25 martie este termenul limită de depunere a declaraţiei cu privire la impozitul pe venit. Contribuabilii care nu au reuşit să o prezinte la timp, vor fi nevoiţi să achite o amendă, pentru fiecare zi de întârziere fiind calculate penalităţi.
În anul 2014, pentru facilitarea procedurii depunerii declaraţiei cu privire la impozitul pe venit contribuabililor li s-a permis să o prezinte la orice inspectorat fiscal, indiferent de locul de trai. Şi în anul curent cetăţenii au această posibilitate.
De fapt, în prezent, Serviciul Fiscal propune diverse opţiuni pentru a simplifica la maximum procedura de declarare a veniturilor, pentru ca o persoană care este departe de domeniul fiscalităţii şi finanţelor în general să completeze documentul în mod corect. Pe site-ul serviciului fiscal puteţi găsi toate explicaţiile în acest sens, inclusiv instrucţiuni video privind modalitatea de completare a formularului. Dar chiar și în cazul în care persoana nu a înţeles cum poate să o facă, nu are timp pentru a studia procedeul sau pur şi simplu îi este lene, acesteia i se propune serviciul „Declaraţia precompletată”, el fiind foarte comod şi din motivul că persoana nu are nevoie să adune toate informaţiile privind veniturile primite din diferite companii şi instituţii, toate acestea deja existând în calculatorul inspectorului fiscal, care poate oferi nu doar aceste date, dar şi declaraţia completată în prealabil.
Fiscul oferă serviciul declaraţiei precompletate |
Potrivit Veronicăi Vragaleva, şefă de direcţie la Inspectoratul Principal de Stat, în acest sens a fost elaborat un program special. „La solicitare, în baza tuturor informaţiilor din sistemul nostru, obţinute de la toţi angajatorii, sunt oferite în mod automat nu doar datele despre toate deducerile efectuate, dar şi declaraţia precompletată”, susţine ea.
Declarația cu privire la impozitul pe venit poate fi prezentată în mai multe moduri – pe suport de hârtie, prezentând forma CET08, prin confirmarea datelor din declarația completată în prealabil, dar și în format electronic prin intermediul serviciului „Declarație electronică” sau prin intermediul oficiilor poștale, expediind forma completată CET08 printr-o scrisoare recomandată la adresa organului teritorial al Serviciului Fiscal de Stat în raza căruia se deservesc contribuabilii.
Despre prezentarea declarației
De la an la an, suma venitului la depășirea căreia contribuabilul este obligat să prezinte declarația se majorează. Astfel, pentru anul 2014, aceasta a ajuns la 27852 de lei. Menționăm că suma scutirii personale pentru anul 2014 a fost de 9516 lei, suma scutirii pentru persoanele întreținute a fost stabilită la 2124 de lei, cu excepția invalizilor din copilărie, pentru care scutirea este echivalentă cu scutirea personală, adică de 9516 lei. Mai există și scutirea majorată, care este egală cu 14148 de lei pe an. Contribuabilii mai pot pretinde și o scutire suplimentară de 9516 lei pe an, în cazul în care soțul (soția) nu beneficiază de scutire personală.
Amintim că au obligația de a depune Declarația cu privire la impozitul pe venit persoanele fizice care au două sau mai multe locuri de muncă, unde obțin salariu care, cumulativ, depăşeşte suma totală de 27852 de lei pe an sau au obţinut venituri atât sub formă de salariu, cât şi din vânzarea bunurilor a căror valoare totală depăşeşte 27852 de lei pe an.