Ședința Comitetului Confederal al CNSM de miercuri s-a desfășurat sub semnul bilanțului activității sindicale în ultima perioadă, al rolului sindicatelor la modificarea legislației și la vegherea respectării drepturilor și a condițiilor de muncă decente ale salariaților.
Chiar în debutul ședinței, Igor Zubcu, președintele CNSM, a făcut un anunț privind sosirea la Chișinău, pe 11 octombrie, a unei delegații de sindicaliști din România, în frunte cu Bogdan Hossu, liderul Confederației Naționale Sindicale „Cartel ALFA”, cu care s-a ajuns la un acord privind cooperarea dintre cele două entități.
Totodată, Igor Zubcu i-a înmânat lui Boris Babici, președintele Federației Sindicatelor Lucrătorilor din Industria Constructoare de Automobile și Mașini Agricole, Diploma de gratitudine a CNSM cu ocazia împlinirii a 40 de ani de activitate sindicală.
Sergiu Sainciuc, vicepreședinte al CNSM, a prezentat un raport pe marginea modificărilor și completărilor operate la Codul muncii. Domnia sa a menționat că, la inițiativa sindicatelor, proiectul Codului a fost expertizat de OIM și de ITUC. Totodată, el a făcut o trecere în revistă a unor prevederi care au fost revizuite, altele omise, dar, din păcate, au fost lăsate în vigoare și unele aspecte cu care sindicatele nu au fost de acord, privind drepturile angajatorului de a concedia salariații ș. a., chestiuni care au generat dezbateri aprinse ale membrilor Comitetului Confederal.
În context, Igor Zubcu a anunțat că chiar azi (miercuri, n.n.) la Guvern are loc o ședință, la inițiativa Ministerului Muncii și Protecției Sociale, cu intenția de a modifica Codul muncii în ceea ce privește micro întreprinderile, ședință la care nu au fost invitate nici sindicatele, nici patronatele.
Raportorul, Sergiu Sainciuc, a relevat că CNSM a pregătit un aviz negativ în această privință și a anunțat că CNSM va înainta o interpelare la Oficiul Avocatului Poporului și la Curtea Constituțională, prin care se va solicita interpretarea modificărilor la Codul muncii prin prisma drepturilor omului.
De asemenea, membrii Comitetului Confederal au luat act de informația cu privire la Planul de acțiuni al CNSM de implementare a Campaniei naționale „Trecem pe Alb” pentru anii 2022-2023, care vizează munca informală.
Modernizarea serviciilor educaționale, un imperativ al timpului
Totodată, liderii sindicali au aprobat chestiunea cu privire la activitatea Inspectoratului Muncii al Sindicatelor, precum și cea cu privire la Concepția educației sindicale, Regulamentul Consiliului Educațional al CNSM și Regulamentul formatorului sindical.
Membrii Comitetului Confederal au aprobat cererea de retragere din funcția de reprezentant al CNSM în raionul Basarabeasca a lui Nicolai Nicolaev și au confirmat pentru acest post-cheie candidatura Alexandrei Pereverzeva, președinta Consiliului raional al FSEȘ.
Comitetul Confederal a votat convocarea ședinței Consiliului General al CNSM pentru 3 noiembrie, la Institutul Muncii. În același timp, a fost aprobată chestiunea privind modernizarea serviciilor educaționale și de cercetare ale Institutului Muncii al Sindicatelor din Moldova.
Membrii Comitetului Confederal au luat act de bilanțul organizării odihnei de vară a copiilor și adolescenților în sezonul estival 2022. În același context, ei au votat o hotărâre privind întreprinderea de acțiuni către Agenția Națională Asistență Socială prin care se solicită dobândirea, pentru Stațiunea Balneară „Bucuria-Sind” SRL din Vadul lui Vodă, a statutului de Centru de plasament temporar pentru persoane refugiate din Ucraina, în vederea obținerii finanțării pentru plasarea temporară a refugiaților din Ucraina.
Comitetul Confederal a mai aprobat o serie de hotărâri ce țin de acțiuni organizatorice și activitatea sindicală în perioada următoare.