Comitetul Confederal al CNSM, întrunit în ședință joi, 20 octombrie, a aprobat mai multe decizii legate de activitatea sindicală în viitorul apropiat. Printre chestiunile de importanță majoră se numără cele care vor fi incluse pe ordinea de zi a ședinței Consiliului General al CNSM, care va avea loc pe 3 noiembrie la Institutul Muncii.
Membrii Comitetului Confederal au inclus pe ordinea de zi a Consiliului General mai multe chestiuni: validarea împuternicirilor unor noi membri ai Consiliului General al CNSM; cu privire la activitatea realizată de CNSM în perioada de după Congresul IV al CNSM și Planul de acțiuni al CNSM pentru anul 2023 în vederea realizării Strategiei Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova pentru anii 2022-2027 ș. a.
În contextul pregătirilor de ședința Consiliului General, Igor Zubcu, președintele CNSM, a venit cu inițiativa de a declara anul 2023 Anul organizațiilor sindicale primare, care constituie, în opinia sa, veriga de bază a mișcării sindicale. Totodată, s-a decis unanim să se propună Consiliului General să adopte o hotărâre privind lansarea campaniei sindicale naționale dedicată organizației sindicale primare.
Membrii Comitetului Confederal au discutat și subiectul cu privire la afilierea Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova la Confederația Europeană a Sindicatelor (ETUC), acțiunile întreprinse în acest sens.
Un subiect care a suscitat un viu interes al participanților la ședință a fost subiectul privind suspendarea calității de membru a CNSM în cadrul Confederației Generale a Sindicatelor (VKP). Vorbitorii au abordat și varianta retragerii CNSM din VKP. După dezbateri, constatându-se că suspendarea calității de membru al VKP nu va crea impedimente la aderarea la ETUC, prin consens, s-a aprobat ca această formulă să fie propusă și Consiliului General, care va decide în ultimă instanță calea pe care o va urma mișcarea sindicală din Republica Moldova.
Comitetul Confederal a aprobat o serie de decizii privind participarea reprezentanților CNSM la reuniuni internaționale în calitate de invitați, precum și alte subiecte ce țin de viața internă și de activitatea structurilor din subordinea CNSM, cum ar fi sanatoriile și casele de odihnă.
O problemă căreia i-a fost acordată o atenție deosebită a fost respectarea prevederilor Convenției colective și ale contractelor colective de muncă, întrucât au fost semnalate mai multe cazuri potrivit cărora reprezentanții organelor de control ale statului nu recunosc aceste acte. După dezbateri, la care au participat mai mulți membri ai Comitetului Confederal, s-a decis ca această problemă să fie abordată la Consiliul General, în prezența ministrului muncii și protecției sociale, care va fi invitat la ședința. Totodată, chestiunea în cauză va fi discutată la o masă rotundă, pe 10 decembrie, cu participarea tuturor factorilor de decizie, dar va fi inclusă și în ordinea de zi a următoarei ședințe a Comisiei Naționale de negocieri și consultări colective. Fiindcă, a subliniat Sergiu Sainciuc, vice-președinte al CNSM, aceste documente, odată adoptate, au putere de lege.