Peste 300 de cetățeni ai Republicii Moldova stabiliți în 24 de state au participat la Congresul Diasporei, care a fost organizat pe 18-19 august, la Chișinău.
Prezentă la eveniment, Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, a vorbit despre ce s-a reușit să se facă pe problemele abordate de diasporă anul trecut. Astfel, taxele consulare au fost reduse cu 50%, au fost digitalizate unele servicii publice, semnătura electronică poate fi acum obținută la oficiile consulare și unele acte pot fi livrate prin serviciul MDelivery. De asemenea, a fost semnat acordul de roaming cu Uniunea Europeană și, începând cu 1 ianuarie 2024, tarifele vor începe să scadă. A crescut numărul țărilor cu care Republica Moldova are acorduri de protecție socială.
„Cu toții, și cei de acasă, și cei din diasporă, ne dorim ca Moldova să devină o casă bună și trainică pentru toți cetățenii ei, din care să nu vrei să pleci, în care să vrei să revii. Vom munci împreună și în continuare, pentru ca acest lucru să devină realitate”, a conchis Maia Sandu.
Un panel de discuții cu genericul „Reușim acasă”, a avut loc la Diaspora Business Forum, organizat în cadrul Zilelor Diasporei. Antreprenori moldoveni, stabiliți peste hotare, și-au prezentat istoriile de succes, dar și impedimentele cu care se confruntă atunci când vor să investească în țara noastră. În cadrul forumului, s-a discutat în mod special programele Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului, despre oportunități de implicare acasă, despre perspectivele de dezvoltarea economică a Republicii Moldova.
Prezent la eveniment, ministrul Economiei, Dumitru Alaiba, a menționat că Republica Moldova mai are o serie de măsuri pe care trebuie să le întreprindă pentru a deveni mai atractivă din punct de vedere investițional.
„Muntele ăsta de birocrație, mai ales dacă ai dezvoltat o afacere într-o țară mai civilizată, nu ești obișnuit cu atâtea absurdități pe metru pătrat. Noi practic săptămânal avem câte o inițiativă care să taie din aceste birocrații. Evident că ele sunt multe. Noi deja cu Ministerul Finanțelor am anunțat o inițiativă de eliminare a câtorva acte birocratice, ceea ce aduce antreprenorilor economii de jumătate de miliard de lei pe an. Dorim să facem ordine în raportare, să civilizăm controalele, pentru că aici este și corupție. Digitalizarea este marea noastră prioritate, pentru că vrem ca oamenii noștri să fie parte din societatea Republicii Moldova, oriunde s-ar afla ei, indiferent dacă au stat 5, 10 ani peste hotare. Investițiile înseamnă creștere economică, înseamnă locuri de muncă și exporturi, iar investițiile de azi au potențial de creștere în anul viitor.”, a declarat Dumitru Alaiba.
Precizăm că Diaspora Business Forum a fost organizat în cadrul Zilelor Diasporei cu sprijinul proiectului „Fondul de Consiliere în Politici”, finanțat de Ministerul Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei în Moldova.
Activitățile din cadrul Zilelor Diasporei au culminat în seara zilei de sâmbătă, 19 august, cu spectacolul „Vă așteptăm acasă!”, organizat pe peronul Gării Feroviare din Chișinău. Evenimentul și-a propus să ofere o ocazie de întâlnire și comunicare tuturor celor care au trecut prin experiența despărțirii de casă sau de oamenii dragi, dar și prin experiența revenirii acasă după ani lungi de viață trăită peste hotare.