27 iulie 2024
Chisinau
Dialoguri

Anatolie Ureti: „Cel mai mare şi mai scump cadou pentru un om este sănătatea”

Loading
Dialoguri Anatolie Ureti: „Cel mai mare şi mai scump cadou pentru un om este sănătatea”
Anatolie Ureti: „Cel mai mare şi mai scump cadou pentru un om este sănătatea”
ureti-hincu

Foto: sindicate.md

 

A adunat încă o filă la cartea vieţii. Este originar din satul Molovata Nouă, raionul Dubăsari. A absol­vit în anul 1980 Institutul Politeh­nic de la Chişinău, actualmente Universitatea Tehnică a Moldovei, specialitatea energetică. După ab­solvire, 12 ani a condus o gospodă­rie agricolă, totodată fiind şi mem­bru al Sindicatului Lucrătorilor din Agricultură şi Alimentaţie. E vorba de Anatolie Ureti, directorul Sanatoriului „Struguraş” din satul Cocieri, raionul Dubăsari, care a împlinit recent 60 de ani.

 

– Domnule Anatolie Ureti, vă felici­tăm cu ocazia împlinirii acestei fru­moase vârste, la mulţi ani! De cât timp exercitaţi funcţia de director al „Struguraş”–ului?

– De 24 de ani, din anul 1992. A venit în­tr-o zi Tudor Olaru, pe atunci preşedinte al Sindicatului Lucrătorilor din Agricultură şi Alimentaţie, şi mi-a zis: „Anatolie, este un post vacant, de director de sanatoriu. E în apropiere de casa ta. Eu cred că tu ai fi candi­datura potrivită. Ce zici?”. M-a cam luat prin surprindere domnul Olaru… Înțelegeam că va fi o mare responsabilitate, era şi alt do­meniu de activitate. În fine, am acceptat.

 

– În acest moment conduceţi o echi­pă de…

– 12 medici, printre care terapeuţi, cardi­ologi, urologi, medici ultrasonografişti şi 31 de asistente medicale.

 

– Ce fel de maladii se tratează în Sa­natoriul „Struguraş”? 

– Staţiunea „Struguraş” prestează tra­tament balneosanatorial bolnavilor care suferă de boli endocrine, de nutriție și me­tabolism, maladii ale sistemului nervos pe­riferic, boli ale aparatului circulator, respi­rator, digestive, boli ale pielii și țesutului celular subcutanat. Totodată, se tratează maladii ale sistemului 

osteo– articular, ale mușchilor, țesutului conjunctiv, bolile apa­ratului uro-genital, precum şi sechele ale leziunilor traumatice. Pe teritoriul staţiunii este o plajă amenajată, o staţie de bărci, te­renuri sportive, sală pentru jocuri de masă, un teren de dans, terasă de vară, bar, maga­zine. Zona de WiFi Internet gratuit cuprinde tot complexul hotelier. Apropo, Sanatoriul „Struguraş” este cel mai mare contribuabil din raionul Dubăsari.

 

– Ce tipuri de servicii şi proceduri utilizaţi în tratament?

– Folosim nămol galvanic, tratament cu argilă, aplicații cu parafină și ozocherită, băi cu salvie, terebentină, conifere, sare de mare, duș subacvatic, fizioterapie, masaj manual, irigații intestinale, inhalații, tera­pie salină. Totodată, medicii noştri aplică şi proceduri de acupunctură, dietoterapie, fitoterapie, gimnastică curativă, aromote­rapie, enoterapie (tratament cu vin). Avem saună finlandeză şi izvoare de apă minerală. Anual păşesc pragul instituţiei noastre circa patru mii de pacienţi. Primim şi copii cu vâr­sta de cel puţin patru ani, doar dacă aceştia sunt însoţiţi de părinţi.

 

– Staţiunea „Struguraş” a găzduit şi pacienţi din alte state, din alte regi­uni ale ţării…

– Da, după conflictul armat de la Nistru, în Sanatoriul „Struguraş” s-au tratat peste 200 de copii din regiunea Gomel, Belarus, la rugămintea unor autorităţi din această ţară. Totodată, am găzduit pacienţi din raioanele de est ale ţării – Slobozia, Râbniţa, Grigori­opol, Dubăsari. Pe atunci, oamenii de la Chi­şinău se temeau să vină, pentru că era peri­oada de după război și era încă instabilitate. Acum situaţia e alta.

 

– Știm că autoritățile v-au apreciat munca, v-au acordat distincţii… 

– Acum trei ani, Consiliul Raional Du­băsari m-a declarat „Cetăţean de onoare al raionului Dubăsari”. Poliţia din raionul Du­băsari mi-a înmânat acum cinci ani Insigna „Vulturul de aur”, în semn de recunoștință pentru activitatea înfăptuită – în timpul con­flictului armat de la Nistru, mai mulţi poli­ţişti, care au luptat pentru integritatea teri­torială a Republicii Moldova, au fost cazaţi în sanatoriul nostru. Şi la etapa actuală, în Staţiunea „Struguraş” vin să-şi întremeze sănătatea mai mulţi reprezentanţi ai forţelor de ordine. Am apărat integritatea teritoria­lă a Republicii Moldova, în conflictul armat de la Nistru, pentru asta am primit din par­tea autorităţilor de la Chişinău mai multe distincții.

 

– Cu ce probleme vă confruntaţi în activitatea Dvs.?

– Aducem materiale de construcţie de la Chişinău şi nu le putem trece prin Dubăsari, pentru că autorităţile de la Tiraspol impun taxe vamale usturătoare, la drept vorbind. Îmi doresc o mai mare înţelegere a respon­sabililor din regiunea transnistreană în acest sens. Astfel, suntem nevoiţi să transportăm aceste materiale pe râul Nistru.

 

– Care a fost cel mai original cadou pe care l-aţi primit cu ocazia zilei de naştere?

– Sincer, nu îmi place să primesc cadouri. În anul curent, conducerea CNSM m-a feli­citat la Chişinău şi mi-a înmânat două mii de lei. Totuşi, cel mai mare şi mai scump ca­dou pentru un om este sănătatea. Îmi doresc mai multă sănătate, pentru că recent am avut o intervenţie chirurgicală la coloana vertebrală.

 

–  Domnule Anatolie Ureti, vă mul­ţumim pentru interviu şi vă urăm încă o dată sănătate şi la mulţi ani!

 

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand