Sistemele de calificări educaţionale din ţara noastră ar putea să capete, în viitor, un pronunţat caracter transparent atât la nivel naţional, cât şi internaţional. Asta după ce Guvernul a aprobat, recent, Cadrul Naţional al Calificărilor. Astfel de documente sunt elaborate şi implementate, în prezent, în statele membre ale comunităţii europene şi ele trebuie să ţină cont de Cadrul European al Calificărilor propus de Comisia Europeană.
Elaborarea acestui document este determinată de necesitatea de realizare a strategiei de învăţare pe parcursul întregii vieţi, de consolidare a relaţiilor reciproce dintre piaţa serviciilor educaţionale şi cea a muncii, sporire a rolului partenerilor sociali şi, în special, al agenţilor economici în acest proces.
Mai multe deziderate
Potrivit reprezentanţilor Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării, implementarea Cadrului Naţional al Calificărilor va contribui la realizarea mai multor deziderate. Printre acestea se numără extinderea şi organizarea raţională a serviciilor de instruire pornind de la necesităţile pieţei forţei de muncă şi în contextul dezvoltării economiei naţionale. Un alt deziderat ţine de sporirea concurenţei şi a mobilităţii forţei de muncă, inclusiv a absolvenţilor instituţiilor de formare profesională.
doar pentru utilizatorii înregistrați
Logare