Diplome de merit şi insigne de onoare ale Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova vor fi înmânate în acest an mai multor comitete sindicale cu prilejul Zilei Sindicalistului. O hotărâre în acest sens a fost aprobată la cea mai recentă şedinţă a Comitetului Confederal al CNSM.
Ceremonia de decorare va avea loc în cadrul Adunării activului sindical al CNSM, care se va desfășura marţi, 7 iunie, de Ziua Sindicalistului, iar în acest scop, fiecare federaţie sindicală de ramură va înainta câte o organizaţie sindicală primară.
Criteriile de evaluare a activităţii comitetelor sindicale ale organizaţiilor sindicale primare pentru decorarea cu Diploma de Merit şi Insigna de Onoare ale CNSM au fost aprobate, de asemenea, de membrii Comitetului Confederal. Printre acestea se numără elaborarea, negocierea şi semnarea unor contracte colective de muncă ce conţin drepturi pentru membrii de sindicat superioare celor prevăzute de legislaţia în vigoare.
Totodată, sunt luate în calcul aspecte legate de protejarea drepturilor membrilor de sindicat, neadmiterea sancţiunilor nefondate şi a concedierilor abuzive, constituirea, organizarea şi funcţionarea comitetelor pentru securitate şi sănătate în muncă, precum şi instruirea lucrătorilor în această materie.
Un criteriu important pentru decorare ţine de lipsa accidentelor de muncă şi activitatea comitetelor sindicale de exercitare a controlului asupra modului de înlăturare a neajunsurilor depistate de inspectorii de muncă ai sindicatelor la unitate.
Relevante în context sunt şi activităţile de instruire a cadrelor şi activului sindical la nivel de întreprindere şi organizarea unor activităţi pentru femei şi tineri. Participarea membrilor comitetelor sindicale la organizarea odihnei de vară a elevilor şi desfăşurarea în cadrul unităţilor a diferitor activităţi cultural-sportive sunt şi ele criterii de evaluare. Nu în ultimul rând, pentru decorarea comitetelor sindicale vor
conta activităţile de informare a membrilor de sindicat prin instalarea şi amenajarea de panouri, repartizarea unor broşuri şi pliante, conlucrarea cu mass-media, dar şi abonarea la săptămânalul „Vocea poporului” etc.
Ziua Sindicalistului este marcată, începând cu 7 iunie 2007, când a fost adoptă hotărârea istorică de reîntregire a mişcării sindicale din ţară, prin fuzionarea celor două centre sindicale naţional-interramurale existente în acel moment şi crearea Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova.
CNSM este un centru sindical naţional-interramural de tip confederativ, care întruneşte pe principii benevole 26 de federaţii sindicale de ramură. Sindicatele sunt independente faţă de autorităţile publice, de partide şi alte organizaţii social-politice, de asociaţii ale patronatelor şi faţă de organizaţiile obşteşti, nu este supusă controlului lor şi nu li se subordonează.
CNSM întruneşte în prezent peste 400 de mii de membri. În cadrul confederaţiei activează Consiliul de Femei şi Comisia de Tineret.
CNSM este membru cu drepturi depline al Confederaţiei Internaţionale a Sindicatelor cu sediul la Bruxelles și este afiliată la Confederaţia Generală a Sindicatelor cu sediul la Moscova.