9 October 2024
Chisinau
Social

Ana Cimpoieșu, președinta aleasă a Centrului Sindical din domeniul Educației

Loading
Social Ana Cimpoieșu, președinta aleasă a Centrului Sindical din domeniul Educației
Ana Cimpoieșu, președinta aleasă a Centrului Sindical din domeniul Educației
facebook.com

Recent, a avut loc Conferința de raportare și alegeri a Centrului Sindical Ramural din domeniul Educației și Științei din raionul Hîncești. În cadrul evenimentului a fost făcută o amplă retrospectivă a activității sindicale teritoriale, a avut loc alegerea președintelui și a organelor de conducere a Centrului Sindical Ramural Teritorial Hîncești pentru următorii 5 ani.

Startul evenimentului a fost dat de către Ghenadie Donos, președintele Federației Sindcale a Educației și Științei, care  le-a vor­bit celor prezenți despre eforturile depuse de către Federație întru îmbunătățirea condițiilor de muncă și remunerare a angajaților din învățământ, apreciind totodată implica­rea și străduința forței sindicale din raionul Hîncești.

Președintele raionului Hîncești, Iurie Levi­nschi, în cuvântarea sa, a apreciat activitățile de consolidare a parteneriatului Sindicatului cu Adminsitrația publică locală, menționând succesele comune în negocieri, fiind semna­tă, în iulie 2024, Convenția Colectivă de mun­că, nivel teritorial, pentru anii 2024-2029.

Şefa-interimară a Direcţiei Învățământ Hânceşti, Valentina Tonu, a făcut referire la o lungă și consistentă colaborare între Direcția Învățământ Hâncești și sindicat, în persoană Anei Cimpoieșu, colaborare care a pus în va­loare pedagogul și valorificarea acestuia atât ca resursă umană indispensabilă a sistemului, cât și ca angajat cu drepturi depline.

La Conferință, cu mesaje de salut au  mai venit Lilia Franț, vecepreședinta Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova și Alio­na Grigoraș, vicepreședinta raionului Hîncești pe probleme sociale.

Ana Cimpoeşu a prezentat raportul activității sindicale teritoriale, focalizând atenția celor prezenți atât pe succesele obținute pe domeniul activității sindicale, protecției drepturilor juridice și economice ale mem­brilor de sindicat, protecției sociale, cât și pe problemele pe care încă le trăiește sistemul educațional raional:

„Cea mai acută problemă a sistemu­lui educațional continuă a fi lipsa de cadre didactice…nici majorările de salariu, nici micșorarea pentru ei a sarcinii didactice, nici indemnizațiile de 200 mii nu atrag tinerii în școli și grădinițe. Statisticile din întreaga lume raportează în fiecare an evoluția fenomenu-lui de abandon, de regulă, în primii ani de activitate, cauzele abandonului fiind remu­nerarea slabă în raport cu volumul mare de muncă și mediu de muncă stresant”.

Vorbitorii la Conferință au transmis prin comunicările lor impactul efortului și muncii depuse de sindicat în anii de referință, tot­odată solicitând implicarea sindicatului pen­tru: majorarea salariului din educație până la nivelul salariului mediu pe economie,  majo­rarea clasei de salarizare pentru unele cadre didactice (metodiști, conducători de cerc, lucrători muzicali), urgentarea aprobării sta­telor de personal în grădinițe, crearea unui mecanism de implementare a modificărilor legislației ce țin de protejarea angajaților din învățământ de hărțuire, abuz și violență, per­sonalizarea unei părți din polița de asigurare medicală, oprirea practicilor de chemare a cadrelor didactice la diverse cursuri de for­mare în zilele de sâmbătă și duminică.

Ana Cimpoieșu a fost votată, unanim, pen­tru funcția de președintă a Centrului Sindical Ramural Hîncești din Domeniul Educației și Științei pentru următorii cinci ani, fiind apre­ciat înalt profesionalismul, implicarea și dăru­irea pentru activitatea sindicală.

Asumându-și angajamentul și votul de încredere, în numele delegaților Conferinței, Ana Cimpoieșu a înaintat un Apel guvernării, în care se cere urgentarea negocierilor pen­tru majorarea salariilor din învățământ.

 

Marina PASCAL, directoarea grădiniței „Alionușca” din orașul Hîncești

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand