La Institutul Muncii a avut loc un seminar de două zile pentru responsabilii de lucrul organizatoric din mişcarea sindicală din cadrul CNSM şi de la centrele sindicale naţional–ramurale. Participanţii la eveniment au mai elaborat şi propuneri pentru Planul de acţiuni al Confederaţiei pentru anul 2016 în scopul realizării Strategiei CNSM pentru anii 2012-2017.
Unul din cele mai importante subiecte abordate la seminar a fost „Analiza contextuală în problema consolidării forţei sindicatelor”. În opinia moderatorului seminarului Liliana Posţan, doctor în pedagogie, şefa Departamentului Cercetări al Institutului Muncii, subiectul este unul foarte actual şi important din punct de vedere al momentului.
„În prezent, avem o situaţie destul de complicată, ce ţine de percepţia sindicatelor de către societate, atât în colectivele de muncă, cât şi în interiorul mişcării sindicale, a menţionat Liliana Posţan. Sindicatele trebuie să-şi schimbe metodele de lucru. Şi analiza contextuală este una din aceste metode noi şi eficiente. Asta înseamnă că analiza este făcută ţinându-se seama de context, de situaţie”.
Seminarul s-a desfăşurat în cadrul unui subproiect pentru consolidarea mişcării sindicale, finanţat de Guvernul Olandei cu ajutorul Confederaţiei Internaţionale a Sindicatelor Creştine.
CNSM a beneficiat de suportul acestui organism internațional important acum trei ani, or anume pentru acest termen a fost planificat proiectul de finananțare al olandezilor. Atunci ei au selectat pentru acordarea susținerii 16 dintre cele mai sărace țări reprezentând toate continentele, iar dintre țările europene au fost alese Macedonia și Moldova. Partea moldovenească a prezentat rapoarte anual și de fiecare dată se constata că au fost respectate toate normele și indicațiile.
Deși proiectul de finanțare olandez se încheie toamna, a fost luată decizia de a acorda încă o anumită sumă, însă de această dată banii vor fi oferiți pentru alt gen de activități, adică pentru proiecte concrete de eficientizare a lucrului sindicatelor.
„Am fost instruiți cum și ce trebuie să facem. Acum urmează să continuăm activitățile de consolidare a mișcării sindicale deja cu forțele proprii, va trebui să demonstrăm la modul practic ceea ce am reușit să însușim. La fel, pe parcursul a doi ani, vom fi monitorizați, pentru ca partea olandeză să se convingă că avem re-zultate și că activitatea continuă”, a spus Nicolae Suruceanu, secretar confederal al CNSM.