Întruniți în ședință plenară pe 1 decembrie curent, membrii Comitetului Confederal al CNSM au dezbătut mai multe chestiuni incluse în ordinea de zi și au aprobat hotărâri care vizează activitatea cotidiană a sindicatelor, relațiile cu organismele internaționale, dar și unele subiecte ce țin de perspectiva mișcării sindicale.
Sergiu Sainciuc, vicepreședinte al CNSM, a relevat, prezentând chestiunea cu privire la amendamentele CNSM la proiectul de lege privind modificarea unor acte normative (politica fiscală și vamală pentru anul 2023), că scopul propunerilor înaintate este de a nu admite diminuarea veniturilor populației.
Referindu-se la amendamentele CNSM pentru proiectul de Lege a bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2023, Sergiu Sainciuc a anunțat că sindicatele pledează pentru majorarea alocațiilor destinate odihnei de vară a copiilor de la 9 mln. de lei (cât era până în prezent) la 27 mln. de lei, iar a mijloacelor pentru tratament sanatorial de la 30 mln. la 65 mln. de lei, întrucât prețurile au crescut la majoritatea produselor și serviciilor, astfel încât de sumele inițiale pot beneficia cu mult mai puține persoane: copii, angajați, membri de sindicat, pensionari.
Cât privește amendamentele înaintate la proiectul Legii fondurilor asigurărilor obligatorii de asistență medicală (FAOAM) pentru anul 2023, vicepreședintele CNSM a declarat că este stringent necesar ca statul să majoreze contribuția sa în bugetul FAOAM, care s-a diminuat cu un miliard de lei. „În prezent, statul contribuie cu 48% la fondurile respective, iar salariații – cu 52%, în timp ce persoanele asigurate, adică salariații, constituie 800 de mii de persoane, iar cei neasigurați – pensionarii, copiii, elevii, studenții etc. – 1,7 milioane de persoane”.
Aurel Popovici, președintele Federației Sindicale „Sănătatea”, a adăugat în context, că statul nu își îndeplinește obligația constituțională, FAOAM se ține mai mult pe seama celor care muncesc.
Lilia Franț, vicepreședintă a CNSM, a prezentat succint chestiunea cu privire la Planul de activitate al ConfederaţieiNaţionale a Sindicatelor din Moldova pentru semestrul I al anului 2023, care a fost declarat drept anul Campaniei sindicale naționale cu genericul „Organizația primară – temelia sindicală”.
Membrii Comitetului Confederal au mai aprobat o serie de hotărâri vizând activitatea instituțiilor din subordinea CNSM, precum și chestiuni organizatorice.