3 September 2024
Chisinau
Social

Comitetul Confederal al CNSM a discutat probleme ce țin de protecția salariaților

Loading
Social Comitetul Confederal al CNSM a discutat probleme ce țin de protecția salariaților
Comitetul Confederal al CNSM a discutat probleme ce țin de protecția salariaților
sindicate.md

Membrii Comitetului Confede­ral al CNSM, întruniți pe 30 mai în ședință în plen, au avut o agen­dă încărcată, pe ordinea de zi fiind incluse mai multe chestiuni ce vi­zează protecția social-economică a membrilor de sindicat și măsurile întreprinse în acest sens în strânsă cooperare cu partenerii so­ciali.

În nota informativă cu privire la evoluția indicatorilor care reflectă respectarea drepturilor  de muncă și social-economice ale membrilor de sindicat, prezentată de Sergiu Sainciuc, vicepreședinte al CNSM (domnia sa a prezentat primele patru chestiuni de importanță ma­joră de pe ordinea de zi), se arată, între altele, că, în baza informații-lor prezentate de centrele sindi­cale național-ramurale, pe parcur­sul anului 2023, au fost în vigoare 18 convenții colective, nivel de ra­mură, încheiate de 14 centre sindica­le național-ramurale. Iar la sfârșitul anului 2023 au fost în aplicare 4281 de contracte colective de mun­că, nivel de unitate economică. Nu­mărul salariaților cuprinși de CCM a constituit aproape 250 de mii.

Totodată, pe parcursul anului 2023, au fost înaintate 116 sesizări ce au vizat cazuri de nerespectare a CCM. Cele mai frecvente nerespectări ale contractelor colective de muncă au fost cu referire la: plata sporului de performanță; garanții liderilor sindicali; sporuri pentru condiții nocive; plata premiului anual; suspendarea unilaterala a prevederilor CCM; eschivarea de la negocieri; neachitarea la timp a salariilor ș. a.

În hotărârea votată de membrii CC se menționează că CNSM va monitoriza cazurile de nerecunoaștere a prevederilor contractelor co­lective de muncă de către organele de control ale statului pentru asigurarea respectării acestora; va acorda suport metodologic și de instruire în scopul sporirii capacităților structurilor sindicale primare de a negocia și încheia contracte co­lective de muncă.

 

Guvernul trebuie să creeze un mediu favorabil pentru încheierea mai multor contracte colective de muncă

 

De asemenea, centrele sindicale național-ramurale vor întreprinde măsuri în vederea creșterii număru­lui contractelor colective de muncă încheiate la nivel de unitate; respec­tării contractelor colective de mun­că; monitorizării și informării despre cazurile de nerespectare a contractelor colective de muncă.

Cât privește propunerile sindicatelor de modificare a legislației în domeniul salari­zării, acestea vizează, în primul rând, racor­darea legislației la prevederile Directivei UE 2022/2041 privind salariile minime adecvate; acordarea dreptului reprezentanților aleși ai salariaților de a solicita angaja­torului clarificări și detalii suplimentare cu privire la orice diferențe de salarizare între femei și bărbați care nu sunt justifi­cate de factori obiectivi; clarificarea unor noțiuni din lege, cum ar fi: salariul funcției, salariul minim (excluderea prevederii „Cuantumul salariului minim lunar din sis­temul unitar de salarizare nu poate fi mai mic decât mărimea minimului de existență, calculat pentru ultima perioadă de gestiune etc.); stabilirea sporurilor de compensare pentru munca prestată în condiții nefavo­rabile – nu mai mică de 25% din salariul mi­nim pe țară pentru lucrări în condiții grele și nocive și nu mai mică de 50% din sala­riul minim pe țară pentru lucrări în condiții deosebit de grele și deosebit de nocive; stabilirea unei valori unice de referință la nivelul salariului minim pe țară; includerea „sporului pentru performanță” și a „sporului cu caracter specific” în partea fixă a sala­riului”; alte propuneri menite să sporească drepturile și garanțiile în domeniul retribu­irii muncii.

Este necesar de menționat că Republi­ca Moldova urmează, până în septembrie 2025, să transpună în legislația națională Directiva Parlamentului European și a Con­siliului 2022/2041 din 19 octombrie 2022 privind salariile minime adecvate în UE.

În conformitate cu această Directivă, fie­care stat membru, în care rata de acoperire a negocierilor colective este sub pragul de 80%, creează un cadru de condiții favorabi­le negocierilor colective, fie prin lege, după consultarea partenerilor sociali, fie printr-un acord cu aceștia.

Respectiv, la etapa imediat următoare, Guvernul, de comun acord cu sindicatele și patronatele, trebuie să creeze un mediu favorabil pentru negocieri și încheierea mai multor contracte colective de muncă.

 

A fost realizat un studiu al conținutului convențiilor, precum și un sondaj privind conținutul contractelor colective de muncă

 

Propunerile CNSM la Planul de activita­te al Comisiei naționale pentru consultări și negocieri colective pentru semestrul II din anul curent vizează, în speță: reexamina­rea salariului minim; situația în domeniul securității și sănătății în muncă; asigurarea angajaților MAI cu indemnizație de hrană; inițierea procesului de ratificare a Convenției OIM nr.149/1977 privind angajarea, condițiile de muncă și de trai ale asistenților medicali; ajustarea legislației privind asigu­rările obligatorii de asistență medicală ș. a.

O altă chestiune importantă dezbătută de membrii Comitetului Confederal vizea­ză securitatea și sănătatea în muncă din convențiile colective (nivel ramural), con­tractele colective de muncă (nivel de uni­tate) și elaborarea recomandărilor pentru îmbunătățirea acestora.

Pentru a evalua mai amplu situația vi­zând reglementarea domeniului securității și sănătății în muncă prin intermediul ne­gocierilor colective în convențiile colective și în contractele colective de muncă, a fost realizat un studiu documentar al conținutului convențiilor, precum și un sondaj în rândul organizațiilor sindicale primare privind conținutul contractelor co­lective de muncă.

În baza sondajului, s-a constatat că în 94% din cazuri în contractele colective de muncă și/sau convențiile colective sunt stipulate prevederi ce vizează domeniul securității și sănătății în muncă. În general, conform analizei documentare și sondajului realizat, se conturează o situație destul de bună la capitolul negocieri colective în do­meniul SSM.

Membrii Comitetului Confederal au mai discutat și au aprobat hotărâri privind desfășurarea activităților consacrate Zilei sindicalistului, organizarea odihnei copiilor și adolescenților în sezonul estival 2024, alte chestiuni ce țin de activitatea structu­rilor CNSM.

daftar megafafa

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand