Vineri, 26 ianuarie, Comisia națională pentru consultări și negocieri colective urmează să se întrunească, la ora 15.00, în incinta Casei Guvernului, pentru a examina o serie de chestiuni de pe agendă, de o importanță esențială pentru societatea noastră.
Printre cele mai importante chestiuni incluse în ordinea de zi se numără cea cu privire la aprobarea Planului CNCNC pentru semestrul I din 2024, pe marginea căreia va prezenta un raport secretariatul CNCNC, în calitate de coraportori fiind reprezentanții CNSM și CNPM.
De asemenea, va fi discutată chestiunea cu privire la mecanismul de stabilire (adecvare) a salariului minim pe țară, pe marginea căreia vor prezenta informații toți partenerii sociali.
Membrii Comisiei tripartite vor analiza realizările înregistrate în anul 2023 și perspectivele pentru 2024 privind consolidarea dialogului social la nivel ramural, în special, în ceea ce privește negocierea modificărilor preconizate la Codul muncii.
Totodată, partenerii sociali vor examina chestiunea cu privire la instanțele extrajudiciare de soluționare a litigiilor de muncă, asupra cărora sindicatele au insistat în repetate rânduri.
De asemenea, va fi pusă în discuție oportunitatea ratificării Convenției OIM nr. 156/1981 privind egalitatea de șanse și tratament între forța de muncă feminină și cea masculină, lucrătorii având responsabilități familiale.
În alt context, vor fi abordate măsurile care vizează reforma administrativă și chestiunea cu privire la revizuirea sporurilor de compensare pentru munca prestată în condiții nefavorabile.
În cadrul ședinței CNCNC va fi audiat un raport privind măsurile incluse în Programul de îmbunătățire a securității și sănătății în muncă în domenii cu riscuri înalte de accidentare și îmbolnăvire (construcții, agricultură, industria prelucrătoare) pentru anii 2024-2028.
Vor fi discutate chestiunile cu privire la respectarea convențiilor colective (nivel național), a convențiilor colective (nivel ramural) și a contractelor colective de muncă, precum și cu privire la implementarea măsurilor de combatere a ocupării informale.
Printre punctele importante de pe ordinea de zi a ședinței CNCNC se mai numără chestiunile cu privire la propunerile sindicatelor de modificare a legislației în domeniul salarizării, modificarea Legii nr. 200/2010 privind regimul străinilor în Republica Moldova (garanții minime de salarizare), implementarea registrului electronic al angajaților pentru sectorul real al economiei, asigurarea angajaților MAI cu norma de hrană – indemnizație de hrană.
Partenerii sociali vor mai examina chestiuni ce țin de politica fiscală și vamală, cu privire la modificarea cadrului normativ din domeniul securității și sănătății în muncă, cu privire la activitatea Consiliului de Administrație al Companiei Naționale de Asigurare în Medicină ș. a.