27 iulie 2024
Chisinau
Varia

Cei mai nesuferiți și odioşi patroni din lume

Loading
Varia Cei mai nesuferiți și odioşi patroni din lume
Cei mai nesuferiți și odioşi patroni din lume

 

 

amazon

Foto: technobuffalo.com

Preşedintele companiei americane de comerţ on­line „Amazon” a primit ti­tlul de „cel mai rău şef din lume”, din partea repre­zentanţilor Confederaţiei Internaţionale a Sindica­telor (CIS), relatează BBC Mundo.

 

Topul angajatorilor care-şi maltratează salariaţii

 

CIS reprezintă 180 de milioa­ne de angajaţi din întreaga lume şi, cu ceva timp în urmă, la al treilea congres mondial, care a avut loc la Berlin, în Germania, a prezentat un top al primilor nouă manageri care îşi tratează cel mai rău angajaţii. Clasamentul a fost realizat pe baza voturilor realiza­te pe Internet de peste 20.000 de participanţi.

În opinia sindicaliştilor, „Ama­zon” merită această „distincţie”, pentru că se află în „avangarda” evaziunii fiscale şi pentru că an­gajaţii săi lucrează în condiţii dificile de muncă. Este pentru prima oară când confederaţia sindicală realizează un astfel de top, prin care intenţionează să „prezinte şi să-i facă de ruşine” pe şefii care îşi maltratează anga­jaţii. „Vrem să arătăm că salaria­ţii nu sunt orbi şi că atentatele la drepturile acestora nu sunt lăsate nepedepsite”, a declarat, pentru BBC Mundo, secretarul general al CIS, CSI Sharan Burrow.

Al doilea loc în top este ocupat de directorul executiv al compa­niei aeriene Qatar Airlines, care a acuzat sindicatele, într-un in­terviu pentru revista Arabian Business, de nivelul şomajului la nivel global. Pe al treilea loc se află magnatul Rupert Murdoch, preşedinte şi director executiv al News Corporation, pentru că „subminează democraţia prin intermediul publicaţiilor sale”, potrivit lui Burrow.

Participanţii la interviu au re­alizat topul celor nouă manageri, care, la rândul lor, au fost aleşi de diferite sindicate grupate în CIS, prezente în 161 de ţări. Cei nouă au fost selectaţi în baza impactu­lui politicilor lor corporatiste îm­potriva drepturilor angajaţilor, precum şi a altor acţiuni pe care le-au derulat împotriva interesu­lui salariaţilor, ca, de exemplu, cele privind neplata impozitelor sau încercările de a influenţa opinia publică prin diferite de­claraţii.

Şase dintre managerii selectaţi se află în fruntea unor companii americane, iar ceilalţi trei con­duc companii din Elveţia, Coreea de Sud şi Qatar.

 

Îi tratează ca pe roboţi

 

Sindicaliştii îl acuză pe Jeff Bezos de o serie de jigniri aduse angajaţilor. Compania „Amazon” îi tratează pe angajaţii din Ger­mania ca şi cum ar fi roboţi şi conducerea nu a ascuns că în câţiva ani intenţionează să îi în­locuiască pe aceştia cu roboţi, spune sindicatul. De asemenea, angajaţilor din centrele de distri­buţie li se cere să poarte o alarmă digitală pentru a le fi monitorizat fiecare pas.

„Nu există protocoale privind viteza de muncă şi nici timpul de odihnă şi hărţuirea este ceva nor­mal. Muncitorii sunt certaţi dacă vorbesc unii cu alţii sau dacă se opresc pentru a-şi trage sufletul”, a semnalat Sharan Burrow. „An­gajaţii care lucrează la magazine merg 24 de kilometri şi sunt pe­nalizaţi dacă fac pauze mai lungi. Şi asta se întâmplă în Germania, unde salariaţii din multe alte companii sunt trataţi în condiţii bune”, a adăugat secretarul ge­neral al CIS.

Dar parcă în Republica Mol­dova sunt puţini angajatori care se dedau la evaziune fiscală, si­lesc lucrătorii să muncească fără contracte individuale de muncă, sunt gata să-i ia omului sănătatea şi viaţa de dragul banului, caută să diminueze rolul sindicatelor? Poate facem şi noi o listă a celor mai răi patroni?!

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand