20 November 2024
Chisinau
Varia

Au fost desemnați câștigătorii Concursului național de științe și inginerie „Mold SEF”

Loading
Varia Au fost desemnați câștigătorii Concursului național de științe și inginerie „Mold SEF”
Au fost desemnați câștigătorii Concursului național de științe și inginerie „Mold SEF”
artico.md

La 19 februarie, au fost anunțați învingătorii celei de-a XI-a ediții a Concursu­lui Național de Științe și In­ginerie „Mold SEF” (Moldo­va Science and Engineering Fair), desfășurat în perioa­da 17–19 februarie curent, se arată într-un comunicat al Ministerului Educației și Cercetării din Republica Moldova.

Concursul Național de Științe și Inginerie „Mold SEF” este pri­mul în lista celor 21 de olimpiade și concursuri republicane ce se desfășoară în perioada 17 februarie – 22 mai 2023 și care are ca obiec­tiv general identificarea și dezvolta­rea inteligențelor multiple la elevi, sporirea interesului pentru studiul matematicii, fizicii, informaticii, chi­miei, biologiei, științelor naturale, științelor tehnice și inginerești.

Competiția este destinată ele­vilor din instituțiile de învățământ general și profesional tehnic din Republica Moldova, fiind organi­zată de Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare din cadrul Ministerului Educației și Cercetării în parteneriat cu Asociația Com­paniilor din Domeniul Tehnolo­giei Informației și Comunicațiilor, Agenția de Stat pentru Proprietate Intelectuală, Centrul Republican pentru Copii și Tineret ARTICO, care asigură partea artistică a eve­nimentului și gazda Concursului din acest an, Universitatea de Stat din Moldova, Centrul Industriilor de Film și Media – MEDIACOR.

 

Comisia de jurizare a desemnat 30 de proiectepentru a fi premiate la etapa națională

 

La ediția din acest an a Concur­sului au fost înscrise 75 de proiec­te elaborate de 109 elevi, ghidați de 55 de profesori, reprezentanți ai instituțiilor de învățământ din 19 raioane și municipii. Din numă­rul total de proiecte, 20 au fost la categoria Științe și Matematică, 35 la categoria Științe Aplicate și 20 la categoria Tehnologia Informației.

Criteriile de evaluare pentru proiectele participante au fost: aplicabilitatea, creativitatea, abor­darea științifică, complexitatea studiului, actualitatea temei, claritatea prezentării. Ținând cont de aceste criterii, Comisia de juri­zare a desemnat 30 de proiecte pentru a fi premiate la etapa națională și a propus înaintarea a două proiecte pentru participare la etapa internațională a concursu­lui.

Potrivit Ministerului Educației și Cercetării, premianții etapei naționale a Concursului sunt elevi ai instituțiilor de învățământ din ra­ioanele/municipiile: Bălți, Cahul, Chișinău, Criuleni, Glodeni, Hân-cești, Ialoveni, Nisporeni, Sângerei, Soroca, Șoldănești, Ungheni, UTA Găgăuzia.

Totodată, proiectele propuse pentru participare la etapa inter-națională a Concursului sunt: „Noi agenți semi sintetici cu proprietăți antibacteriene și antifungice”, ela­borat de Iulia Teleucă, elevă în clasa a XI-a la Liceul Teoretic „Orizont”, din Chișinău, și „Levitație acusti­că controlată”, elaborat de Anton Bulancea, elev în clasa a IX-a la Liceul Teoretic „Aleksandr Pușkin” din Chișinău.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand