22 iulie 2024
Chisinau
Vocea copiilor

Casa de creație a copiilor

Loading
Vocea copiilor Casa de creație a copiilor
Casa de creație a copiilor
centru-de-creatie

Centrul Raional de Creație a Copiilor „Luceafărul” din Basarabeasca

 

Centrul Raional de Creație a Copiilor „Luceafărul” din Basarabeasca, denu­mit și Casa de creație, se află în chiar inima „capitalei raionale”. De fapt, este filiala Centrului pentru Copii și Tineret „Artico”, adică a fostei Case a pioneri­lor. Din câte se pare, această denumire metaforică a avut totuși și un anumit impact. Când te afli în incinta centru­lui, discuți cu copiii care vin aici pen­tru instruire, cu profesorii care se de­dică întru totul pregătirii discipolilor, te simți în afara timpului și realităților cotidiene.

 

Casa de creație din Basarabeasca pare a fi un univers aparte, departe de orice greutăți și provocări ale vieții cotidiene reale, unde fiecare trăiește în propria dimensiune, dar, totodată, se simte destul de confortabil în atmosfera comu­nă. Aici observi un licăr nu doar în ochii copiilor, dar și ai maturilor care îi familiarizează pe copii și adolescenți cu diferite modalități prin care aceștia se pot exprima prin creație.

Edificiul centrului a fost reparat în 2008, însă ai senzația că lucrările de reparație abia de au fost încheiate. Peste tot este foarte curat și conforta­bil. Apropo, anume acest lucru a fost remarcat de către colegii angajaților Casei de copii care în de­cembrie trecut s-au adunat aici din alte raioane și din capitală la un seminar republican. Toți în­cercau să afle cum de le-a reușit să fie menținută clădirea într-o stare bună atâția ani.

„Este extraordinar că discipolii manifestă grijă și păstrează totul. Chiar dacă aici vin foarte mulți copii, de vârste diferite, din medii diferite”, ne spune Nicolae Nicolaev, președintele Consiliului interramural al sindicatelor din raionul Basara­beasca.

 

g_vc

Grație entuziasmului profesorilor, la Basarabeasca activează un excelent centru de creație

 

În cadrul Casei de creație activează 52 de cer­curi. Însă nu toate își desfășoară activitatea chiar în clădirea centrului. Pentru a facilita accesul co­piilor, o parte dintre cercuri au fost deschise în diferite localități. Este absolut normal ca disci­polii centrului să frecventeze nu un singur cerc, ci două sau trei. Și pe bună dreptate, au de unde alege. Este vorba despre colective vocal-instru­mentale, colective de dansuri populare și moder­ne, cercuri de artă (macrameu, aplicații, broderie, tehnica mărgelitului sau confecţionarea bijuterii­lor din mărgele etc.). Aici mai activează un teatru dramatic, un cerc de șah.

„Lecțiile din cadrul cercului de pirogravură și aplicații au loc de două ori pe săptămână. Astfel, pentru cei mai măricei (elevii din clasele V–XII), instruirile au o durată de 2,5 ore, iar pentru cei mai mici – o oră și jumătate”, ne spune Maria Nichita, cea care conduce respectivul cerc. Una dintre discipole, Irina Sariogla, merge la aceste lecții deja de un an și este foarte pasionată de procesul de creație. Și-ar dori să devină pictoriță, însă deocamdată nu are o decizie definitivă pri­vind viitoarea profesie, deoarece tânăra artistă mai frecventează și alte două cercuri – cel de tea­tru și cel de jurnalism. În total, în procesul capti­vant al creației sunt antrenați circa 600 de copii. Cu toții au posibilitatea să participe la multiplele activități  organizate de către Casa de creație – concursuri de tip TVC, concerte, spectacole, vic­torine desfășurate cu ocazia diferitelor sărbători. Apropo, pe scenă evoluează nu doar discipolii. Deja de mai mulți ani, și mentorii acestora oferă spectacole pentru copii. Bunăoară, ei au montat poveștile „La dorința știucii”, „Cenușăreasa”.

Aurelia Petrova, directoarea centrului, nu ezi­tă să repete următoarele: „Mulți sunt de părerea că, în prezent, copiii sunt diferiți de cum erau pe timpuri. Eu însă le răspund că, de fapt, noi nu suntem ca ei. Copiii sunt extraordinari, sunt talentați”. Și imediat, entuziasmată, ne demon­strează împreună cu ceilalți profesori lucrările prezentate de copii pentru un nou concurs ar­tistic: „Ia priviți ce splendoare! Cât de reușit au putut reda trăirile!”

O mică excursie prin Casa de creaţie a fost suficientă ca să înţelegem că aici totul se face cu multă dragoste şi pasiune. În una din săli am dat de un grup de copii de la cercul numit „Teatrul de mode art-avangard”.

„Facem costume din materiale inutilizabi­le – ziare, hârtie, pungi de plastic. De exemplu, această rochie de mireasă am făcut-o din 2,5 mii de pungi de plastic”, spune Margarita Slavonici. Eleva de 15 ani, pentru prima dată a păşit pragul Casei de creaţie la nouă ani şi de atunci a reuşit să-şi încerce forţele la cercul de şah, de împletire din mărgele, în colectivul de dansatori.

Apropo, Casa de creaţie a atins performanţe frumoase, ocupând locuri premiante la competiții de şah de nivel local şi național, dar şi la concur­suri de teatru.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand