3 December 2024
Chisinau
Social

Atragerea specialiștilor în învățământ necesită o salarizare motivantă

Loading
Social Atragerea specialiștilor în învățământ necesită o salarizare motivantă
Atragerea specialiștilor în învățământ necesită o salarizare motivantă
trm.md

Sindicaliștii susțin că salariul me­diu în Educație trebuie să fie egal cu cel mediu pe economie. Potri­vit acestora, pentru a atrage tinerii profesioniști în domeniul Educației, este nevoie de alocat cel puțin 7% din Produsul Intern Brut al țării. De cealaltă parte, autoritățile precizează că educația reprezintă o prioritate pe agenda guvernării, și că bugetul destinat pentru sistemul de învățământ va crește.

Atragerea specialiștilor în sistemul de învățământ necesită o salarizare motivantă, a declarat Ghenadie Donos, președintele Federației Sindicale a Educației și Științei, într-o emisiune la Radio Moldova. Potrivit acestuia, este nevoie ca salariul mediu în educație să fie egal cu cel me­diu pe economie. Totodată, el a precizat că cel puțin șapte la sută din Produsul In­tern Brut al țării ar trebui să fie destinat educației.

„Salariul mediu în educație trebuie să fie egal cu salariul mediu pe economie. Nu cerem mult. Dar salariul mediu pe econo­mie e de peste 11 mii de lei, iar în educație e 8700 de lei. Adică e vorba de 80% din salariul mediu pe economie. Înțeleg că situația actuală din țară este precară, dar sperăm că se va ajunge și la problema de bază, motivarea financiară a pedagogilor. Atragerea specialiștilor se face prin sala­rizarea motivantă”, a menționat Ghenadie Donos.

De cealaltă parte, Liliana Nicolaescu–Onofrei, președinta Comisiei parlamentare pentru cultură, educație, cercetare, tine­ret, sport și mass-media, a subliniat că, din cauza războiului și a pandemiei, unele fonduri pentru educație au fost redirecționate spre alte domenii. Dânsa a sublini­at că, în prezent, pentru sistemul de învățământ sunt alocate 5–6% din PIB.

„Noi întotdeauna am avut cel mai mare procent din PIB direcționat către educație și doar în perioada pandemiei și a crizei energetice, în care am ajuns din cauza agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, mul­te fonduri au fost direcționate din buge­tul național spre alte domenii. În acest an, fondurile pentru Educație, inclusiv pentru salarizare, au crescut cu 24%. Da, este ade­vărat, încă nu suntem la asigurarea sala­riului mediu pe economie și în educație, dar acest lucru se poate obține”, а afirmat Liliana Nicolaescu-Onofrei.

Precizăm că, începând cu noul an școlar 2023, cadrele didactice din învățământul general vor fi remunerate în baza unei noi modalități de calculare a sporurilor spe­cifice. În limita bugetelor de care dispun, administrațiile instituțiilor vor putea acorda sporuri mai mari pentru dirigenție, verifi­carea lucrărilor scrise de elevi, administra­rea cabinetelor și activitățile în care sunt încadrați copiii cu cerințe educaționale speciale. Sporurile vor constitui în total cel mult 10% din bugetul anual destinat salari­zării cadrelor didactice, precizează Ministe­rul Educației într-un comunicat.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot gacor
ssh account
slot thailand