3 iulie 2024
Chisinau
Social

Campania de alegeri în sindicat: reguli, provocări și oportunități

Loading
Social Campania de alegeri în sindicat: reguli, provocări și oportunități
Campania de alegeri în sindicat: reguli, provocări și oportunități
Vocea poporului

Luna martie a dat startul campaniei de raportare și alegeri în Federația Sindicală a Educației și Științei (FSEȘ). Astfel, pe tot parcursul anu­lui 2024, în organizațiile sindicale de toate nivelurile din cadrul FSEȘ, vor fi desfășurate adunări, conferințe de prezentare a rapoartelor de activitate pentru mandatul 2019–2024 și alegerea organelor sindica­le pentru următorul mandat. Cam­pania se va încheia cu desfășurarea Congresului VIII al FSEȘ, care va avea loc pe 5 martie 2025.

În scopul pregătirii și desfășurării unei campanii corecte, conform rigorilor și instrucțiunilor aprobate, FSEȘ organizează un ciclu de instruiri cu liderii sindicali, în sarcinile cărora intră pregătirea și desfășurarea adunărilor și conferințelor în te­ritoriu.

Pe 20 martie, la Institutul Muncii s-a desfășurat prima instruire de acest gen, la care au participat președinții centrelor sindica­le ramural-teritoriale (CSRT), afiliate FSEȘ. Pe parcursul seminarului, 27 de președinți de nivel raional și municipal și-au re­împrospătat cunoștințele și abilitățile pri­vitor la principiile, modalitatea de desfășurare, regulile și procedurile necesare de urmat în organizarea adunărilor în ca­drul organizațiilor sindicale primare și a conferințelor CSRT-urilor, fiind ghidați de Nadejda Lavric, vicepreședinte al FSEȘ, și Angelina Begu, șefă de secție în cadrul federației.

„Este foarte important ca dvs. să monitorizați desfășurarea adunărilor de ra­portare și alegeri în organizațiile sindicale primare. Știu că majoritatea dintre dvs. sunteți prezenți la cele mai multe dintre adunările de dare de seamă și alegeri în co­lective, dar în raioanele mari, fizic, nu puteți reuși să asistați, dar ca să-i îndrumați cum se organizează o adunare sindicală corectă, alegerile, asta este în puterile dvs. Trebu­ie să profităm și de cunoștințele colegilor noștri, să facem și un schimb de experiență, să învățăm unii de la alții”, a menționat Nadejda Lavric.

 

Experiență de motivare și atragere în sindicat

O atenție deosebită în cadrul discuțiilor a fost acordată adunărilor de raportare și alegeri din organizațiile sindicale primare, conținutului raportului de activitate, rapor­tului comisiei de cenzori etc.

Ana Cimpoieșu, președinta CSRT Hâncești, a prezentat colegilor propria experiență de motivare și atragere a membrilor de sindicat, despre beneficiile apartenenței la organizația sindicală.

Iar Dumitru Eni, președintele CSRT Dro­chia, președintele Comisiei de cenzori a FSEȘ, a împărtășit propria experiență și expertiză în organizarea și desfășurarea adunărilor în organizațiile sindicale pri-mare din raion. Ne-a vorbit și despre pro­bleme, dar care au fost depășite grație im­plicării sindicatelor, prin dialog constructiv.

„Principala cerință este respectarea con­tractului colectiv de muncă. Depinde de ra­ion, de conducerea Direcției educație. Ceea ce ține de legislație, fiecare o interpretează cum vrea, ceea ce este mai grav. Prin dia­log, am obținut multe beneficii. În primul rând, nu se plăteau profesorilor pensionari indemnizațiile de concediu. Le plăteau doar pentru perioada lucrată, nouă luni, fără lu­nile de vară. Am obținut și acest lucru, cu greu, dar l-am obținut, pentru că așa preve­de Codul muncii. Am fost implicați și în pro­cese de judecată, unde am obținut câștig de cauză”, a menționat Dumitru Ene.

În timpul discuțiilor la tema problemelor și provocărilor Campaniei de raportare și alegeri, au fost identificate un șir de situații care trebuie evitate, și soluții la eventualele probleme care pot să apară.

Startul campaniei de dare de seamă a fost dat și de către Consiliul Municipal Chișinău al FSEȘ. Președinta CM Chișinău al FSEȘ, Margareta Sîrbu, a vorbit în cadrul evenimentului despre realizări, provocări și perspective. A ținut să precizeze buna conlucrare cu ministerul de resort, în speci­al, cu actualul ministru, Dan Perciun.

„Cele mai mari probleme rămân în con­tinuare cele ce țin de retribuirea muncii. Salarizarea angajaților, în special, a lucră­torilor auxiliari, este foarte mică. Majorita­tea sunt pensionari. Salariul bucătarilor, de care ducem lipsă, le fel e mic. Nu ne ajung cadre didactice în continuare. Trebuie să soluționăm și problema cu clasa de sala­rizare a metodiștilor din grădinițe, pe care am abordat-o de mai multe ori, dar până azi încă nu s-a găsit o soluție. Aici se înscriu și conducătorii muzicali, asistenții medicali, care au cea mai mică clasă de salarizare. Cerem și protejarea cadrului didactic prin lege. În situația în care și așa ducem lipsă de cadre didactice, acum cine dorește poate să vină și să-i învețe pe profesori ce și cum să facă sau chiar să-i bruscheze. Ne dorim să readucem imaginea și prestigiul cadrului didactic la nivelul  cuvenit. Câteva dintre re­vendicări au fost soluționate, dar mai avem de lucru”, a relevat Margareta Sîrbu.

FSEȘ are 100853 de membri, întruniți în 2545 de organizații sindicale primare.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand