20 November 2024
Chisinau
Social

Campania dedicată muncii decente și salariilor juste, la Călărași

Loading
Social Campania dedicată muncii decente și salariilor juste, la Călărași
Campania dedicată muncii decente și salariilor juste, la Călărași
Vocea poporului

Sărbătoarea recoltei, Toamna de Aur au adunat, duminica tre­cută, la Călărași, sute de oameni dornici de a gusta din deliciile recoltei și a servi tradiționalele plăcinte și câte puțin vin de anul acesta, care încă pișcă de limbă. La eveniment au partici­pat toate primăriile din raion, dar și oaspeți veniți de prin îm­prejurimi. Iar colective artistice au avut grijă de buna dispoziție a vizitatorilor.

Și deoarece orice distracție e urmată de muncă, reprezentantele Comisiei de Femei a CNSM au mers la Călărași și au vorbit populației despre conceptul de muncă decen­tă. „Muncești decent, poți să te dis­trezi apoi liniștit”, spuneau în glumă cei care treceau pe la cortul CNSM, unde mai întâi erau informați des­pre drepturile lor salariale, apoi li se ofereau pliante informative și câte un ziar „Vocea poporului”.

Liuba Rotaru, președinta Comi­siei de Femei a CNSM, le-a vorbit oamenilor despre drepturile lor so­ciale, ce trebuie să facă atunci când le sunt încălcate aceste drepturi, unde să se adreseze.

„Comisia de femei, analizând situația reală din țară, a conștientizat faptul că cel mai mult au nevoie de informare oamenii din teritoriu. Și noi astăzi informăm populația din raionul Călărași despre modi­ficările legislației privind protecția socială. De asemenea, aducem la cunoștința cetățenilor că apartenența la sindicat ne asigură protecția drepturilor omului muncii. Le spunem vizitatorilor să nu ac­cepte salariile în plic și ce urmări pot surveni dacă totuși acceptă munca la negru”, ne-a dezvăluit Liuba Rotaru.

Angela Otean, vicepreședintă a Comisiei de Femei a CNSM, președintă a Sindicatului „Dem­nitate”, le-a vorbit vizitatorilor despre drepturile salariale, despre posibilitățile pe care le au atunci când devin membri de sindicat și cum sunt protejați de această organizație mare și puternică.

Am discutat cu mai mulți vi­zitatori ai cortului CNSM. Maria, o pensionară de 73 de ani, ni s-a plâns că o duce greu din cauza pensiei mizere. „Am lucrat o viață și acum primesc o pensie de 2200 de lei. Dar nu mai pot face nimic”, a menționat aceasta. Sindicalistele au sfătuit-o acum să vorbească cu nepoții ei și, prin propriul exemplu, să-i îndrume cum să se pregăteas­că de bătrânețe, având un loc de muncă legal. Nicolae este angajat de 12 ani: „Tot de atâția ani am poliță de asigurare medicală. Nici­odată nu m-am adresat la medic. Aș vrea ca pentru cei sănătoși care contribuie la fondul asigurărilor medicale să fie vreun beneficiu: să poată să meargă la vreun sanato­riu sau să li se dea bilete la sport. Orice, dar să știm că și noi suntem cumva răsplătiți”. Sindicatele de mai multe ori au abordat această problemă în timpul discuțiilor cu guvernanții și vor insista până când și acest aspect va fi pus la punct.

Nicolae este angajat în administrația publică locală. Plătește im­pozite, dar se plânge că ar vrea un salariu care să-i permită să ducă un trai decent.

Reprezentantul CNSM în teri-toriu, Gheorghe Iosob, ne-a spus că acțiunea din 9 octombrie este utilă pentru locuitorii raionului Călărași.

„Oamenii au avut posibilitatea să se informeze de la Comisia de Femei despre drepturile lor salari­ale. În plus, este o posibilitate de a face cunoscută activitatea sindica­telor prin prezența masivă a lumii”, a menționat acesta.

Reprezentantele Comisiei de Femei au promis că vor reveni la Călărași, dar trebuie să mai meargă și prin alte raioane, cu aceeași cam­panie de informare.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand