Femeile sindicaliste din mediul rural se arată îngrijorate de situația social-economică din țară și cer autorităților să întreprindă acțiuni concrete pentru a îmbunătăți condițiile de trai ale femeilor de la sate.
Declarații în acest sens au fost făcute în cadrul mai multor întruniri ale femeilor din sindicate, organizate săptămâna trecută cu prilejul consemnării Zilei Mondiale a Femeilor din Mediul Rural. Astfel, joi, 15 octombrie, la Anenii Noi, sindicalistele din regiune au adoptat o Declarație, care a fost adresată Parlamentului, Guvernului, reprezentanților administrației publice locale din raionul Anenii Noi, patronatelor și societății civile.
Daria Bostan, preşedinta Consiliului interramural teritorial al sindicatelor din raionul Anenii Noi, a menționat că, deși se declară la toate nivelurile că drepturile femeilor sunt parte integrantă a drepturilor omului, realitatea din mediul rural arată cu totul altceva, nivelul de trai al acestora se înrăutățeşte pe zi ce trece.
Realitatea din mediul rural arată că nivelul de trai al femeilor se înrăutățeşte pe zi ce trece |
Sindicalistele din Anenii Noi au cerut să fie stopat procesul de majorare a tarifelor la gaze naturale și energie electrică, adoptarea de urgență a unor măsuri de compensare a costurilor la medicamente, mărirea indemnizației la nașterea copiilor până la 5000 de lei, stabilirea salariului minim unic la nivelul minimului de existență și neadmiterea majorării contribuțiilor de asigurări medicale.
Menționăm că la lucrările ședin-ței au fost prezenți și reprezentanți ai Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova: Tamara Mirovschi, șefa Departamentului organizare, educație și informare din cadrul CNSM, și Ana Moldovanu, șefa Departamentului protecție social-economică din cadrul CNSM. Ele au comunicat celor prezenți despre activitatea CNSM și acțiunile întreprinse în domeniul protec-ției drepturilor și intereselor social-economice ale femeilor din țară.
În contextul consemnării Zilei Mondiale a Femeilor din Mediul Rural, au fost organizate activități în orașele Ungheni, Fălești și Sîngerei. Ziua Mondială a Femeilor din Mediul Rural a fost instituită în 1995, la Conferinţa Internaţională a Femeilor din Beijing și este consemnată anual la 15 octombrie.
Potrivit datelor statistice, femeile reprezintă mai mult de jumătate din populaţia Republicii Moldova, iar peste un milion de femei locuiesc în mediul rural. Datele statistice mai arată că doamnele de la sat trăiesc, în medie, cu patru ani mai puţin decât cele din mediul urban. Femeile de la țară se căsătoresc mai devreme decât cele din oraşe și nasc copii, de obicei, de la vârsta de 22 de ani. Asta în timp ce tinerele de la oraș devin mame pe la 25 de ani.
Departamentul Informațional al CNSM