Membrii Comitetului Confederal al CNSM, întruniți în ședință în plen, au dezbătut o serie de chestiuni importante incluse pe ordinea de zi și au adoptat decizii pe marginea acestora.
Printre cele mai stringente chestiuni se numără cea privind formularea unei propuneri la un proiect de hotărâre de Guvern în vederea stabilirii etapelor de reexaminare a salariului minim. CNSM propune stabilirea unor etape exacte pentru reexaminarea anuală a cuantumului salariului minim, astfel încât, începând cu 1 ianuarie 2027, salariul minim pe țară să fie stabilit în mărime de 50% din salariul mediu lunar prognozat pe economie pentru anul precedent.
Sergiu Sainciuc, vicepreședinte al CNSM, care a prezentat proiectul, a precizat că se propune ca salariul minim pe țară să fie stabilit:
- începând cu 1 ianuarie 2025 -în cuantum de 43% din salariul mediu lunar pe economie, prognozat pentru anul precedent pentru un program complet de lucru de 169 de ore (în medie pe lună);
- începând cu 1 ianuarie 2026 – în cuantum de 46% din salariul mediu lunar pe economie, prognozat pentru anul precedent;
- începând cu 1 ianuarie 2027 – în cuantum de 50% din salariul mediu lunar pe economie, prognozat pentru anul precedent.
Ca urmare a modificărilor operate, salariul minim pe țară ar urma să fie stabilit în mărime de 5900 de lei, începând cu 1 ianuarie 2025, de 6900 de lei, începând cu 1 ianuarie 2026, și de 8130 de lei, începând cu 1 ianuarie 2027.
Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova a propus, pe parcursul ultimilor ani, ca salariul lunar minim pe țară să fie în valoare 50% din salariul mediu lunar pe economie, pentru ca angajații să își poată acoperi necesitățile lor și ale familiei, conform prevederilor incluse în Carta Socială Europeană (revizuită) și Directiva UE 2022/2041 privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană.
Membrii Comitetului Confederal au mai decis să inițieze procesul de ratificare a Convenției OIM nr. 156/1981 privind lucrătorii cu responsabilități familiale. Convenția a fost aprobată în cadrul celei de-a 67-a sesiuni a Conferinței Internaționale a Muncii din 3 iunie 1981, la Geneva (Elveția). Convenția OIM nr. 156/1981 recunoaște importanța susținerii angajaților cu responsabilități familiale, prin care să fie asigurată o egalitate de șanse între bărbații și femeile care lucrează cu responsabilități familiale și între ceilalți salariați.
Membrii Comitetului Confederal au adoptat o serie de decizii ce țin de activitatea internă a CNSM. Printre cele mai importante se numără cea care prevede convocarea, pe 11 aprilie, a ședinței Consiliului General al CNSM, care se întrunește, de regulă, de două ori pe an.
De asemenea, la ședință au fost abordate și chestiuni ce țin de activitatea Inspectoratului Muncii al Sindicatelor în anul 2023, activitatea reprezentanților CNSM în teritoriu pe parcursul anului trecut, încetarea calității de reprezentanți ai CNSM în teritoriu (municipiul Bălți și raionul Călărași) și confirmarea noilor reprezentanți ai CNSM în teritoriu.