La solicitarea Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova, cu suportul Agenției Sindicale pentru Dezvoltare din Danemarca, a fost realizat un studiu privind provocările legate de sănătatea și securitatea la locul de muncă în Republica Moldova la etapa actuală. În cadrul studiului au fost făcute mai multe constatări și propuneri pentru îmbunătățirea situației în domeniu.
Principala constatare este faptul că este imperativ a adopta și implementa un Program de politici cu scop de îmbunătățire a securității și sănătății la locul de muncă. Obiectivele acestui Program urmează să fie corelate cu Cadrul Strategic al Uniunii Europene în domeniul securității și sănătății în muncă 2021-2027 și cu directivele UE ce se referă la acest subiect.
Printre alte obiective importante, în cadrul studiului s-au conturat următoarele propuneri:
- Corelarea politicilor din domeniul sănătății publice, din domeniul ecologic, învățământului, inclusiv din domeniul economic, cu eventualele politici din domeniul securității și sănătății în muncă.
- Revizuirea cadrului normativ din domeniul controlului de stat asupra activității de întreprinzător și din domeniul securității și sănătății în muncă, și ajustarea la prevederile internaționale la care Republica Moldova este parte.
- Dezvoltarea cadrului normativ din domeniul securității și sănătății în muncă prin continuarea transpunerii în legislație a Directivelor Europene și crearea condițiilor pentru respectare și aplicare.
- Consolidarea capacităților Ministerului Muncii și Protecției Sociale în domeniul de securitate și sănătate în muncă prin crearea unei subdiviziuni de politici interioare separate, care va avea ca atribuții coordonarea SSM la nivel de țară.
- Dezvoltarea capacităților Inspectoratului de Stat al Muncii, necesare pentru realizarea activității de instruire a inspectorilor de muncă cu atribuții în domeniul securității și sănătății în muncă, precum și a activităților de instruire a angajatorilor, specialiștilor în domeniul SSM, a salariaților și altor actori interesați de domeniul securității și sănătății în muncă.
- Elaborarea unui model-tip de evaluare a riscurilor profesionale care să includă și măsurări instrumentale.
- Dotarea inspectorilor de muncă cu echipamente de măsurare a parametrilor de mediu, pentru a identifica riscurile din mediul ocupațional, cum ar fi riscuri generate de agenți fizici (zgomot, vibrații, câmpuri electromagnetice, radiații optice artificiale), agenți chimici, agenți cancerigeni și mutageni, riscuri generate de azbest etc.
- Implementarea sistemului de instruire la distanță e-learning, precum și a diverselor programe de instruire, atât pentru inspectorii de muncă, cât și pentru alte persoane interesate.
- Orientarea continuă a sistemului de inspectare a securității și sănătății în muncă spre activități de sensibilizare, informare, consultare în scopuri de prevenire a accidentelor de muncă și a bolilor profesionale.
- Elaborarea ghidurilor, a materialelor didactice și ilustrative care să sporească și să consolideze înțelegerea de către angajatori a căilor de aplicare a legislației din domeniul securității și sănătății în muncă și să faciliteze implementarea acesteia.
- Instituirea, în cadrul sistemului de sănătate publică, a unei instituții/autorități cu atribuții distincte în domeniul medicinei muncii, care să se preocupe de prevenirea îmbolnăvirilor profesionale, iar după caz, cercetarea bolilor profesionale.
- Instituirea și dezvoltarea unui sistem de stimulare non-financiară a unităților economice care dispun de un nivel sporit de securitate și sănătate în muncă bine organizat.
- Promovarea spre dezvoltare a serviciilor externe de protecție și prevenire. Elaborarea mecanismului de acreditare a acestor servicii, ceea ce garantează prestarea serviciilor de SSM de calitate, de o eficacitate mai înaltă, dar și cu responsabilitate.
- Revizuirea și modificarea cadrului legal cu referire la asigurarea pentru accidentele de muncă și boli profesionale la stabilirea cotelor de asigurare socială în raport cu riscul de accidentare și îmbolnăvire a salariaților pe care îl reprezintă unitatea economică.
- Promovarea prevederilor normative în domeniul securității și sănătății în muncă, a căilor de respectare, dar și posibilele consecințe la nerespectarea normelor prin intermediul mass-media și/sau prin intermediul rețelelor sociale.
- Informarea pe larg a publicului despre pericolele pe care le prezintă locurile de muncă cu deficiențe de securitate și sănătate în muncă, despre fenomenul accidentării și îmbolnăvirii la locurile de muncă, precum și despre prejudiciile directe și indirecte ce apar în urma accidentelor de muncă și a îmbolnăvirilor profesionale.
- Adoptarea de practici mai avansate de dialog social, iar partenerilor sociali trebuie să li se acorde mai multă libertate în luarea deciziilor.
Sergiu IURCU,
consilier superior
în Departamentul protecție social-economică al CNSM