Începând cu ziua de 1 noiembrie și până pe data de 25 a aceleiași luni, este deschisă înregistrarea cetățenilor pe platforma compensatii.gov.md, pentru a beneficia de compensații la energie în sezonul rece. Persoanele care nu vor reuși să depună cererile până pe 25 noiembrie, se vor putea înregistra și mai târziu, însă pentru cererile depuse după data de 25 a lunii, compensațiile vor fi acordate începând cu luna următoare.
Compensațiile vor fi acordate atât sub formă de reducere a costurilor în facturile de energie termică, gaze naturale și energie electrică, cât și sub formă de plată lunară în sumă fixă de 800 de lei, mai mult cu 100 de lei față de anul trecut, când compensația a fost de 700 de lei.
Totodată, numărul beneficiarilor va crește până la 255 de mii, cu aproximativ 54 de mii mai mulți, comparativ cu anul trecut. Anunțul a fost făcut de ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, într-o conferință de presă.
Compensații mai mari pentru familiile în care sunt persoane cu dizabilități
Mărimea compensației va varia pentru fiecare gospodărie și va fi stabilită în funcție de categoria de vulnerabilitate energetică atribuită. Consumatorii casnici vor fi grupați în șapte categorii de vulnerabilitate energetică: primară, extremă, foarte ridicată, ridicată, medie, scăzută și fără vulnerabilitate.
Potrivit Ministerului Muncii și protecției Sociale, în acest an, atribuirea categoriilor de vulnerabilitate va fi mai bine corelată cu cheltuielile de consum ale gospodăriilor, care vor fi diferențiate în funcție de mediul de trai: rural sau urban. Totodată, se va ține cont de prezența în gospodărie a persoanelor cu dizabilități severe, pentru care cheltuielile de consum sunt mai mari. Astfel, familiile care au membri cu un grad sever de dizabilitate, vor putea beneficia de compensații mai mari la energie.
Înregistrarea pe platformă, obligatorie
Familiile cu copii mici, de asemenea, vor putea beneficia de compensații mai mari, pentru că, în cazul acestora, din venitul global al gospodăriei vor fi excluse indemnizațiile pentru copii: indemnizația unică la nașterea copilului, indemnizația lunară pentru îngrijirea copilului și indemnizația lunară de suport pentru copiii gemeni, alocația socială de stat pentru copii în cazul pierderii întreținătorului.
„Doar persoanele care vor depune cerere vor beneficia de compensații. Astfel, trebuie completate 20 de câmpuri. Pentru toți membrii din gospodărie trebuie să depuneți acest venit în cazul în care acele persoane au realizat venit pe perioada ultimelor șase luni. Dacă în cadrul gospodăriei există persoane care sunt studenți, trebuie să fie bifat acest lucru, fie că vorbim de solicitantul care completează în sistem sau de un alt membru al familiei”, a declarat Alexei Buzu.
Înregistrarea de anul trecut nu este valabilă și pentru acest an, a precizat ministrul Buzu. „Procesul este foarte simplu și durează în jur de 15 minute. Cei care nu dispun de tehnică sau internet, se pot adresa pentru ajutor la bibliotecari sau la asistenții sociali pentru a depune cererea online”, a adăugat Alexei Buzu.
Compensațiile sunt acordate din Fondul de reducere a vulnerabilității energetice, finanțat din bugetul de stat și cu contribuția Uniunii Europene, a Statelor Unite ale Americii și a altor parteneri de dezvoltare. În anul trecut, peste 895 de mii de gospodării din Republica Moldova au beneficiat de compensații la energia electrică, termică și la gaze naturale. Pentru acordarea acestora au fost utilizate 3,4 miliarde de lei. Cea mai mare parte din consumatori – 80 la sută – au primit cel mai înalt grad de vulnerabilitate energetică.