4 December 2024
Chisinau
Cultura

Comori bibliofile din colecția Bibliotecii Naționale a R. Moldova

Loading
Cultura Comori bibliofile din colecția Bibliotecii Naționale a R. Moldova
Comori bibliofile din colecția Bibliotecii Naționale a R. Moldova
bnrm.md

În contextul Zilei Naționale a Culturii și comemorării poetu­lui Mihai Eminescu, la 173 de ani de la naștere, la Biblioteca Națională a Republicii Moldo­va a fost inaugurată expoziția „Comori bibliofile din patrimo­niul BNRM”.

Expoziția, care contribuie la consolidarea sentimentului de apartenență la istoria și valorile comune pe întreg spațiul româ­nesc, cuprinde 150 de documen­te sistematizate în 11 comparti­mente: Eminescu – geniul deplin al culturii românești; Din trecutul nostru…; Junimea, punct de coti­tură în evoluția societății româ-nești; Scriitori clasici ai literaturii române, sec. XIX; Spiritul cultu­ral junimist oglindit în operele lui M. Eminescu și T. Maiorescu ș. a.

 

Eminescu – geniul deplin al culturii românești

 

Compartimentul cu genericul  „Eminescu – geniul deplin al cul­turii românești” este dedicat celor 173 de ani de la nașterea lui Mi­hai Eminescu și debutului editorial cu volumul „Poesii”. Sunt expuse ediții antume, poezii tipărite în timpul vieții, ediții bibliofile. Prin­tre acestea se regăsesc: „Poesii”:  Ediţie facsimilată: Bucureşti, 1884 / Mihail Eminescu. – Bucureşti: Literatura artistică, 1989. Cartea reproduce întocmai ediția Prin-ceps a volumului „Poesii” de Mihai Eminescu, apărut la Editura Libră­riei Socecu&Comp din București, la centenarul de la „reîntoarcerea în eternitate a Luceafărului poezi­ei românești, „ridicat asupra altora prin talent și suferință”.

Expoziția mai pune în valoare lucrările: „Dicționarul limbei isto­rice și poporane a românilor lu­crat după dorința și cu cheltuiala M.S. Regelui Carol I” de B. P. Has­deu (1898), „Istoria românilor” de A. D. Xenopol (1898), „Gestiu­nea Dunării” de M. Kogălniceanu (1882), „Scrieri literare și istorice” de A. I. Odobescu (1887), ediții bibliofile semnate de Nicolae Iorga, Ion Ghica, Titu Maiores-cu, George Coșbuc, Vasile Alec-sandri, Iacob Negruzzi, I. L. Cara-giale ș. a.

Vizitatorii expoziției se mai pot familiariza cu publicații speciali­zate, care vizează diferite catego­rii de cititori: elevi, liceeni şi stu­denţi („Gândul neamului”, revista unui comitet studențesc creștin, care apare din 1920 de două ori pe lună; „Studentul”, 1928-1932, „Graiul nostru”, 1926-1932 etc.), breslele profesionale („Apiculto­rul”, „Foaia plugarilor”, „Revista de viticultură, oenologie și horti­cultură”, care apare cu concursul unui grup de specialiști din toate ținuturile românești, „Chişinăul medical” etc.). În această categorie de presă se regăsesc și cea peda­gogică, deosebit de longevivă: „Tri­buna Școalei”, „Izvorașul”, „Cuvân­tul Școalei”, „Ghiocelul” ș. a.

La eveniment au luat parte scriitori, oameni de artă, iar un grup de elevi de la Liceul Teoretic „Gheorghe Asachi” și de la Școala de Muzică „Eugen Doga” au sus-ținut un recital literar-muzical.

Expoziția poate fi vizitată până la 9 februarie.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot gacor
ssh account
slot thailand