22 iulie 2024
Chisinau
Social

Cheltuielile pentru învățământul dual, compensate în proporție de 50% de către Guvern

Loading
Social Cheltuielile pentru învățământul dual, compensate în proporție de 50% de către Guvern
Cheltuielile pentru învățământul dual, compensate în proporție de 50% de către Guvern
ziarullumina.ro

Statul își va asuma jumătate din cheltuielile de integrare a tinerilor specialiști în economia națională. Guvernul anunță că va compensa antreprenorilor 50 la sută din cheltuielile pe care le suportă aceștia în pro­cesul de instruire a angajaților care vin de pe băncile școlilor profesionale. Cabinetul de Miniștri a alocat în acest scop zece milioane de lei.

Modalitatea de accesare a fon­durilor a fost prezentată în ca­drul unui eveniment organizat de Ministerul Educației și Cercetării (MEC), în parteneriat cu Ministerul Dezvoltării Economice și Digitali­zării (MDED), Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA) și Camera de Comerț și In­dustrie (CCI).

Mecanismul lansat urmărește promovarea învățământul dual. Pentru că au posibilitatea să și muncească atunci când învață, tinerii care absolvesc școlile pro­fesionale cu învățământ dual au șanse mult mai mari de angajare. Mai ales că majoritatea antrepre­norilor sunt interesați în primul rând de experiența de muncă. Acest program diferă de practi­ca de specialitate, deoarece aici studenții au mai multe beneficii – sunt angajați cu acte în regulă, adică primesc salarii.

„Prin intermediul învățământu-lui dual, agenții economici au po­sibilitatea de a participa la pregăti-rea forței de muncă, dar și de a ale­ge cei mai buni candidați la anga­jare după încheierea perioadei de instruire. Încurajez pe această cale companiile autohtone să se alătu­re demersului nostru de a crește interesul pentru învățământul dual”, a declarat Anatolie Topală, ministrul Educației și Cercetării.

„Mecanismul va fi un catali­zator în dezvoltarea mediului de afaceri din țara noastră şi va spori numărul de elevi care vor activa în companii, numărul de studenți care vor prelua experiențele prac­tice și competențele necesare pentru piața muncii. Pe parcursul ultimilor ani, peste 100 de compa­nii au participat la acest proces”, a menționat Sergiu Harea, preşe­dintele CCI.

În Republica Moldova, învățământul dual este implementat din 2014. Datorită acestui pro­gram, elevii petrec circa 30% din timpul dedicat instruirii în instituția de învățământ, iar restul, aproximativ 70 la sută, muncind cot la cot cu angajații celor peste 120 de companii partenere. Astfel, accentul este pus pe pregătirea în condiții reale de muncă. Pe lângă salariul lunar de 4000 de lei, elevii beneficiază și de bursă, cazare și alimentație gratuită.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand