24 October 2024
Chisinau
Oficial

CNSM stabilește punți de legătură cu cele mai reprezentative sindicate din Albania

Loading
Oficial CNSM stabilește punți de legătură cu cele mai reprezentative sindicate din Albania
CNSM stabilește punți de legătură cu cele mai reprezentative sindicate din Albania
facebook.com

Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova (CNSM) a stabilit relații de colaborare cu sindicatele din Austria și Ungaria, țări care fac parte din Uniunea Europeană, unde aspiră să ajungă și Re­publica Moldova. Drept dovadă în acest sens sunt vizitele efectuate în februarie anul curent în aceste țări. Nu mai vorbim de legăturile strânse pe care CNSM le are cu Confederația Națională Sindicală „Cartel ALFA” din România.

În context, membrii Comitetului Confe­deral al Confederației Naționale a Sindica­telor din Moldova au efectuat, săptămâna trecută, o vizită de lucru în Albania, unde au avut întrevederi cu reprezentanții Uni­unii Sindicatelor Independente din Albania (BSPSH).

Părțile au convenit să dezvolte relațiile de cooperare pentru a promova un nivel de trai ridicat și un mediu de lucru sigur pentru lucrători, pe baza sindicalismului indepen­dent, a drepturilor sindicale și a libertății de negociere colectivă, în acest sens fiind semnat un acord de cooperare.

facebook.com

În cadrul discuțiilor, Igor Zubcu, președintele CNSM, și Gëzim Kalaja, președintele BSPSH, au făcut un schimb de opinii des­pre situația social-economică cu care se confruntă salariații, membri de sindicat din cele două țări, cooperarea dintre partene­rii sociali, provocările de pe piața muncii. Ei au prezentat activitățile desfășurate la nivel de confederații și s-au referit la priorități și obiective, inclusiv la rolul organizațiilor sindicale în contextul procesului de aderare la UE.

 

CNSM dezvoltă cooperarea și face schimb de experiență cu sindicate din Balcani, cu care are obiective commune

 

Acordul semnat de către Igor Zubcu și Gëzim Kalaja vizează, de asemenea, inten­sificarea activităților de cooperare în ceea ce privește punerea în aplicare a legisla-ției muncii, a legislației privind sănătatea și securitatea, a contractelor colective de muncă, promovarea egalității de gen și a diversității, susținerea creșterii economice pe termen lung.

Precizăm că la aceste discuții a partici­pat Steven McCloud, director de progra­me la Solidarity Center pentru Albania, Kosovo și Macedonia de Nord. Solidarity Center reprezintă una dintre cele mai mari organizații internaționale pentru drepturi­le lucrătorilor cu sediul în Statele Unite ale Americii.

Menționăm că Uniunea Sindicatelor In­dependente din Albania (BSPSH) a fost înființată în 1991 și are 85000 de membri de sindicat, reprezentanți ai centrelor sin­dicale albaneze. BSPSH este membră a Confederației Internaționale a Sindicatelor (ITUC).

Tot săptămâna trecută, în cadrul vizi­tei de lucru efectuate de către membrii Comitetului Confederal al Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova în Albania, sindicaliștii moldoveni au efectuat o vizită la sediul Confederației Sindicatelor din Albania (KSSH).

facebook.com

În cadrul discuțiilor, Kol Nikollaj, președinte al KSSH, i-a familiarizat pe membrii Comitetului Confederal al CNSM cu situația economică și socială din Albania, precum și cu eforturile pe care le depun sindicaliștii albanezi în legătură cu procesul de integrare în Uniunea Europeană.

Igor Zubcu, președintele CNSM, a co­municat despre mișcarea sindicală din Re­publica Moldova, despre activitățile care au în prim-plan dezvoltarea dialogului social la nivel național și teritorial, procesul de con­sultări și negocieri colective, revendicările organizațiilor sindicale din diverse ramuri.

De asemenea, în calitate de președinte al Consiliului Regional Pan-European al Confederației Internaționale a Sindicatelor (PERC), Igor Zubcu a apreciat contribuția activă pe care o are KSSH în cadrul struc­turilor PERC.

facebook.com

Participanții la discuții au făcut un schimb de opinii despre activitatea sindicală din cele două țări, problemele cu care se confruntă sindicaliștii din diferite ramuri, procesul de ratificare și implementare a Convențiilor Organizației Internaționale a Muncii, despre implicarea organizațiilor sindicale în diverse campanii promovate de mișcarea sindicală la nivel internațional, subliniind importanța schimbului de experiență și a preluării bunelor practici în ac­tivitatea sindicală.

Amintim că, în luna martie anul curent, aflat în R. Moldova, Kol Nikollaj a avut o în­trevedere cu Igor Zubcu, în cadrul căreia s-a discutat despre activitatea și prioritățile ce­lor două centre sindicale naționale, precum și despre perspectivele dezvoltării cooperă­rii în diferite domenii de interes comun.

Confederația Sindicatelor din Albania are un efectiv de peste 110 mii de membri de sindicat. KSSH este membră a Confederației Internaționale a Sindicatelor (ITUC).

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand