„Suntem proprietari de terenuri agricole şi, deoarece locuim în mediul rural, avem posibilitate să ne angajăm în câmpul muncii doar pe durata lucrărilor agricole sezoniere. Astfel, angajatorul ne oferă contracte individuale de muncă pe termen determinat, care, la dorinţă, pot fi reîncheiate în fiecare an. În consecinţă, dispunem de asigurare de sănătate doar atât timp cât suntem angajaţi oficial şi ne sunt reţinute din salariu contribuţii procentuale. Când ne confruntăm cu probleme de sănătate, noi preferăm, pe măsura posibilităţilor, să amânăm tratamentul pentru perioada rece a anului, în care totuna nu avem de lucru şi nu putem câştiga bani. În perioada respectivă nu dispunem însă de asigurare medicală, pentru că nu mai suntem angajaţi şi, în consecinţă, trebuie să plătim pentru serviciile medicale. Contribuţiile achitate anterior nu mai sunt luate în calcul. Am dori să ştim ce soluţii ar exista pentru această problemă?
Un grup de proprietari de terenuri agricole din raionul Floreşti”
Potrivit reprezentanţilor Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină, proprietarii de terenuri agricole care nu sunt angajaţi, în perioada 1 ianuarie – 31 martie a fiecărui an, pot procura poliţa de asigurare obligatorie de asistenţă medicală în sumă fixă cu o reducere de 75 la sută. Astfel, în perioada respectivă, ei achită pentru asigurarea de sănătate doar 1014 lei.
Ei se pot asigura în mod individual şi ulterior, dar în acest caz vor trebui să suporte integral costul poliţei.
Cei care se asigură în mod individual cât timp nu dispun de un loc de muncă oficial, la angajare, prezintă confirmarea faptului că au procurat poliţa în sumă fixă şi, până în ultima zi a anului, nu le vor mai fi reţinute contribuţii de asigurare medicală obligatorie atât lor, cât şi angajatorilor acestora.
Totuşi, proprietarii de terenuri agricole de prin raioanele ţării pot procura poliţa cu reducere de 75 la sută doar la agenţiile CNAM sau la reprezentanţii acesteia. Aceeaşi asigurare poate fi procurată, în perioada 1 ianuarie – 31 martie, şi la oficiile poştale, numai că acolo este oferită o reducere de numai 50 la sută.
Conform legislaţiei în vigoare, persoanele care nu lucrează şi, respectiv, nu achită contribuţii din salariu în bugetul asigurărilor obligatorii de asistenţă medicală, dar nici nu procură poliţa în sumă fixă până pe 31 martie, începând cu 1 aprilie, pot fi penalizaţi.
Toţi doritorii se pot informa despre orice aspect legat de asigurarea de sănătate prin intermediul liniei verzi a CNAM – 0800 99999. Apelurile către acest număr sunt gratuite.
Poliţa pentru persoanele care se asigură în mod individual este valabilă de la
data achitării şi până pe 31 decembrie a anului în care a fost efectuată plata. Pentru ca poliţa medicală să fie activată, este necesar ca suma fixă să fie achitată integral, şi nu în rate. În caz contrar, CNAM nu are dreptul de a le elibera sau activa acestor persoane poliţa de asigurare.
Începând cu 1 ianuarie 2016, prima de asigurare obligatorie de asistenţă medicală în sumă fixă rămâne la nivelul anului trecut şi constituie 4056 de lei.
Pe lângă proprietarii de teren agricol, până pe 31 martie, de reduceri la procurarea poliţei medicale mai beneficiază un şir de categorii de persoane. Astfel, fondatorii de întreprinderi individuale, arendaşii, arendatorii şi alţi cetăţeni care nu sunt angajaţi şi nu sunt asiguraţi de Guvern au posibilitatea să achite jumătate din prima de asigurare medicală, adică 2028 de lei. În cazul acestora, plata poate fi efectuată la oficiile întreprinderii de stat „Poşta Moldovei” şi la agenţiile teritoriale sau la reprezentanţii Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină.
De menţionat că, în prezent, Compania Naţională de Asigurări în Medicină aplică un buget provizoriu, în legătură cu faptul că Legea fondurilor de asigurare obligatorie de asistenţă medicală pentru acest an încă nu a fost adoptată. Bugetul provizoriu este format şi executat în corespundere cu prevederile legislaţiei din anul trecut.