută răspunsuri la întrebări de ordin juridic. Continuăm această tradiţie, pentru ca cititorii, care sunt şi salariaţi la diverse întreprinderi, să nu se simtă vulnerabili juridic în faţa celor care încearcă să-i manipuleze. | |
La întrebările primite la redacţie va răspunde şeful Departamentului juridic al Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova, Ion PREGUZA. | |
Linia fierbinte la tel. 022-23-76-39 | |
Luni şi joi de la 14.00-16.00. |
Concediu anual de odihnă, doar pentru perioada lucrată
De pe 29 mai până pe 3 iulie 2015, m-am aflat în concediul anual plătit, dar de pe 4 iulie până pe 1 septembrie am fost în concediu pe cont propriu, neplătit. După ce am revenit la serviciu, am lucrat până pe data de 18 septembrie și am demisionat. Angajatorul mi-a reținut din salariu o parte din indemnizația de concediu achitată. Sunt legale acțiunile angajatorului?
Radu Voitic, Hîncești |
În conformitate cu art. 148, alin. (4) din Codul muncii, în caz de eliberare a salariatului înainte de expirarea anului de muncă în contul căruia el a folosit deja concediul, angajatorul îi poate reţine din salariu suma achitată pentru zilele fără acoperire ale concediului, dacă contractul colectiv sau cel individual de muncă nu prevede altfel.
Cu alte cuvinte, dacă salariatul a lucrat doar jumătate de an până la încetarea raporturilor de muncă, atunci acesta nu beneficiază de un concediu de odihnă anual deplin, ci doar pentru perioada de timp efectiv lucrată.
Concediul suplimentar neplătit pentru îngrijirea copilului
În ce condiții pot beneficia angajaţii de concediu pentru îngrijirea copilului în vârstă de la trei la şase ani?
Alexandra Fisherman, Chișinău |
În baza unei cereri scrise, mamei, tatălui copilului, bunicii, bunelului sau altei rude care se ocupă nemijlocit de îngrijirea copilului, precum şi tutorelui, li se acordă un concediu suplimentar neplătit pentru îngrijirea copilului în vârstă de la trei la şase ani, cu menţinerea locului de muncă (a funcţiei), potrivit art. 126, alin. (1) din Codul muncii.
Buna ziua!
Am iesit din concediu de ingrijire a copilului in luna august 2015 (compania la care am lucrat si-a stopat activitatea si a trebuit sa scriu cerere de demisie in aprilie 2015). M-am angajat oficial la alt serviciu in octombrie 2015 si surpriza: sunt insarcinata cu al doilea copil. Dupa calculele mele voi lucra pana la inceputul lui aprilie 2015.
Intrebarea mea este: voi primi indemnizatie pentru concediu de maternitate si care ar fi calculul (voi lucra doar 6 luni). Si daca voi beneficia de indemnizatia lunara pentru ingrjirea copilului pana la 3 ani?
Multumesc pentru raspuns!