În anul 2020, 53,6% din populația Republicii Moldova, preponderent femei, cu vârsta cuprinsă între 25 și 34 de ani, era inactivă din cauza responsabilităților familiale. Alte date arată că doar 15 la sută din copii de vârstă antepreșcolară (până la 3 ani) sunt încadrați în instituții de îngrijire timpurie.
Acest fapt demonstrează că mamele care au copii mici nu au o alternativă a serviciilor de îngrijire a micuților și sunt nevoite să stea acasă cu ei. În acest sens, Ministerul Muncii și Protecției Sociale a elaborat un program complex ce vizează serviciile de îngrijire a copiilor. Printre acestea este și îngrijirea copiilor la locul de muncă.
„Ne-am propus ca până în anul 2026 să dublăm acest număr de 15% a copiilor încadrați la creșă. Infrastructura existentă de educație timpurie se află sub presiune semnificativă, cu rate de ocupare de peste 100% în centre urbane precum Chișinău. Lipsa de îngrijitori este acută în zonele rurale, cu 24% dintre cadrele didactice repartizate în instituțiile de învățare timpurie din Chișinău și restul de 76% dintre cadrele didactice repartizate în 34 de raioane”, a explicat Felicia Bechtold, secretară de stat la Ministerul Muncii și Protecției Sociale.
Recent, au fost aprobate mai multe inițiative care să sprijine părinții să aibă numărul dorit de copii și, totodată, să armonizeze viața familială cu cea profesională. Pentru a veni în sprijinul nu doar părinților, dar și angajatorilor, peste o sută de antreprenori și reprezentanți ai mediului de afaceri au fost informați recent despre modalitățile și beneficiile prestării serviciilor de îngrijire a copiilor la locul de muncă. Discuțiile și prezentarea exemplelor de bune practici internaționale au avut loc în cadrul unui Atelier de lucru desfășurat de OIM și Confederația Națională a Patronatului din Republica Moldova (CNPM). La atelier au participat și reprezentanți ai CNSM.
„Angajatorii, membri ai CNPM, ne semnalează că întâmpină dificultăți în angajarea personalului necesar, o categorie specială fiind mamele care au în îngrijire copii de până la trei ani. Vrem să motivăm antreprenorii să ofere servicii alternative de îngrijire a copiilor, astfel încât mamele să poată reveni mai curând la muncă, iar angajatorii să-și suplinească necesarul de personal”, a precizat Leonid Cerescu, președinte al CNPM.
„Sindicatele susțin promovarea și implementarea serviciilor de îngrijire a copiilor la locul de muncă. Desigur, serviciile respective sunt în beneficiul salariaților cu copii, părinții având posibilitatea de a reveni la muncă și fiind siguri că copiii lor se află în grijă și siguranță. Concomitent, considerăm că angajatorii trebuie susținuți și ghidați pentru a putea corespunde cerințelor care trebuie respectate pentru desfășurarea acestor servicii. Am propus ca autoritatea centrală de specialitate, Ministerul Muncii și Protecției Sociale, să acorde tot suportul pentru a putea fi create aceste servicii. Am fost anunțați că va fi creat un portal web pentru informare și acces la toate reglementă-rile din domeniu, inclusiv cu posibilitatea de a primi sfaturi și consultații”, a spus Sergiu Iurcu, consilier superior în Departamentul protecție social-economică al CNSM.
„Practicile internaționale demonstrează că aceste servicii funcționează perfect și sunt în folosul companiilor pentru ca acestea să nu piardă talente, forța de muncă calificată și investițiile făcute în sporirea capacităților angajaților. În prezent, lucrăm la elaborarea unui ghid pentru angajatori, cu informații utile. Apoi, companiile selectate vor beneficia de asistență tehnică, financiară și mentorat”, a punctat Nelea Rusu, coordonatoare națională a proiectului.
Legea cu privire la serviciile alternative de îngrijire a copiilor a intrat în vigoare în luna mai anul curent.