1 November 2024
Chisinau
Без рубрики

Atenție la apa pe care o consumați! Fântânile prezintă pericol de infecții

Loading
Без рубрики Atenție la apa pe care o consumați! Fântânile prezintă pericol de infecții
Atenție la apa pe care o consumați! Fântânile prezintă pericol de infecții

ninsoare-aprilie-2017

 

Ninsoarea abundentă de la sfârșitul săptămânii trecute, care a afectat în cea mai mare parte Chișinăul, aduce după sine un pericol de infecții, atenționează specialiștii în domeniu.

 

După ce zăpada s-a topit, este posibilă poluarea apelor freatice, a celei din fântânile publice şi in­dividuale.

„Topirea acesteia duce la inundații  atât a fântânilor, care nu sunt ermetizate, cât și a izvoa­relor, și prezintă pericol de îmbol­năvire cu boli diareice acute, sau cu hepatita de tip A. Fântânile și izvoarele tot timpul au fost sur­se de alimentare cu apă, dar de o calitate nesigură. Apele meteorice care se scurg iau după sine și di­ferite deșeuri din diferite hazna­le, rețele de canalizare, care sunt surse de poluare și duc la îmbol­năvirea populației”, a spus pentru ziarul ,,Vocea poporului” medicul igienist, Tudor Puiu.

Astfel, specialiştii îndeamnă populaţia să fie prudentă la apa pe care o consumă, iar în cazul în care fântânile au fost inundate, este necesară pomparea totală a apei şi evacuarea nămolului din fântână, cu spălarea şi dezinfec­tarea pereţilor fântânii cu clorură de var. După  restabilirea volumu­lui de apă, este necesar ca fântâ­na să fie din nou dezinfectată.

„În cazul fântânilor, trebuie acordată atenție culorii apei. Dacă aceasta are o culoare mai tulbure decât e de obicei, este evident că în această apă au nimerit și ape pluviale, care pot fi infectate. În acest caz, populația trebuie să se abțină de la utilizarea în scopuri potabile și să folosească apa din surse sigure. Această apă poate fi utilizată doar după curățarea fântânilor sau dezinfectarea lor”, ne-a mai spus Puiu.

Specialiștii susțin că, 

pentru a îmbunătăți calitatea apei, oamenii trebuie să construiască fântânile la o distanță de 20 de metri de la sursele de poluare. Mulți însă nu cunosc acest fapt, iar alții, chiar dacă știu, încalcă această normă, fiindcă nu le pasă.

O soluție alternativă pentru fântâni ar fi construcția apeduc­telor sau a sondelor, unde apa trece prin mai multe etape de tratare. Până atunci, medicii reco­mandă cetățenilor să ia toate mă­surile posibile pentru a-și proteja sănătatea.

 

Cum dezinfectăm corect fântânile

 

Pentru a efectua o dezinfecţie corectă a apei de fântână, trebuie asigurată în prealabil asanarea şi recondiţionarea acesteia. Pentru dezinfecţie, fântâna se goleşte şi se curăţă, după care se lasă până se umple cu apă şi se calculea­ză volumul acesteia. Dezinfecţia fântânii se face cu substanţe clo­rigene sau dezinfectante care au aviz sanitar de folosire în acest scop, de exemplu: clorură de var, hipoclorit de sodiu, cloramină. Substanţa clorigenă necesară se dizolvă pentru dezinfecţie într-o găleată cu apă. Această soluţie concentrată se amestecă bine şi se lasă timp de 10 minute pentru sedimentare, după care se toarnă în fântână, agitându-se puter­nic apa. După 12 ore de contact, se extrage apa din fântână şi se aruncă până când dispare mirosul persistent de clor. Din acest mo­tiv, se recomandă ca operaţiile de dezinfecţie a fântânii să fie făcute seara.

„Pentru aceasta pot veni spe-cialiștii noștri sau chiar un cetă-țean simplu care are cunoștințe în domeniu ca să facă acest lucru”, ne-a mai spus medicul igienist.

Dacă apa este infectată bac­teriologic, în timpul fierberii, o parte din microbi sunt distruşi. Specialiștii recomandă folosirea apei fierte atât în scopuri pota­bile, cât şi pentru igienă. Pentru copii, este recomandată folosirea apei îmbuteliate.

În prezent, în Republica Mol­dova există circa 150 de mii de fântâni, dar nu toate au apă po­tabilă.

 

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand