Federaţia Sindicală „Moldova–business–sind” a făcut bilanţul activităţii sale de cinci ani. În cadrul Congresului VII au fost puse în discuţie cele mai acute probleme pe care le întâmpină întreprinderile din businessul mic sau mijlociu, dar şi rolul sindicatelor în soluţionarea acestora. Au fost trecute în revistă nu doar succesele şi momentele plăcute din activitate, dar şi greutăţile cu care ne-am confruntat în acest răstimp, care urmează să fie obiective pentru activitatea ulterioară.
Potrivit preşedintei „Moldova-business-sind”, Natalia Suboci, cei cinci ani care s-au scurs au fost complicaţi pentru activitatea şi dezvoltarea sferei businessului mic şi mijlociu. „Au fost multe impedimente obiective legate de procesul de formare a întreprinderilor mici, relaţiile dintre stat şi businessul mic. Totuşi, în pofida lor, au fost create unele întreprinderi noi în domeniul de producere, comerţ, deservire, au activat şi supravieţuit cele existente. Şi sindicatul nostru a fost şi este nevoit să-şi joace propriul rol în aceste procese sociale şi economice”, spune preşedintele.
Pe parcursul ultimilor cinci ani, federaţia a acționat în vederea includerii în agenda negocierilor la nivel republican probleme ce vizează dezvoltarea businessului mic şi mijlociu, în special, cele ce ţin de impozitare, lichidare a impedimentelor birocratice în calea înregistrării şi funcţionării întreprinderilor mici. „Moldova-business-sind”, de comun acord cu Sindicatul „SindLUCAS”, a fost iniţiatorul apelului către guvern şi parlament de a ratifica noua convenţie a Organizaţiei Internaţionale a Muncii (OIM) „Privind munca decentă pentru personalul casnic”.
O colaborare între Federaţia „Moldova-business-sind” şi Asociaţia Businessului Mic deocamdată nu există |
Federaţia a încercat în repetate rânduri să stabilească relaţii de colaborare cu Asociaţia Busines-sului Mic. Multiplele tentative de a o antrena în lupta raţională şi consecventă pentru drepturile deţinătorilor de patente, a comercianţilor stradali şi a celor de la piaţă, deocamdată nu s-au încununat cu succes. „Din păcate, conducerea asociaţiei a renunţat la acţiunile comune civilizate, concentrându-se pe manifestaţiile stradale zilnice, care doar iritau parlamentul, fără să conducă la soluţionarea problemelor. La fel, ei au ignorat participarea la seminarele comune cu activul nostru, fără să recunoască utilitatea experienţei internaţionale în apărarea drepturilor lucrătorilor din sectorul informal. Dar eu nu voi renunţa la încercările de a convinge conducerea şi sper că în curând vom acţiona într-un front comun”, menţionează Natalia Suboci.
Abordare critică
În timpul congresului au răsunat critici privind activitatea sindicatului. În opinia Nataliei Suboci, activul federației ar urma să implice mai des în activitățile comune instituțiile guvernamentale și ONG-urile care se ocupă de problemele businessului mic și mijlociu din țară. „Consider că aceste critici se referă, în primul rând, la mine în calitate de președinte, afirmă liderul sindicatului. Este necesar să ne impunem mai ferm în calitate de organizație care ajută la soluționarea problemelor ce țin de protecția socială a oamenilor implicați în activitatea de antreprenoriat, mai ales, a persoanelor ce prestează muncă salariată. Dacă e să ne referim la aspectele pozitive, țin să menționez că desfășurăm în acest sens o cooperare intensă cu Internaționala Street-Net. Totodată, pe parcursul celor cinci ani care au trecut, am participat la câteva conferințe internaționale, axate pe subiectul economiei informale la Tbilisi, Batumi, Bișkek, Baku. Aceste evenimente au fost organizate sub egida ILO și a Confederației Internaționale a Sindicatelor. În anul 2010, am participat la Budapesta la o conferință dedicată aceleiași teme, unde am raportat despre situația din Republica Moldova la acest capitol, m-am implicat în discuții cu reprezentanți a 15 țări din CSI, Europa de Est și de Vest”.
Una dintre cele mai grave provocări pentru sindicat este reducerea numărului de activiști. Dacă, la 1 ianuarie 2010, din federație făceau parte 15.177 de membri și 717 organizații primare, la 1 ianuarie 2015 acești indicatori au constituit 6.627 și, respectiv, 296.
„Oricum, noi acționăm în continuare în baza principiului o mână spală pe alta, explică Natalia Suboci. Însă, pe parcursul ultimilor ani, grație inițiativei din partea conducerii confederației, au fost implementate mai multe beneficii atractive pentru membrii de sindicat. Astfel, a fost introdus „Sindicardul” (un card de credit și de discount pentru achitarea cumpărăturilor, a serviciilor, pachetelor turistice etc.), în cadrul Institutului Muncii a fost deschis un Centru de Diagnostic Medical care prestează servicii pe gratis. Nu mi-așdori ca, după 25 de ani de activitate sindicală de succes, federația noastră să dispară în neant ori să fie asimilată de un alt sindicat”.
Totodată, Dumitru Panaitov, președintele Consiliului teritorial „Moldova-business-sind” din UTA Găgăuzia, afirmă că la ei situația e tocmai inversă. Numărul de organizații primare este în creștere. An de an, la sindicate aderă câte o întreprindere sau două, vin cu solicitări de aderare la fel și entitățile publice, bunăoară, Inspectoratul Fiscal sau Camera de Comerțși Industrie din Găgăuzia.
Businessul mic, pe marginea prăpastiei
Mai mulți participanți la congres s-au referit la faptul că, în țările civilizate, businessul mic și mijlociu constituie baza economiei, însă în țara noastră acesta este afectat de o sumedenie de dificultăți. Astfel, întreprinderile mici din Moldova au nevoie de un suport elementar din partea autorităților. Ion Negru, directorul general al „Nufărul” SA, care de asemenea face parte din sindicat, a evocat exemple care ilustrează în ce mod statul poate ajuta antreprenorii. Vom face referire la unul dintre aceste exemple: „Acum doi ani, am avut ocazia să arendăm o încăpere pe care anterior o închiriase un activist sindical și care devenise liberă. Am obținut acordul conducerii confederației și am expediat actele necesare la Primărie. Au trecut două luni. După care factorii de decizie mi-au spus că nu vor putea da curs solicitării. Am întrebat de ce? Doar noi intenționăm să creăm locuri de muncă, să aducem serviciile prestate de curățătoria chimică mai aproape de oameni. Nu am reușit. Adică a apărut o prăpastie între activitatea funcționarilor și cea a întreprinderilor. Să știți că astfel de propuneri privind crearea locurilor de muncă în Moldova ar putea fi foarte multe”, a constatat vorbitorul.
Perspective
În opinia delegaților la congres, în pofida dificultăților, totuși Federația Sindicală „Moldova–business–sind” are potențial pentru depășirea acestora. „Majoritatea activului sindical muncește cu dăruire, deseori activiștii noștri fac de fapt voluntariat, fără a beneficia de remunerare materială, de apreciere și recunoștință. Cred că avem putere și voință, iar prin solidaritate și înțelegere reciprocă, putem avansa în apărarea intereselor oamenilor muncii, fiindcă mulți dintre ei au încredere în noi, așteaptă ca noi să le înțelegem problemele”, a menționat Natalia Suboci.
Potrivit preşedintelui CNSM, Oleg Budza, prezent la congres, mişcarea sindicală este în pragul unor vremuri grele. „Trebuie să ne gândim la consolidarea sindicatelor. Numărul membrilor este în scădere, avem de făcut un lucru enorm ce ţine de recrutarea cadrelor, lucru de care trebuie să se ocupe profesioniştii”, consideră el. În linii mari, liderul Confederaţiei a lăudat activitatea Federației, a menţionat raportul preşedintelui acesteia, care, în opinia sa, a reflectat onest starea de lucruri reală, şi le-a urat colegilor succese pentru următorii cinci ani.
În cadrul congresului au avut loc şi alegerile preşedintelui, în funcţia respectivă fiind realeasă prin vot unanim actualul lider al federaţiei, Natalia Suboci. La rândul său, preşedinta l-a propus în funcţia de vicepreşedinte pe actualul deţinător al postului, Dumitru Dubăsaru, care este şi preşedinte al Consiliului teritorial al sindicatelor din sectorul Ciocana al municipiului Chişinău. Candidatura acestuia a fost votată unanim.