3 December 2024
Chisinau
Social

CNSM și OIM vor susține locuitorii din Hâncești cu un proiect vital

Loading
Social CNSM și OIM vor susține locuitorii din Hâncești cu un proiect vital
CNSM și OIM vor susține locuitorii din Hâncești cu un proiect vital
Vocea poporului

Locuri de muncă decente pen­tru tinerii expuși excluziunii soci­ale, noi oportunități de dezvoltare a afacerilor, posibilități de instru­ire a șomerilor la locul de muncă și facilitarea asocierii grupurilor de producători. Acestea sunt doar câteva dintre beneficiile pe care le vor putea avea locuitorii raionului Hâncești odată ce vor găsi curaj și vor fi solidari pentru a realiza Parte­neriatul Local de Ocupare (LEP), care reprezintă o inițiativă a Organizației Internaționale a Muncii (OIM).

Aceasta a fost concluzia de bază enunțată la întrevederea care a avut loc, pe 23 ianuarie, în incinta Consiliului Raional Hâncești, la care au participat conducerea CNSM, reprezentanți ai OIM și Aliona  Grigoraș, vicepreședintă a raionului Hâncești pe domeniul so­cial.

Din partea CNSM, la întâlnire au fost prezenți Igor Zubcu, președintele CNSM, Sergiu Sainciuc, vicepreședinte al CNSM, Polina Fis­ticanu, șefa Departamentului protecție social-economică al CNSM, și Ana Cimpoieșu, reprezentantaCNSM în raionul Hâncești. Dele-gația OIM a fost reprezentată de către Violeta Vrabie, coordonatoa­rea proiectului.

 

Realizarea Parteneriatul Local de Ocupare oferă noi oportunități de susținere a cetățenilor vulnerabili

 

Inițiativa de a lansa acest pro­iect în orașul Hâncești, trebuie să menționăm, aparține conducerii CNSM, care i-a convins pe reprezentanții OIM și pe partenerii so­ciali că reprezentanții Consiliului Raional Hâncești și partenerii locali sunt demnitarii care vor face tot po­sibilul ca cetățenii din localitate să beneficieze de oportunitățile aces­tui proiect.

Aliona  Grigoraș a salutat intenția OIM și susținerea conducerii CNSM de a implementa proiec­tul Parteneriatul Local de Ocupare la Hâncești. „Conducerea Consiliului raional este recunoscătoare pentru că ați selectat anume ra­ionul nostru. Vom depune toate eforturile ca, împreună cu toți par­tenerii locali, să creăm oportunități pentru inițierea afacerilor și a lo­curilor de muncă, în acest mod să contribuim la dezvoltarea social-economică a raionului Hâncești. În această perioadă grea, cu mai multe crize din regiune, un asemenea ajutor este vital pentru toate pă­turile sociale”, a menționat Aliona  Grigoraș.

Luând cuvântul în cadrul întrevederii, Igor Zubcu a declarat că sindicatele au susținut de la bun început Parteneriatul Local de Ocupare, pentru că el promovea­ză  dreptul la muncă în condiții decente, precum și solidaritatea administrației cen­trale cu cea locală, în beneficiul cetățenilor aflați în dificultate, ceea ce este o priori­tate a CNSM. Oamenii implicați în acest proiect, inclusiv cetățenii din grupurile vulnerabile, și-au îmbunătățit condițiile de viață,  obținând o sursă sigură de venit. Iată de ce considerăm această inițiativă importantă și vom continua, împreună cu OIM,  să repetăm bunele practici obținute până acum.

„În anii 2022-2023, CNSM a reușit să obțină mai mute succese în diferite dome­nii de activitate, credem că acest lucru se va întâmpla și în raionul Hâncești, în numele parteneriatului social. Ana Cimpoieșu este un lider foarte activ, care face tot posibi­lul pentru a crea condiții mai bune pentru membrii de sindicat. Eu cred că împre­ună, muncind cot la cot, și la Hâncești va fi semnată Convenția colectivă la nivel ra­ional între partenerii sociali, lucru care, cu regret, nu s-a reușit până în prezent. Do­resc să spun că la a nivel național Comisia națională pentru consultări și negocieri co­lective activează conform legislației muncii. Ne întâlnim cu regularitate, o dată pe lună, unde discutăm cele mai stringente proble­me. Lucrul acesta trebuie să se întâmple și la nivel local”, a specificat președintele CNSM.

La rândul său, Violeta Vrabie  a ținut să menționeze că Parteneriatul Local de Ocupare reprezintă o inovație, care se ba­zează pe dialog și negocieri între partene­rii locali relevanți, care își asumă roluri și responsabilități pentru a elabora și realiza soluții la provocările de pe piața muncii, adaptate la circumstanțele locale.

„Scopul principal al LEP este crearea lo­curilor de muncă și tranziția la ocuparea formală. Drept exemplu pot fi raioanele Cahul și Soroca, unde, în urma implemen­tării Parteneriatului Local de Ocupare, au fost create sute de locuri de muncă, lansate sute de afaceri în apicultură, în procesarea produselor agricole, industria creativă și meșteșugărit. Foarte mulți cetățeni, inclusiv persoane cu risc de excluziune socială, au beneficiat direct de oportunitățile oferite de proiect. Astăzi a fost prima întâlnire, spe­ram că vor urma și altele, ca în consecință să realizăm cu succes acest proiect, care prevede o finanțare de circa 5 milioane de lei”, a relevat Violeta Vrabie.

Sergiu Sainciuc a vorbit despre im-portanța fortificării dialogului social la nivel de raion și avantajele Parteneriatului Local de Ocupare, lansat în ultimii ani în câteva raioane cu susținerea OIM. El s-a referit și la mecanismele de dezvoltare a partene­riatului social și la negocierile colective la nivel teritorial, la modificările operate re­cent în legislație în domeniul protecției so­cial-economice.

Ana Cimpoieșu a salutat inițiativa CNSM și OIM de inițiere a Parteneriatului Local de Ocupare, „Este un proiect pe care ni l-am dorit foarte mult pentru locuitorii orașului nostru. Sunt ferm convinsă că, împreună cu conducerea Consiliului raional, vom de­pune toată străduința pentru ca, în timpul apropiat, la Hâncești să activeze în inte­resul cetățenilor Comisia tripartită pentru consultări și negocieri colective. Avem mul­te instituții cointeresate de implementarea acestui proiect, inclusiv profesorii și elevii de la Școala profesională și de la Colegiul de construcții din Hâncești”, a subliniat Ana Cimpoieșu.

 

Consolidarea dialogului social la nivel teritorial, o realitate a timpului

Tot pe 23 ianuarie, Conducerea CNSM și reprezentații OIM au avut o întâlnire cu  circa 30 de activiști din cadrul federațiilor sindicale. În cadrul întrevederii au fost discutate mai multe probleme de interes comun, cum ar fi: inițierea și  fortificarea dialogului social, crearea Comisiei triparti­te pentru consultări și negocieri colective la nivel de raion, salarizarea funcționarilor publici și alte chestiuni privind asigurarea protecției social-economice și juridice a membrilor de sindicat.

 

Pentru mișcarea sindicală, 2023 a fost un an plin de realizări

 

În luarea sa de cuvânt, Ana Cimpoieșu a ținut să aducă mulțumii conducerii CNSM și reprezentanților OIM pentru ajutorul acordat în inițierea Parteneriatului Local de Ocupare la Hâncești și în susținerea dialogului social la nivel raional. Ea a sa­lutat, de asemenea, prezența la eveniment a Alionei  Grigoraș, vicepreședintă a raio­nului Hâncești pe domeniul social, și a lui Dumitru Vartic, vicepreședinte al raionului Hâncești pe domeniul agricol, cu care are un dialog permanent și constructiv: „ Am ferma convingere că muncind împreună vom putea realiza toate inițiativele noas­tre. A venit timpul ca cetățenii raionului să simtă că sindicatele și reprezentanții administrației publice locale au un scop co­mun, de a le asigura un trai bun și o muncă decentă”.

În opinai lui Igor Zubcu, pentru mișcarea sindicală din R. Moldova, 2023 a fost un an bogat și plin de realizări: „În perioada dată, CNSM a reușit realizarea mai multor acțiuni care au condus la sporirea gradului de protecție social-economică a angajaților și la consolidarea organizațiilor sindicale. Un eveniment important în 2023 a fost im­plementarea campaniei sindicale naționale „Organizația primară – energia mișcării sin­dicale”, în cadrul căreia au fost desfășurate seminare de instruire și schimburi de bune practici ale liderilor organizațiilor primare, promovarea femeilor din mediul rural, lan­sarea Concursului organizațiilor sindicale primare, care se desfășoară în perioada de­cembrie 2023 – martie 2024. CNSM va mi­lita și pe viitor pentru promovarea și pro­tejarea drepturilor și intereselor salariaților, membri de sindicat. Îmi doresc foarte mult ca steagul CNSM să ajungă să fie arborat în orașele și centrele raionale alături de steagul Uniuni Europene și al OIM. Dar acest deziderat nu trebuie să fie un obiec­tiv, dar o realitate de care să se bucure toți cetățenii”, a subliniat Igor Zubcu.

Președintele CNSM a abordat succint și teme precum parteneriatul social, secu­ritatea și sănătatea în muncă, educația și formarea sindicală continuă, participarea CNSM la procesele ce vizează integrarea Republicii Moldova în UE și colaborarea cu organizațiile internaționale.

Sergiu Sainciuc i-a informat pe cei prezenți că, începând cu 1 ianuarie 2024, cuantumul salariului minim pe țară va constitui 5000 de lei, ceea ce reprezintă o creștere cu 25%. La insistența sindicatelor, de la 1 octombrie 2023, au fost majorate cu 15 la sută salariile angajaților din instituțiile medico-sanitare publice în­cadrate în sistemul asigurării obligatorii de asistență medicală. Un succes este că, de la 1 ianuarie 2024, va fi majorată valoarea de referință utilizată la calcu­larea salariilor angajaților din domeniul învățământului, de la 2000 de lei la 2300 de lei.

Vicepreședintele CNSM s-a referit și la problemele care există în unele ra­muri, precum ar fi agricultura, transportul feroviar, administrația publică locală, unde nu sunt respectate convențiile co­lective, nu s-a aplicat până în prezent salariul minim pe țară în cuantum de 4000 de lei, se înregistrează restanțe la pla­ta salariilor.

Violeta Vrabie le-a vorbit participanților la eveniment despre importanța reali­zării proiectului Parteneriatul Local de Ocupare la nivel de raion sau de oraș. Ea a reiterat  faptul că în cadrul LEP sunt or­ganizate instruiri la locul de muncă în do­meniul educației, construcțiilor, sectorul meșteșugăresc, dezvoltată și aplicată curri­cula de instruiri în sectorul TIC, toate aceste acțiuni având drept scop creșterea gradului de pregătire pentru încadrarea în câmpul muncii și îmbunătățirea abilităților practice ale tinerilor.

Se preconizează că de rezultatele acestui parteneriat vor beneficia sute de locuitori din raionul Hâncești, dar pentru ca acest lucru să se întâmple, e nevoie ca partenerii sociali să fie solidari și să se implice foarte activ.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot gacor
ssh account
slot thailand