Douăzeci de lideri ai organizațiilor sindicale primare afiliate la Federația Sindicatelor din Domeniile Cooperației de Consum, Comerțului și Antreprenoriatului „Moldsindcoopcomerț” și-au îmbunătățit abilitățile în cadrul unui seminar cu genericul „Participarea liderului sindical la administrarea unității pentru apărarea drepturilor și intereselor membrilor de sindicat”.
Unul dintre formatorii seminarului, Valeria Tricolici, președinta Federației „Moldsindcoopcomerț”, a menționat că informarea şi consultarea salariaţilor este importantă, pentru a consolida dialogul social la nivel de întreprindere, între angajator şi sindicate, în vederea armonizării intereselor angajatorului cu cele ale salariaţilor şi, drept rezultat, pentru a asigura pacea socială.
„La nivel de unitate, realizarea dialogului social este atribuită Comisiei de dialog social, în care angajatorul şi sindicatele deleagă un număr egal de membri şi supleanţi. Din analiza efectuată de Federaţia „Moldsindcoopcomerţ”, activitatea acestor comisii este una care lasă de dorit. În ultimii ani, fiind afectate de pandemie, aceste comisii au avut o activitate sporadică. Fluctuaţia cadrelor a eliminat din componenţa acestor comisii pe unii membri care şi-au încetat raporturile de muncă. Alţii nu au fost delegaţi”, a subliniat Valeria Tricolici.
Potrivit liderului sindical, verificările au demonstrat că se tergiversează examinarea rapoartelor privind realizarea prevederilor contractelor colective de muncă. „Nu s-a reuşit în toate colectivele de muncă sporirea rolului contractului colectiv de muncă la nivelul aşteptat, care ar permite asigurarea unor garanţii social-economice pentru salariați”, a adăugat președinta Federației „Moldsindcoopcomerț”.
Neinformarea salariaţilor despre situaţia reală a întreprinderii în care îşi prestează munca a stat la baza insolvabilităţii mai multor agenţi economici, care au acumulat datorii enorme faţă de bănci, furnizori de mărfuri, salariaţi, dar și la buget. O situaţie critică se atestă și în prezent la unele întreprinderi – datorii enorme, fără o acoperire financiară. Informarea şi consultarea lucrătorilor în legătură cu elementele definitorii ale activităţii întreprinderii sunt esenţiale pentru a preveni astfel de situații, a atenționat Valeria Tricolici.
Tratament inechitabil: sindicatele pot interveni
Eugeniu Covrig, șeful Departamentului juridic al CNSM, care s-a produs în calitate de formator, a precizat că liderii sindicali trebuie să ia atitudine atunci când unii salariați, membri de sindicat, sunt tratați în mod incorect. De exemplu, CNSM exa-
minează în prezent o petiție din partea unor salariați care activează în secția economie din cadrul unei instituții. În secția respectivă sunt angajați 11 economiști, dar numai cinci dintre ei vin la muncă și își exercită obligațiile de serviciu timp de 8 ore pe zi. Ceilalți nu au venit nici o zi la muncă, dar își primesc lefurile, a specificat Eugeniu Covrig.
Sunt instruiți și pentru a preveni situații critice la întreprinderi
Șeful Departamentului juridic al CNSM a mai menționat că angajatorul are obligația să emită acte interne doar după ce a consultat sindicatele în acest sens. Angajatorul mai este obligat să consulte sindicatele atunci când vine vorba de salarizarea angajaților. Sindicatele pot negocia și obține majorări de lefuri, diverse sporuri salariale.
Seminarul face parte din șirul activităților de formare sindicală planificate pentru anul 2024 în cadrul cursului de perfecționare a formatorilor sindicali, organizat de CNSM, cu suportul Agenției Daneze pentru Dezvoltarea Sindicatelor (DTDA) și New Democracy Fund.
În prezent, Federația Sindicatelor „Moldsindcoopcomerț” întrunește peste 3500 de membri de sindicat.