3 December 2024
Chisinau
Dialoguri

Anton Dorofeev: „Nu este ușor să fii profesor”

Loading
Dialoguri Anton Dorofeev: „Nu este ușor să fii profesor”
Anton Dorofeev: „Nu este ușor să fii profesor”
tv8.md

„Această meserie necesită multă muncă, autocontrol, investiție foarte mare, nu atât financiară, cât emo-țională. Nu este ușor să fii profesor”, ni s-a destăinuit Anton Dorofeev, profesor de biologie la Liceul „Mihai Marinciuc” din Chișinău, care a obținut titlul „Peda­gog al anului”.

S-a născut în satul Mășcăuți, raionul Criuleni. Și-a descoperit  de mic copil pasiunea pentru ceea ce urma să-i devină meserie peste ani. Anton Dorofeev s-a înscris la facultatea de biologie de la Uni­versitatea de Stat din Moldova. După finalizarea studiilor, deja de 22 de ani, predă claselor de liceu biologia. Trăind în era tehnologi­ilor, când telefoanele mobile au luat locul cărților de la bibliote­că, procesul educațional devine o provocare cu care trebuie să țină pasul, susține profesorul.

 

„Învățăm copilul să învețe”

„Când se muncea, ceva timp în urmă, se muncea în bibliotecă, se lucra direct cu sursele. Iar acum sunt programe, site-uri care dau sinteze la opere, dau sinteze la di­ferite sarcini și copilul nu mai știe să lucreze. Acum, misiunea noas­tră, a mea, ca profesor de biologie, nu este de a-i învăța ce înseamnă biologie, acum ar trebui să învăț copilul să învețe”, ne spune peda­gogul.

Meseria de profesor nu este pentru toată lumea, iar cei de care are nevoie sistemul educațional trebuie îndrumați și susținuți de autorități, mai ales atunci când se dorește încadrarea în sistem a tinerilor specialiști. O susținere financiară în plus nu strică, menționează profesorul.

„În primul rând, pachetul so­cial să fie mult mai atractiv. Dar pentru tinerii specialiști salariul pare mic. Și un pas important în a motiva tinerii este să li se măreas­că salariul anume la prima fază de activitate. De lucru ei o să aibă, de aceea avem un deficit foar­te mare de profesori”, conchide Anton Dorofeev.

Săptămâna trecută, Guvernul a anunțat un ajutor unic de cinci mii de lei pentru angajații din educație. Ajutorul anunțat de guvern a stârnit nemulțumiri în rândul cadrelor didactice, care de mult speră ca salariile să fie majorate. Ministerul Finanțelor a anunțat că pentru acest an nu au fost bugeta­te majorări, dar a promis că salarii­le dascălilor vor crește la începutul anului viitor.

„Cu siguranță, în proiectul de buget pentru anul viitor o să ana­lizăm resursele pe care le avem, astfel încât să avem o soluție per­manentă pentru profesori, dar întâi trebuie să vedem cum închi­dem anul ca încasări, prognoza de venituri pentru 2024 și, pornind de la asta, vom avea o decizie referitor la majorări pe anumite seg­mente”, a declarat ministrul Finanțelor, Petru Rotaru.

Totodată, miercuri, 4 octom­brie, a avut loc prima rundă de negocieri între liderii de sindica­te și ministrul Educației, Dan Per­ciun, vizând majorarea salariilor profesorilor, dar și alte chestiuni. Ceea ce ține de remunerare, s-a găsit consens, dar urmează o altă întrevedere, la care se va discuta mai amănunțit la acest capitol, ne-a spus Ghenadie Donos, pre-ședintele Federației Sindicale a Educației și Științei.

Cea mai mare problemă cu care se confruntă sistemul educației este, fără îndoială, cea a deficitu­lui de cadre didactice. Dan Perciun susține că cifrele oficiale denotă un deficit de circa două mii de pedagogi. În realitate, spune mi­nistrul, deficitul este de câteva ori mai mare. Sindicaliștii cer majora­rea salariului în educație la nive­lul salariului mediu pe economie, care este de peste 12 mii de lei. În prezent, salariul mediu al unui dascăl este de 9950 de lei.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot gacor
ssh account
slot thailand