3 iulie 2024
Chisinau
Social

Bullying-ul în rândul adolescenților, tot mai îngrijorător

Loading
Social Bullying-ul în rândul adolescenților, tot mai îngrijorător
Bullying-ul în rândul adolescenților, tot mai îngrijorător
zdg.md

Fenomenul bullying-ului ia amploare în școlile din Republica Moldova, potrivit reprezentanților din sistemul de învățământ. Doar în primul semestru al anului curent de studii, au fost înregistrate peste 470 de cazuri. În acest sens, pentru combaterea bullying-ului, Minis­terul Educației și Cercetării, împreună cu societatea civilă, au lansat o campanie de sensibilizare și instruire a profesorilor și psihologilor.

Campania se va desfășura pe parcursul anului 2024 și prevede o serie de activități în școli, precum și o săptămâna dedicată pre­venirii bullying-ului, dar și alte activități în mediul online pentru sensibilizarea societății față de acest fenomen.

 

Peste o mie de cazuri în doar un an

„Ca urmare a inițiativei legislative și in­troducerea noțiunii de „bullying” în Codul Educației, ministerul a aprobat o metodo­logie cu privire la prevenirea și combaterea bullying-ului. În anul 2023, au fost raporta­te 1.086 de astfel de cazuri. Fiecare dintre ele produc consecințe și trebuie analizate minuțios. Avem resursele necesare pentru a realiza la nivel național instruirile pentru prevenirea acestui fenomen, dar și pentru a face un efort comun de educare a societății în spiritul „toleranță zero”, astfel încât aceas­ta să se implice în prevenirea și combaterea bullying-ului”, a spus ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun.

Această campanie are la bază studiul CAP (Cunoștințe, Atitudini și Practici), ela­borat de către Alianța ONG-urilor active în domeniul Protecției Sociale a Copilului și Familiei (APSCF), în colaborare cu o compa­nie sociologică. Studiul a evidențiat că peste 70% dintre copii au fost martori ai situațiilor de bullying.

Formele prevalente sunt cele verbale și relaționale, cu o cotă de 54%, depășind-o pe cea fizică, ceea ce face și mai dificil de identificat fenomenul. Alarmant e faptul că doar 34% dintre copii care au suferit de pe urma bullying-ului în mediul online s-au adresat unui adult. Aceste date, la fel ca și altele observate în timpul studiului, arată că bullying-ul rămâne a fi o problemă gravă cu care se confruntă comunitatea, proble­mă care trebuie contracarată. De asemenea, aproximativ 12% dintre profesori și 21% din­tre psihologi au menționat că au observat sau au auzit despre situații de bullying în fie­care săptămână. 67% dintre profesori și 81% dintre psihologi consideră că diferențele în educația primită de la părinți este cauza principală a bullying-ului.

Activitățile campaniei se vor adresa celor trei grupuri țintă: copii, părinți și profesori, pentru a asigura o abordare complexă a fe­nomenului.

 

Și profesorii, victime ale violenței

„Legea anti-bullying prevede introduce­rea unor noi principii în educație: nediscri­minarea și non-violența, dar și elaborarea de către Guvern a unui mecanism de preve­nire și combatere a bullying-ului în școală. În octombrie 2023, metodologia de pre-venire și combatere a bullying-ului a fost aprobată de către Guvern”, a subliniat deputata Angela Munteanu-Pojoga.

De altfel, nici profesorii nu sunt feriți de acest fenomen. Anterior, mai multe cadre di­dactice, dar și Federația Sindicală a Educației și Științei (FSEȘ), au cerut autorităților adop­tarea unei legi împotriva violenței în școli. Acum o lună, în cadrul unei emisiuni TV, ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, a menționat că elevii care vor manifesta un comportament necorespunzător față de profesori vor fi sancționați disciplinar, până la excluderea din instituția de învățământ. Potrivit oficialului, sancțiunile sunt prevăzute în regulamentele interne ale școlilor, însă ele trebuie incluse și în Codul Educației.

„Violența în raport cu cadrele didactice este un lucru îngrijorător. Cadrele didacti­ce, la fiecare întrunire, invocă această pro­blemă. Urmează să facem mai multe modi­ficări în Codul Educației, inclusiv legate de sancționarea elevilor pentru abateri disci­plinare. Aceste prevederi le avem prevăzu­te, dar vrem să le ridicăm de la nivelul re­gulamentului intern al instituției la nivel de lege. Trebuie să fie un mesaj general adresat părinților, cadrelor didactice și elevilor, că instituția de învățământ nu este un loc unde se petrec acte de violență”, a afirmat Dan Perciun.

Ministrul Educației a mai spus că ministe­rul de resort va analiza amploarea fenome­nului violenței în școli prin diferite sondaje și va organiza instruiri pentru cadrele didacti­ce despre prevenirea bullying-ului în rândul elevilor.

Bullying-ul are loc atunci când o persoa­nă sau un grup se comportă urât în mod intenționat și repetat, astfel încât să facă pe cineva să se simtă rănit, înfricoșat sau jenat. Acesta se poate manifesta verbal, fizic, psihologic sau în orice combinație a acestor trei forme.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand