22 iulie 2024
Chisinau
Social

Comisia de Femei, apreciată în CNSM, o voce puternică, auzită de guvernanți

Loading
Social Comisia de Femei, apreciată în CNSM, o voce puternică, auzită de guvernanți
Comisia de Femei, apreciată în CNSM, o voce puternică, auzită de guvernanți
Vocea poporului

Comisia de Femei a Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM) a organizat o ședință de dare de seamă pentru activitățile desfășurate pe parcursul anilor 2021-2023. Obiectivul principal al Comisiei de Femei este promovarea inițiativelor menite să contribuie la îmbunătățirea situației social-economice a femeilor din Republica Moldova. Femeile reprezintă 63% din mișcarea sindicală.

Lilia Franț, vicepreședintă a CNSM, a adus mulțumiri membrelor Comisiei de Femei a CNSM pentru activitățile desfășurate. Ea s-a referit și la importanța inițierii procesului de ratificare a Convenției OIM nr. 190, asupra căreia a insistat conducerea CNSM și Comisia de Femei a CNSM. În timpul apropiat, acest document urmează să fie ratificat de către Parlamentul Republicii Moldova. Precizăm că Convenția nr. 190 privind violența și hărțuirea în lumea muncii oferă un cadru clar și amplu de intervenție pentru a proteja victimele prin acțiuni cum ar fi concedii plătite, aranjamente flexibile de muncă și protecție împotriva concedierii.

În discursul său, Liuba Rotaru, președinta Comisiei de Femei a CNSM, s-a referit la principalele activități desfășurate în perioada de referință, precizând că protecția social- economică a femeilor sindicaliste și sănătatea acestora au fost promovate la toate nivelurile, în cadrul întrevederilor cu conducerea țării, la forumuri și mese rotunde, conferințe naționale, inclusiv în campanii de informare și promovare a drepturilor femeilor, organizate în diferite localități ale Republicii Moldova.

Dânsa a menționat mai multe realizări legate de majorarea indemnizației unice acordate la nașterea copilului, îmbunătățirea condițiilor de acordare a concediului paternal, înlăturarea unor inechități în ceea ce privește contribuțiile la bugetul de asigurări sociale pentru diferite categorii de salariați, îmbunătățirea unor prevederi legislative cu privire la repartizarea biletelor de tratament. Liuba Rotaru a accentuat că o problemă importantă este situația legată de sănătatea populației. Potrivit sindicalistei, indicatorii la acest capitol sunt mai mult decât alarmanți, fiind necesare măsuri de majorare a resurselor alocate pentru întremarea sănătății și profilaxia bolilor. Totodată, susține Liuba Rotaru, autoritățile ar trebui să acorde o mai mare atenție problemei legate de calitatea produselor alimentare comercializate în Republica Moldova, care se răsfrânge negativ asupra sănătății generale a populației.

Comisia de Femei îşi aduce contribuția la realizarea Strategiei CNSM privind asigurarea egalităţii de şanse, a Legii nr. 2 din 2006 cu privire la asigurarea egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi, Programului naţional care urmăreşte creşterea în mod semnificativ a nivelului egalităţii de gen în domenii re- levante, Agendei Moldova Europeană 2030, precum ar fi sănătatea, educaţia, piaţa muncii, activitatea de antreprenoriat, protecţie socială şi dezvoltare locală. Prin egalitatea de gen se subliniază egalitatea de şanse de care dispune fiecare bărbat şi femeie, pentru realizarea plenară a drepturilor sale, precum şi a potenţialului său.

 

Probleme stringente cu care se confruntă femeile

Reprezentantele Comisiei de Femei a CNSM au abordat în cadrul discuțiilor probleme precum protecția social-economică a femeilor, accesul la servicii de sănătate de calitate, combaterea violenței pe baze de gen, colaborarea dintre partenerii sociali în domeniul promovării drepturilor și apărării intereselor femeilor din Republica Moldova, situații problematice specifice pentru diverse ramuri cu care se confruntă femeile sindica- liste.

Ana Cimpoieșu, vicepreședintă a Comisiei de Femei, dar și reprezentantă a CNSM în raionul Hâncești, a vorbit despre Federația Sindicală a Educații și Științei (FSEȘ), a că- rei reprezentantă este, unde peste 80% din membri sunt femei. „De aceea, în cadrul federației noastre nu avem comisie de femei ca structură, pentru că tot ce se muncește, tot ce se obține în rezultatul muncii sindicatului este, în fond, pentru femei”, a menționat aceasta.

Totodată, ea a vorbit și despre necesitatea de a stopa majorarea vârstei de pensionare a femeilor, ca aceasta să rămână la 60 de ani.

„Fiindcă nu putem compara viața și munca femeii din Republica Moldova cu a celei din Uniunea Europeană, unde tindem să ajungem. De asemenea, propun ca pensionarilor care activează ani de zile după pensie, dar au salarii mici, să li se acorde o sumă fixă pentru fiecare an lucrat, astfel încât să se poată bucura de o majorare cât de cât a pensiei în urma reexaminării ei”, a relevat Ana Cimpoieșu.

 

Apreciere din partea CNSM

În semn de respect și apreciere a muncii depuse în promovarea valorilor sindicaliste și a egalității de gen, pentru implicare și devotament, membrele Comisiei de Femei au primit din partea conducerii CNSM diplome de gratitudine. Activitatea Comisiei de Femei este apreciată de conducerea CNSM, aceasta este o voce puternică auzită și de conduce- rea țării, de guvern, care țin cont de părerea Comisiei atunci când se caută soluții pentru problemele cu care se confruntă în general toate femeile din R. Moldova.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand