19 November 2024
Chisinau
Social

CNAS a lansat campania „Indemnizații fără barieră”, în sprijinul copiilor

Loading
Social CNAS a lansat campania „Indemnizații fără barieră”, în sprijinul copiilor
CNAS a lansat campania „Indemnizații fără barieră”, în sprijinul copiilor
cnas.md

De la 1 ianuarie 2024, indemnizațiile pentru copii sunt acordate în mod auto­mat, de către Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS), iar în unele din zilele trecute aceste inițiative, precum și alte măsuri de sprijin pentru familiile cu copii, au fost prezentate în cadrul eveni­mentului de lansare a campaniei de in­formare cu genericul „Indemnizații fără barieră”.

La eveniment au participat Alexei Buzu, ministrul Muncii și Protecției Sociale, Elena Țîbîrnă, director general al Casei Naționale de Asigurări Sociale, deputata Marina Morozova, Mircea Eșanu, directorul Agenției Servicii Pu­blice, și Ala Lipciu, coordonatoare națională a OIM. De asemenea, la eveniment a fost prezent și Sergiu Sainciuc, vicepreședinte al CNSM, care a salutat lansarea acestei cam­panii.

Potrivit modificărilor legislative apro­bate în decembrie 2023, familiile cu copii nu mai sunt nevoite să depună cereri pen­tru indemnizația unică la nașterea copilului, pentru indemnizația lunară pentru îngriji­rea copilului până la vârsta de doi ani, pen­tru indemnizația lunară de suport pentru creșterea până la vârsta de trei ani a copiilor gemeni sau a mai multor copii născuți dintr-o singură sarcină, dar și pentru indemnizația lunară pentru creșterea copilului – stabili­tă inițial pentru întreaga perioadă, până la împlinirea vârstei de trei ani a copilului, cu posibilitatea de a solicita ulterior modificarea opțiunii pentru o perioadă de 12 luni sau 24 de luni.

Prestațiile sunt stabilite din oficiu pe numele mamei, iar în cazul în care mama nu întrunește condițiile de stabilire a indemnizației, pe numele tatălui, în baza da­telor privind nașterea copilului, disponibile în Registrul de Stat al Populației. Tot în mod au­tomat este acordată și alocația socială de stat pentru copiii cu dizabilități severe, accentua­te şi medii. Aceasta este stabilită pe numele mamei, în baza informației transmise de către Consiliul Naţional pentru Determinarea Diza­bilităţii şi Capacităţii de Muncă şi de Agenţia Servicii Publice.

„Începând cu 1 ianuarie curent, deja toate indemnizațiile pentru familiile cu copii se sta­bilesc în mod proactiv. Ne-am dat seama că nu toate familiile din țară își cunosc drepturi­le și unica modalitate la care ne-am gândit a fost să stabilim singuri această indemnizație, fără ca familia cu copii să suporte anumite cheltuieli legate de deplasare sau să-și facă griji cu cine să lase copilul ca să vină să de­pună o cerere. CNAS, în baza datelor pe care le obține de la ASP, stabilește dreptul la indemnizație, emite decizia și expediază spre plată indemnizațiile respective, a menționat directoarea CNAS, Elena Țîbîrnă.

„Prin inițiativele pe care le prezentăm as­tăzi, am făcut un pas decisiv înainte, pentru că, într-adevăr, atunci când în familie apare un copil, ultimul lucru de care ai nevoie este să stai la coadă, să colectezi documente. Pen­tru noi, standardul cel mai înalt de prestare a unui serviciu este modelul de prestare în mod proactiv, după care urmează elementul de digitalizare a serviciului. Cu siguranță, în perioada următoare vor fi mai multe inițiative de acest gen și vom presta astfel mai multe servicii”, a menționat ministrul Alexei Buzu.

El a atenționat că „Modul în care integrăm inovațiile în prestarea serviciilor publice din domeniul protecției sociale ne face să fim cu un pas înainte față de alte domenii”. În acest context, directorul ASP a subliniat că „sunt mai puțin de 16 state din lume care pot oferi servicii proactive”, iar Republica Moldova se regăsește printre acestea.

Reamintim că, în ultimii ani, au fost realiza­te mai multe măsuri de sprijin pentru familiile cu copii. Este vorba de indemnizația unică la nașterea copilului, care a fost majorată până la 20 de mii de lei, indemnizația lunară pentru îngrijirea copilului până la vârsta de doi ani, care este acordată tuturor copiilor, indiferent de statutul părinților (asigurat/neasigurat so­cial), iar începând cu 1 ianuarie 2024, părinții asigurați care adoptă copii beneficiază de trei prestații noi: indemnizația unică pentru pe­rioada de încredințare a copilului adoptabil, indemnizația unică pentru copilului adoptat și indemnizația pentru creșterea copilului cu vârsta mai mare de trei ani adoptat.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand