În perioada 12 mai – 11 iunie, la Muzeul Național de Artă al Moldovei se va desfășura cea de-a VIII-a ediție a Bienalei Internaționale de Pictură, una dintre cele mai importante manifestări din domeniul artelor vizuale organizată în Republica Moldova.
La evenimentul de inaugurare și decernare a premiilor ediției curente au participat numeroase personalităţi din domeniul culturii: directori de muzee şi galerii, artiști și curatori de expoziții din ţară şi din străinătate.
Ediția actuală întrunește 123 de artiști, cu peste 140 de lucrări, din 28 de țări.
În debutul manifestării, directorul instituției, Tudor Zbârnea, a menționat că participanții au fost selectați dintr-un număr de 360 de artiști.
„În condițiile noilor forme de exprimare – media, video, instalații, etc. – pictura există în toate formele și capacitățile ei de exprimare maximă. Tematica a fost liberă, dar o nouă temă care a apărut este cea a războiului din Ucraina. O parte din lucrări exprimă ororile războiului, iar alta este cea care ne îndeamnă la pace. În acest mod, manifestarea noastră este una care exprimă doleanța către o lume mai bună, o manifestare care cheamă la pace, o manifestare care ne îndeamnă să ne îndreptăm spre lumea valorilor umane, spre valorile occidentale, valori ale lumii libere”, a precizat Tudor Zbârnea.
Prezent la eveniment, Andrei Chistol, secretar de stat al Ministerului Culturii, a adresat un mesaj de salut din partea ministrului Sergiu Prodan, care a subliniat, între altele, că ajunsă la cea de-a VIII-a ediție, Bienala Internațională de Pictură Chișinău-2023 își revendică tot mai sigur un loc de prestigiu pe scena culturală a spațiului public internațional al artelor vizuale.
În context, ambasadorul Austriei în țara noastră, Stella Avallone, a afirmat că Bienala Internațională de Pictură se aliniază cu o serie de evenimente, unul dintre care este Ziua Europei, iar directorul adjunct al Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău, Narcis Afrăsinei, a constatat că acest eveniment este o sărbătoare a picturii.
Juriul, în frunte cu artistul plastic român Liviu Nedelcu, doctor în arte vizuale, a acordat premiul I Nataliei Romanciuc din R. Moldova. În posesia premiului II a intrat Olexandr Baziuk din Ucraina, iar premiul III i-a revenit lui Kelmen Helmi din Egipt. Marele Premiu a fost obținut de Mara Mattuschka din Austria. Lucrările premiate vor intra în Colecţia Muzeului Naţional de Artă al Moldovei.
Evenimentul a fost organizat, sub patronajul Ministerului Culturii, de către Muzeul Naţional de Artă al Moldovei, Uniunea Artiştilor Plastici din Moldova și Centrul de Artă AMPRENTE, în parteneriat cu Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău; Direcţia generală cultură și patrimoniu cultural a Primăriei Chișinău; Fundaţia „Familia Sturza”; Ambasada Austriei în R. Moldova; European Union National Institutes for Culture, R. Moldova (EUNIC), Centrul Cultural German AKZENTE ș. a.
Expoziția va fi deschisă până la 11 iunie.