22 iulie 2024
Chisinau
Social

Anual, circa 100 de minori rămân cu probleme grave de sănătate din cauza accidentelor

Loading
Social Anual, circa 100 de minori rămân cu probleme grave de sănătate din cauza accidentelor
Anual, circa 100 de minori rămân cu probleme grave de sănătate din cauza accidentelor
libertatea.ro

Anual, până la 20 de copii mor în urma accidentelor rutiere pe drumurile din țară, iar în jur de o sută de minori sunt schilodiți și rămân invalizi pe viață, după ce au fost spulberați de mașini. Dintre aceștia, mai mult de jumătate sunt din capitală. Chișinăul rămâne cel mai periculos oraș din țară. Statistica tristă a fost analizată de expertul economic Veaceslav Ioniță, în parteneriat cu Pavel Apostol, șeful secției evidență și analiză a accidentelor rutiere din cadrul Inspectoratului Național de Securitate Publică.

Drumurile din Chișinău, cele mai pline de risc „Peste 90% din toate decese- le minorilor au loc în afara municipiului Chișinău. În municipiul Chișinău, copiii în multe cazuri rămân cu traumatisme. Riscul unui minor din afara municipiului de a muri într-un accident rutier este de 4 ori mai mare decât în municipiul Chișinău. În anul trecut, 123 de copii au rămas cu traumatisme pentru toată viața în urma accidentelor rutiere, dintre care 15 au decedat. În 2021, au fost răniți în accidente 144 de copii, dintre care 18 au decedat. Circa 100 de copii în fiecare an rămân cu traume foarte grave din cauza accidente- lor rutiere. Anual, se înregistrează circa 50-60 de copii care au rămas cu traumatisme în urma accidentelor rutiere, mai mult de jumătate sunt în municipiul Chișinău”, a menționat analistul economic Veaceslav Ioniță.

„În municipiul Chișinău, circa 60% dintre accidentele rutiere sunt cu implicarea pietonilor. În această perioadă, se întunecă mai repede, vizibilitatea e mai redusă și este foarte important ca să fie asigurată vizibilitatea pietonului în trafic, astfel încât conducătorul auto să aibă posibilitatea să-l vadă din timp și să-i ofere acea prioritate legală. Condițiile de vizibilitate redusă se răsfrâng și asu- pra automobilelor. Iată de ce, din

1 noiembrie, este obligatoriu ca toți conducătorii auto să circule cu farurile conectate și pe timp de zi. Implicarea minorilor în accidentele rutiere este o temă sensibilă. Toate regulile pe care copilul le învață sau le dobândește pe par- cursul vieții sunt luate de la maturi/ părinți. Iată de ce este foarte im- portant ca să respectăm regulile de circulație rutieră în primul rând noi, dacă dorim ca și copiii noștri să fie în siguranță, să nu devină victime ale accidentelor rutiere”, a menționat Pavel Apostol.

 

Sute de persoane rănite

Potrivit lui Veaceslav Ioniță, în ultimele 12 luni au fost înregistra- re 772 de persoane care au suferit traume grave în urma unui accident rutier. „În municipiul Chișinău, au fost victime ale accidentelor 284 de persoane, în restul țării – 488 de persoane. În municipiul Chișinău, riscul de a fi rănit în urma unui accident este cu 40% mai mare decât în restul țării. Aici au loc mai multe accidente, dar partea bună este că numărul de decese este mai mic. În ultimii opt ani, 7500 de persoane au suferit traume grave cu consecințe pentru tot restul vieții”, susține expertul.

„În ultimele 12 luni, la nivel național, 260 de pietoni care au fost implicați în accidente rutiere au suferit traumatisme, iar 78 au murit. În anul trecut, 272 au suferit traume, iar 79 au decedat. Tendința este una pozitivă, dar situația rămâne încă proastă. Uneori, omul crede cu naivitate că, mergând pe drum, nu i se va întâmpla nimic grav”, mai adaugă Ioniță.

Unii dintre oamenii cu care am discutat în stradă cred că bilanțul sumbru e din cauza numărului mare de mașini. „Dacă este mult transport, trebuie să fie mare și atenția, atât din partea pietoni- lor, cât și a șoferilor, dacă oamenii nu sunt atenți, au loc aceste accidente”, ne spune unul dintre chișinăuieni.

„Acasă sau când suntem în trafic, obișnuim să vorbim cu copilul în ce direcție să mergem, îi explic cum și când să treacă stradă, în ce direcție să se uite ca să observe dacă vine o mașină sau nu. Responsabilitatea o poartă toți cei implicați în trafic, și șoferii, și pietonii. Toți trebuie să fim atenți”, ne-a mărturisit o altă chișinăuiancă.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand